Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

stof. Disse tegninger viser, hvordan overdækningen vil se ud ovenfra og nede fra floden. Illustration: Christo og Jeanne-Claude/AP

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljøfolk protesterer mod stof-flod

Christo møder igen lokal modstand mod et af sine spektakulære projekter.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad mon fisk, fugle og langhornede får synes om kunst i naturen?

En række miljøorganisationer i Colorado er bange for, at naturen ikke vil tage godt imod, hvis den bulgarsk fødte installationskunstner Christo får myndighedernes godkendelse til at dække store dele af en 70 kilometer lang flodstrækning med halvgennemsigtigt klæde i to uger.

USA’s største miljøorganisation ser ikke noget problem. Og som så ofte før ser Christo ud til bare at nyde opmærksomheden om det seneste af sit og den nyligt afdøde hustru, Jeanne-Claudes kæmpeprojekter.

LÆS OGSÅ »Ved at diskutere mit kunstværk bliver de selv en del af kunstværket. De gør det vigtigere«, siger Christo til avisen Los Angeles Times. Se ned på himlen Christo og Jeanne-Claude, der døde i november 2009, har brugt 18 år på at forberede installationen ’Over the River’, der skal finde sted hen over Arkansas River, der er populær blandt fluefiskere og andre friluftsfolk. Planen er, at der skal spændes otte store stofpaneler med en samlet vægt på 7 ton hen over floden.

De otte paneler skal monteres på 9.000 ankerpunkter langs floden og vil blive sat op med skiftende afstand – nogle er kun omkring 100 meter fra hinanden, mens der er over 20 kilometer mellem andre. Klædet vil hænge mellem 2,5 og 8 meter over floden.

Nedefra vil det være halvgennemsigtigt, mens forbipasserende på Hovedvej 50, der løber langs floden, efter planen skal se ned på himlen, der spejler sig i klædet.

Installationen skal kun være oppe i to uger, og Christo har – som ved alle sine tidligere projekter – lovet selv at skaffe de 280 millioner kroner, det koster.

Friluftsbumser, der ikke værdsætter kunst
Lokale forretningsdrivende, politikere, museer og kunstelskere har generelt taget rigtig godt imod ideen.

Nogle af dem har regnet ud, at hele projektet – inklusive den over to år lange bygge- og nedrivningsfase – kan bidrage med 670 millioner kroner til den trængte lokale økonomi. Men det er også netop den langvarige forberedelse og demontering, der får miljøorganisationerne til at kæmpe imod.

»Vi er ikke modstandere af kunst. Og vi er ikke imod Christo. Men det her er bare det forkerte område til projektet«, siger Ban Kass, der er advokat for organisationen ROAR (Rags Over the Arkansas River), der er dannet specifikt for at bekæmpe Christos installation.Modstanderne siger, at miljøet er alt for sart i lige præcis det område til at kunne håndtere den tunge trafik i forbindelse med etableringen, ligesom de mener, at der vil komme trafikpropper på den smalle hovedvej og skrald i naturen, når flere hundredtusind mennesker strømmer til for at se installationen.

Miljøaktivisterne er især bange for, at vilde dyr som får, ørne og flagermus vil blive forstyrret både i parringstiden og i deres søgen efter føde. Og så er de nervøse for, at byggeprojektet vil gå ud over lystfiskeri og whitewater-sejladser på floden.

»Folk tror, at vi bare er en samling friluftsbumser, der ikke sætter pris på god kunst. Men det her handler om mit liv. Det er mit hjem. Hvem skal passe på det lokale miljø, hvis ikke jeg gør det?«, siger fisketuristguide Carol Neville til Los Angeles Times.

Mangel på opbakning til de lokale
Syv lokale miljøorganisationer har udtalt sig imod projektet, der forventes at komme til endelig behandling hos de lokale planmyndigheder til april i år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Modstanderne har blandt andet købt reklameplads på store billboards langs vejen med opfordringen: ’Sig NEJ til Christo’. Men til deres store skuffelse får de ikke opbakning fra USA’s ældste og største miljøorganisation, The Sierra Club, som har erklæret sig tilfreds med de justeringer, Christo har lavet for at beskytte naturen.

»Det vil nok genere nogle folk. Men det kommer jo ikke til at vare evigt«, siger Ross Vincent fra den lokale afdeling af Sierra Club.

Det er også lykkedes Christo at vinde opbakning fra flere lokale spidser, der oprindelig var imod.

Tidligere chef for planmyndigheden Patrick Shea er i dag en af projektets varmeste støtter. Han siger til Denver Post, at han engang opfattede kunst som »noget i en ramme«.

I dag siger han, at »vi bør fremme kunst i naturen, fordi det i høj grad får folk til at sætte pris på en værdi, som ikke kun kan bruges til friluftsliv og udvinding af olie, gas og mineraler. Kunst kan få os til at hæve blikket fra jorden til horisonten og måske ligefrem inspirere os«, siger Shea til Denver Post.

»Med på beatet«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Christo og Jeanne-Claude har stået bag 19 store, spektakulære installationer – bl.a. har de pakket Rigsdagen i Berlin ind i stof og reb, stillet 3.000 blå og gule kulørte paraplyer op samtidig i Californien og Japan og i 2005 stillet 7.503 knaldorange stofporte op langs stierne i New Yorks Central Park.

Alle projekter har været kontroversielle, men New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, er blandt dem, der nu forsøger at overbevise Colorado om at give byggetilladelsen til Christo. Bloomberg har sagt, at installationen vil vise, at Colorado »er med på beatet« og »vil sætte Colorado på landkortet for mennesker i hele verden«. Mange kunstkendere gætter på, at ’Over the River’ kan blive det sidste store værk fra den 75-årige Christos hånd.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden