0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Eva Eistrup: Signe Moldes program er reaktionært, fordomsfuldt og enormt fejt

DR’s nye satiresatsning med Signe Molde, ’Signe Molde på udebane’, er et eklatant og på alle måder cringe-værdigt fejlskud, skriver Eva Eistrup i denne kommentar.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Søren Hiorth
Foto: Søren Hiorth

»Jeg vil da meget hellere være fanget i sådan en sjaskliderlig non-binær queerkrop end det her udtørrede 43-årige morhylster«, siger Signe Molde i programmet 'Signe Molde på udebane'. Reaktionært, dovent og arrogant kalder Eva Eistrup programmet.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den her kritik er irriterende at skulle skrive, fordi det er ufestligt og tørt at blive en forudsigelig pointe – en ufrivillig punchline i nogle andres veltilrettelagte joke. Problemet er bare, at der ikke er nogen vej uden om at være glædesdræber i denne sammenhæng. For DR’s nye satiresatsning med Signe Molde, ’Signe Molde på udebane’, er et eklatant og på alle måder cringe-værdigt fejlskud.

»I en ny programserie på DR 2 ser Signe Molde folk i øjnene, som hun ikke forstår, og udfordrer deres livsstil og humor«, skriver DR selv om programrækken, hvor Molde, ud over det klodsede og arrogante besøg i lgbtq-verdenen, som er genstand for mit mismod, også senere hen vil tage på fordomssafari hos veganere, abortmodstandere og omskæringstilhængere.

Programmet fungerer som en slags bevidst humorfælde af den slags, jeg bedst kan huske fra min skoletid i 1990’erne. En populær person uden det mindste sociale på spil og med en udpræget ’årh, slap af, det er bare for sjov’-attitude høster coolhedspoint på andres bekostning, der, hvis de reagerer på mobningen som sunde individer, gør sig skyldige i den danske dødssynd manglende humor og på en måde derved både bekræfter det sagte. Og i det her tilfælde hele programmets præmis.

De kæmper ellers bravt for at holde den gode stemning, de mennesker, som Molde sætter i scene. Særligt forperson for LGBT+ Danmark Susanne Branner svarer godt og åbent for sig, selv om Signe Molde konsekvent stiller sig dummere an, end hun er. Hvad skal alle de identitetskasser og bogstaver til for, spørger Molde. Et virkelig godt spørgsmål, hvis det var stillet med ægte nysgerrighed og uden den forhåndsafvisning af svaret, som programkonceptet bygger på. »Det handler jo om synlighed og anerkendelse«, svarer Branner. Og man håber, at det slutter der.

»Jeg vil da også gerne have mit eget bogstav«, fortsætter Molde med den tykke undertekst, at det selv at ville definere sin kønsidentitet eller seksualitet er overflødigt og forkælet.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det

Hjernerne bag 'Arvingerne' og 'Herrens veje' i samtale:   »Pludselig opdagede jeg, at mange af mine fortællinger kommer ud fra totalt undertrykt raseri. Sådan noget helt tungt, mørkt noget«

'Sex and the City'-stjerne møder dronningen af arthouse-film:  Vi gider ikke bare spille nogens mor!!

Instruktør bag Jackson-dokumentar:   Seksuelt misbrug af børn udført som grooming føles ikke som voldtægt. Grooming føles som kærlighed

Samtale om selvmord:  »Livet bliver aldrig perfekt. Man får ikke 12 hver dag, og vi skal finde nogle værktøjer, så vi kan leve med, at nogle gange har man det skidt«

Oscarvinder i samtale med sit store idol:   »Den måde, du strukturerer dine film på, virker meget provokerende på mig«