Landskab. Ai Weiwei i det store turbinerum på Tate Modern i London.
Foto: LENNART PREISS/AP

Landskab. Ai Weiwei i det store turbinerum på Tate Modern i London.

Kunst

Ai Weiwei laver værker specielt til Louisiana

Louisiana sætter kinesisk stjernekunstner på programmet i november 2011.

Kunst

Louisiana skal til efteråret udstille nye værker af den kinesiske kunstner Ai Weiwei.

Faktisk er det ikke sikkert, at det bliver værker; det kan lige så vel blive et værk.

Det fortæller udstillingens kurator, Anders Kold.

»Det er stadig 'early days'. I løbet af de seneste måneder er vi blevet enige om, at vi vil lave udstillingen, og at vi ønsker nye værker«, siger Anders Kold.

Ikke »nyproduktionsfetichister« Kuratoren siger, at Louisiana ikke er »nyproduktionsfetichister«, men at »det jo ind i mellem er sjovt at have noget nyt«.

Og det får Louisiana så.

Det er utroligt. Hele verden vil have ham, og alligevel er han abitiøs nok til at ville skabe noget nyt til os, selvom han har fantastiske værker bag sig

I Danmark er Ai Weiwei nok mest kendt for det værk, der erstattede Den Lille Havefrue, da hun stod i den danske pavillon under Verdensudstilling i Shanghai. Værket var en direkte transmission med havfruen fra eksilet i Kina.

Lige nu udstiller Ai - Ai er efternavnet og Weiwei fornavnet, sådan gør man i Kina - i den store turbinehal på Tate Modern i London. Værket er 100 millioner små solsikkefrø i porcelæn, som alle er malet i hånden.

Ifølge Anders Kold siger det værk meget om Ai Weiwei som kunstner og om, hvad publikum kan forvente sig på Louisiana.

»Ai Weiwei er et godt eksempel på, at når man ytrer sig om livet, så er man politisk i en eller anden forstand. Solsikkefrøene på Tate er en spejling af den enkelte i et kæmpe hav. En meget kinesisk tematik«, siger kuratoren og fortsætter:

»Men det er også en meget moderne installation, der drager paralleller til en kunstner som Félix Gonzáles-Torres (Cubansk kunster,der er kendt for værker, som man kan tage med sig hjem, red.). Ai Weiwei ved godt, at folk vil tage frøene med hjem, og det er en del af værket«, siger Kold.

Lige nu ærger han sig lidt over, at han ikke snuppede et par solsikkefrø fra udstillingen på Tate, som så mange andre gjorde.

»Det er moralens fallit. Man kan sige, at det er lidt dumt«, siger Anders Kold.

En stærk æstetisk og fysisk oplevelse
Det er en meget stærk både æstetisk og fysisk oplevelse at gå rundt i kunstværket, siger kuratoren. Når man samler et af frøene op, kan man se, at det har en blå streg. Blue china, altså kinesisk porcelæn.

»Det viser relationen mellem os og dem. Både politisk, merkantilt og historisk. Ai Weiweis værker er meget vidt favnende, og det er forkert at komme dem ned i en kasse, der for eksempel hedder 'politisk kunst'«, siger kuratoren.

ANMELDELSE

Han fortæller, at Louisiana ikke er interesseret i Ai, fordi han er poltisk provokerende, men fordi han er en god kunster, der er politisk provokerende.

900 kinesere arbejdede i ni måneder

Lige nu har Ai Weiwei fået tegninger over de rum, han kan udstille i til efteråret. Ud fra dem skal han aflevere nogle ideer til værker eller værket.

»Det er utroligt. Hele verden vil have ham, og alligevel er han ambitiøs nok til at ville skabe noget nyt til os, selv om han har fantastiske værker bag sig«, siger Kold.

Til værket på Tate sad der 900 kinesere og malede frø i ni måneder, men det håber kuratoren ikke bliver tilfældet med Louisiana, for »så ender det med at blive meget dyrt for os«.

»Det fantastiske ved en kunstner, der også arbejder så arkitektonisk (Ai var med til at tegne det olympiske stadion i Beijing, red.) er, at han kan tage rum, som vi kender så godt i forvejen, og gøre dem til noget fuldstændig nyt«

Og det glæder Anders Kold sig til at opleve om under et år.

Kold var også kurator på udstillingen 'Made in China' i 2008, hvor Ai Weiwei var repræsenteret med værket 'Dropping a Han Dynasty Urn', som består af tre billeder, hvor Ai Weiwei taber en antik vase på jorden.

Ai Weiwei udstiller på galleri Faurschou i København nu og frem til slutningen af marts.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce