Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Inspiration. Drengen med den omstridte taske på  armen er en mindre del af det 32 kvadratmeter store maleri 'Darfurnica'.
Foto: Nikolaj Skovdal (arkiv)

Inspiration. Drengen med den omstridte taske på armen er en mindre del af det 32 kvadratmeter store maleri 'Darfurnica'.

Kunst

Louis Vuitton går igen til angreb på dansk kunstner

Nadia Plesner skylder stadig 100.000 kroner fra sit første opgør med mærkevarefirmaet.

Kunst

Den danske kunstner Nadia Plesner skal betale dagbøder på 37.000 kroner, så længe hun enten udstiller eller viser sit 32 kvadratmeter store maleri ’Darfurnica’ på sin hjemmeside.

Det har mærkevarefirmaet Louis Vuitton fået rettens ord for ved en hollandsk domstol.

I det internationalt kendte firma er man stærkt utilfreds med, at Nadia Plesner nu for anden gang afbilder en af koncernens meget kendte modetasker i et af sine provokerende kunstværker.

Værkerne er en kritik af dele af pressen, som efter kunstnerens mening bringer nyt om kendisser som Britney Spears og Tiger Woods og deres privatliv på linje med eksempelvis folkemordet i Darfur.

Louis Vuitton hævder, at deres produkt indgår i mit maleri, men jeg mener selvfølgelig, at der er tale om en karikatur af en taske

LÆS OGSÅ »Selv om Louis Vuitton ingen forbindelse har med folkemordet i Darfur, skabes et link mellem Louis Vuitton og deres produkter på den ene side og situationen i Darfur på den anden«, skriver firmaets advokater i det søgsmål, som for nylig blev indleveret i en hollandsk ret.

Nadia Plesner, som er kunststuderende i Holland, er helt uenig, og allerede i den kommende uge vil hun og en hollandsk advokat forsøge at få omstødt den kendelse, som LV fik igennem ved en hollandsk ret, mens den danske kunstner var i København for at udstille sit billede på en udstilling, som blev åbnet af kulturminister Per Stig Møller (K).

En mikroskopisk del
Det var dommeren ved distriktsdomstolen i Haag, der gik med til at pålægge Nadia Plesner dagbøderne på 5.000 euro, så længe hun viser det store billede imod Louis Vuittons vilje.

»Louis Vuitton hævder, at deres produkt indgår i mit maleri, men jeg mener selvfølgelig, at der er tale om en karikatur af en taske. Den er oven i købet kun en mikroskopisk del af mit 32 kvadratmeter store billede, som er en opdateret udgave af Picassos ’Guernica’«, siger Nadia Plesner.

Hun ragede uklar med mærkevarefirmaet allerede i 2008, da hun fik produceret en række T-shirts, hvor en nøgen afrikansk dreng pryder fronten. På den ene arm har han en af de små hunde, kendis-ikonet Paris Hilton er blevet kendt for. På den anden arm hænger en taske, som umiddelbart ligner en Louis Vuitton-taske.

LÆS MERE

I 2008 opgav Louis Vuitton en sag mod Nadia Plesner, fordi hun efter lange tovtrækkerier til sidst indvilligede i at droppe produktionen af de T-shirts, som ved salg skulle give penge til hospitalsudstyr til syge i Darfur.

Allerede dengang løb hendes advokatomkostninger imidlertid op i 100.000 kroner, som hun stadig skylder.

Ytringsfrihed
»Advokatfirmaet har været meget tålmodige, og jeg har lovet dem, at de vil være de første, der får penge, når jeg får solgt mit maleri. I den nye sag har jeg fået fat i en hollandsk advokat, som er vant til at have sager om ytringsfrihed, og vi går i næste uge i retten for at få omstødt den kendelse, der både vil give mig dagbøder og have maleriet beslaglagt. Min nye advokat er gået ind i sagen, fordi han synes, det er ekstremt, at firmaet har lagt sag an mod mig, og han vil beskytte min ytringsfrihed«, siger Nadia Plesner.

Da hun måtte trække sine T-shirts ud af produktion i 2008, sagde hendes daværende advokat, at hvis hun i stedet for et kommercielt produkt som T-shirts havde lavet et klassisk kunstværk som et oliemaleri, ville hendes ytringsfrihed have været meget større.

Det udsagn tog Nadia Plesner helt bogstaveligt. Hun gik direkte hjem i sit atelier og begyndte at måle op til en ny udgave af ’Guernica’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dette har intet med ytringsfrihed at gøre»Picassos ’Guernica’ var også inspireret af avisbilleder, og på den måde har jeg forsøgt at lave en moderne udgave af maleriet for at vise, hvordan mediebilledet er i dag, hvor alt er blandet sammen i en stor pærevælling og bare skal være hurtigt, underholdende, sensationsbaseret og overfladisk«, siger Nadia Plesner.

Kunstnerens budskab

Spørger man Louis Vuitton, handler sagen imidlertid om noget helt andet, nemlig skadelig virksomhed over for et firma, som har et berømt design. »Dette har intet med ytringsfrihed at gøre«, skriver firmaet i sin begæring til retten i Haag.

I sit søgsmål mener Louis Vuitton, at der overhovedet ikke er nogen grund til at bringe firmaets kendte Audra Bag ind i billedet. Den danske kunstner kunne få det samme budskab frem, hvis hun præsenterede den afrikanske dreng med en stor diamantring, en stor bil i baggrunden eller henslængt foran et tv, mener firmaet og dets advokater. Hertil siger Nadia Plesner: »Nu er det jo ikke Louis Vuitton, der skal diktere, hvad kunstnere skal eller ikke skal male«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce