Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MIK ESKESTAD (arkiv)
Foto: MIK ESKESTAD (arkiv)

Nyskabende. Daniel Dencik (billedet) viser med 'Moonrider', at det er muligt at lave en anden slags cykeldokumentar.

Filmanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Portræt af cykelsportens outsider giver Jørgen Leth baghjul

Daniel Denciks film om Rasmus Quaade er påtrængende interessant.

Filmanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I modsætning til Jørgen Leths fantastiske cykelfilm er Daniel Denciks 'Moon Rider' ikke nogen hyldest til cykelsportens skønhed, drama og mytologi.

Til gengæld viser Dencik, at det er muligt at lave en anden slags cykeldokumentar.
Påtrængende interessant

Filmens portræt af den unge temporytter Rasmus Quaade og hans kamp for at vinde verdensmesterskabet for unge cykelryttere er påtrængende interessant af mange årsager.

Rasmus Quaade er ingen klassisk cykelrytter.

LÆS OGSÅ

Han sidder grimt og 'firkantet' på cyklen, og han er bedøvende ligeglad. Han vil bare vinde. Overvinde alle konkurrenter. Især sig selv.

I en sportsgren, han egentlig ikke interesserer sig for i bredere forstand. Han vil bare cykle, sprænge grænser og mærke sig selv presse sin krop helt derud, hvor anstrengelsen smager af død, vægtløs bevidsthed og ophævelse af de fysiske love.
Den nye mand

Rasmus Quaade er ikke cykelrytter. Han er ekstremist udi selvrealisering. En hæmningsløs repræsentant for den nye mand, der finder sin indre kriger i ekstremsport, som fortrænger et normaldansk hyggeliv langt ud i en grå, polstret periferi.

Rasmus Quaade er ikke bare hudløst ærlig, men også en særdeles reflekteret ung rytter.

Fysisk veludrustet til opgaven og højt begavet.

Måske også for begavet. Det mentale viser sig at være Quaades svaghed. Han kan ikke lade være med at tænke. Han kan ikke overgive sig til den nødvendige frygtløshed, til dumheden i landevejsfeltet.

Han har svært ved at indordne sig i hierarkierne og holdånden. Ene mand mod uret kan han kværne de fleste, men der kræves meget mere af sin mand, hvis man skal begå sig som landevejsrytter.

Relevant samtidsbillede
Rasmus Quaade er en iron man forklædt som cykelrytter, og med sit nærgående portræt leverer Daniel Dencik et skarpt klippet og særdeles relevant samtidsbillede til en tid, hvor nærmest hver tredje mand synes i færd med at bruge mange af døgnets timer på at løbe, svømme og cykle fra det hele.

Derfor er det også Rasmus Quaades kamp imod ham selv og hans begrænsninger, der er i fokus.

»Jeg bliver lokket af min krop til at nå ud til det yderste«, siger studenten fra Falkonergårdens Gymnasium, der er mere optaget af antikkens græske atleter end af cykelsportens helte.

»Jeg skal så tæt på at dø som muligt«, siger han og røber indirekte, at det i så fald nok mere er spartanerne end athenienserne, han ville have heppet på.

LÆS OGSÅ

Den nødvendige monomane indsats er tæt på tvangstanker, indrømmer han. Konkurrenterne som Jimmi Sørensen og Luke Durbridge forbliver det meste af tiden skygger i det kornede farvebillede, som den stemningsfulde ambient-knitrende musik understøtter.

Selvfølgelig er der en sportslig spændingsmotor. Vil det i andet forsøg lykkes for Rasmus Quaade, at vinde VM for ungdomsryttere - på hjemmebanen i Danmark? Det får man et svar på i filmen.
En outsider i en holdsport

Men de konkrete konkurrencers spænding er ikke det centrale. Vil det lykkedes for Rasmus Quaade også at overvinde sine mentale udfordringer og blive en komplet professionel cykelrytter?

Det svar blæser i modvinden på de ensomme landeveje. Til gengæld hersker der ikke tvivl om, at Daniel Dencik med 'Moon Rider' har tilført Jørgen Leths hovedfelt af cykelfilm et tidssvarende tankevækkende portræt af en outsider i en holdsport.

Og nå ja, så vandt Rasmus Quaade 10. august suverænt i Holland EM for U23-ryttere i tempokørsel på landevej. Med god luft ned til bl.a. den nykårede olympiske guldmedaljør Lasse Norman Hansen.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden