Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Oscar
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Filmredaktøren: De tunge drenge vil gungre i 2012

Filmglade kommer næppe til at kede sig med Eastwood, Scorsese, August og 'Hobbitten'.

Oscar
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For få år siden ville man have været lettere ekstatisk ved udsigten til et sammenrend af nye film fra Clint Eastwood, Steven Spielberg og Martin Scorsese.

Der er stadigvæk god grund til at glæde sig til begyndelsen af 2012. Clint Eastwood er blevet en anelse mere ujævn i sit output, men er fremdeles en fornem filmskaber.

Umiddelbart er Leonardo DiCaprio måske et overraskende valg som det klamme magtmenneske J. Edgar Hoover, men DiCaprio bliver bare bedre og bedre, og Eastwood er stadig god, så mon ikke ’J. Edgar’ mindst bliver interessant?

Størst forventninger til Scorsese
Steven Spielberg vender efter ’Indiana Jones’ og Indianas unge åndsfælle ’Tintin’ med sin nye film ’War Horse’ tilbage til mere alvorlige emner. Meget mere alvorligt end Første Verdenskrigs skyttegrave bliver det ikke.

Men Martin Scorsese er den af de tre filmronkedorer, der knyttes størst forventninger til. Hans 3D-eventyr ’Hugo’ er en filmatisering af en populær børnebog af Brian Selznick.

LÆS OGSÅ

Filmen udspiller sig i 1930’ernes Paris og handler om en forældreløs dreng, om drømmen om den perfekte menneskelignende maskine, og så handler det om kærligheden til filmmekanikkens tryllekunst.

Ben Kingsley spiller filmpioneren Georges Méliès, der var manden bag ’Rejsen til Månen’. ’J. Edgar’ og ’War Horse’ får premiere allerede i januar, mens ’Hugo’ må vente til marts.

Payne enhård konkurrent
At dømme efter Golden Globe-nomineringerne bliver Alexander Payne en af Spielberg og Scorseses hårdeste oscarkonkurrenter.

Den elegante Payne – det er ham med ’Sideways’ – har med ’The Descendants’ lavet en film, som har fået flere til at tale om George Clooneys bedste rolle nogensinde.

’The Descendants’ har premiere i februar, og det bliver en travl måned for de filmglade.

Roman Polanskis groft vittige kammerspil ’Carnage’, Tomas Alfredsons stilige Smiley-film ’Dame konge es spion’, ’Jernladyen’ om Margaret Thatcher og den franske stumfilmsensation og oscaroutsider ’The Artist’ af Michel Hazanavicius får alle premiere i februar.

Udenlandsk smæk for skillingen
Festen fortsætter i marts, hvor den engelske skuespiller Michael Fassbender i Steve McQueens ’Shame’ leverer en stærkt omtalt præstation som sexgal i New York.

Filmatiseringen af Jonathan Safran Foers ’Ekstremt højt og utrolig tæt på’ fra samme storby er noget, bogens fans må se frem til med den sædvanlige blanding af forventning og nervøsitet. Marts er også måneden, hvor George Clooneys ’Kamæleonen’ (’Ides of March’) om de lumske spilleregler i amerikanske politik får premiere med Ryan Gosling og Clooney selv.Aki Kaurismäkis fine ’Le Havre’, Lynne Ramsays isnende ’We Need to Talk about Kevin’ og David Cronenbergs ’A Dangerous Method’ dukker alle op i løbet af foråret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er i sidstnævnte, Viggo Mortensen kan ses som cigarbappende Sigmund Freud. Til sommer bliver Abraham Lincoln forfremmet til vampyrjæger i ’Abraham Lincoln: Vampire Hunter’, og så skal der uddeles julegaver til alle barnlige sjæle, når første del af Peter Jacksons ’Hobbitten’ får premiere til december.

Også mange stærke danske bud
Flere af de danske dokumentarfilm, som gjorde væsen af sig på efterårets CPH:DOX, får rigtig biografpremiere i 2012. Det gælder ikke mindst ’Testamentet’ om nogle brødre, en arv og en hulens bunke misbrug ved den tyske grænse.

På forhånd kan 2012 også publikumsmæssigt godt ligne et attraktivt filmår.

I ’10 timer til paradis’ har debutanten Mads Matthiesen forfremmet bodybuilderen Kim Kold fra kortfilm til spillefilm. Den anden januarpremiere er Henrik Ruben Genz’ anden Erling Jepsen-filmatisering, ’Undskyld jeg forstyrrer’.

Det populære tv-koncept ’Lærkevej’ dukker op som film i februar, mens marts tegner mere aktiv. Skuespilleren Anne-Grethe Bjarup Riis har med ’Hvidstensgruppen’ bidt skeer med sit første spillefilmprojekt som instruktør, og film om modstandskampen er næsten altid en stor mundfuld.

Birger Larsen vender tilbage med thrilleren ’Den som dræber’, mens Nikolaj Arcel fortæller om ’En kongelig affære’. Veteranen Henning Carlsen har filmatiseret en historie af Gabriel García Márquez i ’Erindring om mine vemodige ludere’.

Begivenhedsrigt efterår

Står det halvskidt til med billetsalget i august, ankommer kavaleriet i skikkelse af Susanne Biers nye film med manuskript af Anders Thomas Jensen. En komedie med en besk bismag er det vist, men arbejdstitlen ’Den skaldede frisør’ bliver næppe den endelige.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efteråret byder på nye film af så store navne som Bille August og Thomas Vinterberg. Bille Augusts film om ’Marie’ Krøyer er sat til november, mens Vinterbergs drama ’Jagten’ med Mads Mikkelsen endnu ’flyder’ i skemaet.

’Sover Dolly på ryggen?’ spørger Hella Joof. Det får vi nok et svar på, og mon ikke det bliver skægt?

Under alle omstændigheder får vi svaret på et andet og nok så interessant spørgsmål: Hvad kan Tobias Lindholm på egen hånd? Manuskriptforfatteren har arbejdet sammen med Thomas Vinterberg på ’Submarino’ og har lavet ’R’ sammen med Michael Noer. Hans ’Kapringen’ er et drama om moderne pirater og får premiere til september.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden