Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
POPULÆR.  'Kvinden i Buret' og 'Fasandræberne' er de mest sete danske film på pirattjenester. Her er det hovedrolleindehaver Nikolaj Lie Kaas på filmsettet.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

POPULÆR. 'Kvinden i Buret' og 'Fasandræberne' er de mest sete danske film på pirattjenester. Her er det hovedrolleindehaver Nikolaj Lie Kaas på filmsettet.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere streamer ulovligt tv og film

Der bliver skruet op for civile søgsmål for at stoppe udviklingen af ulovlig streaming i Danmark.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne har for alvor taget streaming til sig. De ser tv-udsendelser, serier og film, når de vil, og hvor de vil.

Men også på ulovlig vis.

Ifølge både RettighedsAlliancen og Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) er piratstreaming af tv-kanaler, serier og film et stigende problem.

Streaming giver mange muligheder, men skyggesiden er også, at det er lettere at lave ulovlige tjenester henover det

»Vi kan se, at piratproblematikken udvikler sig. Derfor har vi skruet op for civile søgsmål og politianmeldelser, for det er et stort problem« siger advokat Maria Fredenslund, leder af RettighedsAlliancen.

Organisationen, der bekæmper brud på ophavsrettigheder, har sendt i alt 32 politianmeldelser ind angående ulovlig streaming inden for det seneste år. Ligesom man har fået lukket ned for 17 pirattjenester på halvandet år, heriblandt Grooveshark, thepiratebay og kickass.

Popcorn Time - den ulovlige Netflix-klon

Nu har man fokus på at få gjort skærmen sort hos den populære, men også ulovlige streamingtjeneste Popcorn Time. Den ligner - i provokerende grad - Netflix. Til gengæld koster Popcorn Time ikke noget. Det er heller ikke nødvendigt at registrere sig som bruger, og der er ingen kodeord. Man henter bare et program til sin pc eller Mac. Derfra er man på egen hånd med adgang til nye film, der ikke findes på lovlige tjenester.

»Det har høj prioritet for os at få blokeret Popcorn Time. I England har man lukket for sites, hvor man kan hente programmet, hvilket er en vigtig ting. For det der er en af udfordringerne med denne pirattjeneste er, at man ikke kan komme efter bagmændene, fordi de er anonyme«, siger Fredenslund.

Derudover prøver man at ramme Popcorn Time på annoncer, fordi deres store trafik giver mange af disse, tilføjer hun.

LÆS ARTIKEL

Faktisk er Popcorn Time den fjerde mest brugte streamingtjeneste blandt 15-29-årige danskere, viser nye tal fra februar foretaget af medie- og kommunikationsbereauet Mindshare. Popcorn Time er kun overgået af Netflix, dr.dk og Viaplay.

Ekspert: Brugerne vil se serier nu og her

Et andet værktøj, som RettighedsAlliancen benytter sig af, er at promovere de lovlige streamingtjenester. Og det er også mere den vej, man skal gå, hvis man vil bekæmpe pirattjenester som Popcorn Time, mener den digitale medieanalytiker Claus Bülow Christensen.

»Mange almindelige forbrugere har svært ved at skelne mellem, hvad der er lovligt og ulovligt. Og folk er ivrige efter at få fat i noget nu og her, og der er mange serier og film, som ikke er tilgængelige på de danske streamingstjenester. Desuden er flere af de ulovlige tjenester som eksempelvis Popcorn Times meget enklere og lettere at finde ud af end Netflix og HBO«, siger han og fortsætter:

»Det nytter ikke med politianmeldelser og lukning af pirattjenester. Faktisk er det næsten spild af resurser, for erfaringen viser, at disse sider hele tiden dukker op igen«.

Claus Bülow Christensen har dog et bud på en løsning:

»I stedet skal man gøre de lovlige tjenester bedre med aktuelt indhold, gøre biografperioden kortere og sænke priserne en smule«, siger han.

Ifølge medieanalytikeren er der flere årsager til stigningen af den ulovlige streaming, blandt andet er hurtige bredbåndsforbindelser blevet allemandseje. Engang var det mere musikken, som blev downloadet ulovligt, fordi musikfilerne var langt mindre og hurtigere at hente ned. I dag kan det gøres på samme tid med videofiler. Og så ser vi bare mere tv via streaming end tidligere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er en voldsom stor stigning i streaming generelt , fordi folk har opdaget, at der er noget, som hedder Netflix og HBO. Streaming giver mange muligheder, men skyggesiden er også, at det er lettere at lave ulovlige tjenester henover det«, siger han.

Kig på USA

Claus Bülow Christensen er optimistisk på de lovliges streamingtjenesters vegne. Han hæfter sig ved, at man i Europa stadig er to-tre år bagud i forhold til USA, hvor der er langt flere spillere på markedet, blandt andre Amazon og Google.

LÆS MERE

»Jeg tror grundlæggende, at folk faktisk gerne vil betale for tv-serier og film over nettet, hvis de får det tilbudt meget enkelt. En indikator på det er USA, hvor trafikken for torrents er langt lavere end i Europa. Den er nede på 2,8 procent i USA, mens det i Europa er på 10,4 procent. Der er simpelthen flere gode lovlige tjenester at vælge mellem i USA«, siger han.

Nordjyde fik 60 dages fængsel for ulovlig streaming

I slutningen af april blev en mand fra Nordjylland dømt til 60 dages betinget fængsel og til at betale 100.000 kroner ved Retten i Aalborg, fordi han havde streamet omkring 80 tv-kanaler og lagt dem op på hjemmesiden Whargarbl. Derfra kunne alle gå ind og kvit og frit se kanaler som TV 3 og Eurosport.

Ifølge senioranklager Dorte Frandsen, der er fagansvarlig for Immaterialretsområdet og Cybercrime hos SØIK, er det en opadgående tendens.

Siden de begyndte at registrere i 2013, er de gået fra at modtage 60 til over 80 anmeldelser i 2014 i IPR-området, der dækker over varemærkning, streamning, ophavsret, radio- og fjernsynlovgivning.

Frandsen mener, at der flere bevæggrunde bag ulovlig streaming.

»Da jeg var i Retten i Aalborg spurgte jeg manden om, hvorfor han gjorde det? Og han svarede: Fordi han kunne. Han tjente heller ikke noget på det, men havde en teknisk baggrund og var i gang med en datarelateret uddannelse«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Andre gør det af ideologiske årsager«.

Det sidste forklaring er Maria Fredenslund fra RettighedsAlliancen ikke helt enig i.

»Der var engang, hvor ulovlig fildeling mere var præget af ideologiske tilgange og holdninger som eksempelvis Piratebay. Men i dag er mange af pirattjenesterne pengemaskiner. Europol og Interpol har eksempler på pengestrømme, som viser, hvordan penge fra IPR-kriminaliteten hænger sammen med grumme ting som menneskehandel og hvidvaskning af penge. Så der er en synergi mellem de forskellige typer af cyberkriminalitet, og det er, fordi der er rigtig mange almindelige brugere på internettet, og det betyder igen, at der også er mange penge at tjene«, siger hun.

Tal fra RettighedsAlliancen viser eksempelvis, at filmen 'Fasandræberne' blev streamet ulovligt ikke mindre end 59.967 gange i løbet af årets første tre måneder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden