Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Københavns Museum
Foto: Københavns Museum

En ligkiste med knogler fra 1700-tallet, var ingen overraskelse for arkæologer, der forventer, at der stadig ligger mange flere kister gemt under mudderet.

Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

10 ligkister er fundet under en skolegård på Frederiksberg

En pestkirkegård under en skole på Frederiksberg gemmer trods tidligere udgravninger stadig på flere ligkister, men det burde ikke være en forhindring for børnene på skolen, mener arkæologisk leder ved Københavns Museum Lars Ewald Jensen.

Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En skole på Frederiksberg fik sig lidt af en overraskelse, da 10 ligkister blev gravet op af skolegårdens undergrund.

Det var grundet kloakarbejde tilbage i september, at Skolen ved Søernes skolegård fik gravet 10 grave frem, der gemte sig i mudderet under skolegården. Det skriver TV 2 Lorry.

Københavns Museum mener, at gravens kranier og knogler har tilhørt københavnere, der levede for 300 år siden. Museet mener også, at kisterne er en del af en større pestkirkegård, som man har kendt til siden 1991, hvor man under en udvidelse af skolen fandt 54 grave.

Københavns Kommune
Foto: Københavns Kommune

Udgravningen resulterede i, at 10 ligkister blev gravet op. De bliver nu undersøgt af Antropologisk Laboratorium ved Retsmedicinsk Institut.

Gravene menes at være anlagt tilbage i 1711, da området ved skolegården blev brugt til at indkvartere pestsyge. Pesten dræbte dengang hver tredje københavner, og 23.000 personer skulle således begraves.

Efter at byens kirkegårde i første omgang blev fyldt op, benyttede man sig af nye kirkegårde, ofte i form af haver og ledige jordstykker i området.

Lars Ewald Jensen, arkæologisk leder ved Københavns Museum, siger til TV 2 Lorry:

»Der ligger sikkert mange flere pestofre begravet under skolen. Det skulle være mærkeligt andet. Vi måtte jo kun grave der, hvor de allerede havde gravet ud til kloakken«.

Stine Damsbo Winther, arkæolog ved Københavns Museum, forklarer, at de mange lig blev behandlet med respekt, og udtaler til Københavns Bibliotekers hjemmeside:

»Der er tale om en massebegravelse, på den måde at mange er blevet begravet inden for et kort tidsrum. Men alle er begravet i kister – folk er ikke bare blevet hældt i jorden«. Hun påpeger dertil, at ligkisterne ofte blev stablet oven på hinanden i to eller tre lag.

Uden for smittefare og bekymring

Der er ingen grund til bekymring om smittefare, mener Stine Damsbo Winther. Hun påpeger, at pesten ikke kan leve under jorden i 300 år, så det var helt uden risiko, da man tilbage i september gravede de 10 ligkister op.

Københavns Kommune
Foto: Københavns Kommune

Flere ligkister ligger stadig under skolegården, der hører til Skolen ved Søerne, og der bliver de indtil videre liggende.

Børnene på skolen kan også lege videre uden bekymring, til trods for at der formodentlig ligger flere kister gemt nogle meter nede under deres boldspil i skolegården.

Lars Ewald Jensen mener ikke, at de tilbageværende lig er noget problem for børnene:

»Voksne er ofte mere berøringsangst over for døden end børn. De er nysgerrige. Så fundet giver sikkert god anledning til at tale om liv og død«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden