Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ditte Valente
Foto: Ditte Valente

Nytænkning. Red Associates er et af de danske designfirmaer, der arbejder med immaterielt design, hvor det ikke handler om design af den næste løbesko, men om mennesker og deres forventninger og interesser.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark er ved at miste sin designstatus

Formanden for Designrådet mener, at regeringen nøler med en designstrategi.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er fint, at vi har Dansk Design Center, og at Danmark uddeler verdens største designpris, Index, men det er slet ikke nok, hvis vi vil beholde positionen som en førende designnation. Det siger formanden for Designrådet, Anders Byriel:

»Den danske designpolitik er næsten udelukkende orienteret mod Dansk Design Center og Index, men der er jo mange flere områder inden for design, som vi burde dyrke«, siger Anders Byriel i telefonen fra designfirmaet Kvadrats hovedkontor i Ebeltoft.

»I Designrådet synes vi, at der mangler en masterplan og et skarpt fokus på uddannelserne og vækstlaget. Økonomi- og Erhvervsministeriet er så forhippet på at få styr på Danmarks økonomi, at de ignorerer, at vi skal investere i fremtiden og skabe arbejdspladser, som i høj grad findes inden for designfeltet«.

LÆS OGSÅ

Hvad mener du med en masterplan?

»En plan for den nationale designstrategi – ligesom man i virksomheder laver planer over en årrække, hvor man vurderer, hvor virksomheden er nu, og hvor man gerne vil have, at den skal bevæge sig hen«.

Gør Dansk Design Center ikke et vigtigt stykke arbejde med at rådgive danske virksomheder?

»Jo, bestemt. Politikerne støtter Dansk Design Center, men den økonomiske støtte er alt for lille. Midlerne er simpelthen for små, hvis man vil løfte dansk design«.

Skru op for ambitionsniveauet
Regeringen har i perioden 2007-09 bevilget 100,5 millioner til design i Danmark – det er da en ret pæn sjat, så man kan vel ikke sige, at der ikke bliver gjort noget for design herhjemme?

»Det er ikke årlige bevillinger, men tal, der er lagt sammen. De kommende år sætter man desværre støtten ned med 13 procent, og selv om vi ikke er ude og tale for øget erhvervsstøtte, så bekymrer det os, at man ikke tænker mere helhedsorienteret. Vi mangler at gøre noget for uddannelserne og især for vækstlaget – altså hele underskoven inden for design«.

LÆS OGSÅ

Hvad er det helt konkret, man skal gøre?

»På uddannelserne skal man skrue op for ambitionsniveauet. Politisk har man meget modigt og visionært besluttet at fusionere Kunstakademiets Arkitektskole og Danmarks Designskole. De har begge en fantastisk historie med sig, og ved at fusionere de to skoler vil man kunne skrue op for ambitionerne. De kreative ressourcer skal jo komme et eller andet sted fra«.

»Men toget er ved at køre for dansk design, og den satsning, vi har gang i, er alt for halvhjertet. Så der skal sættes massivt ind på uddannelsesområdet, hvor der er brug for at tænke mere internationalt og på at fokusere på ressource- og teknologiudvikling og løfte forskningen«.

Vi skal lære af udlandet
Anders Byriel er overbevist om, at Danmark kan lære meget af andre lande – blandt andet Holland, hvor designbevægelsen Droog arbejder med et designbegreb, der ikke handler om borde og stole, men om koncepter, service og teknologiudvikling.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Jens Hjalte Løgstrup

Hvad er det, der er rød som en Ferrari og kører på skinner?  En skinnecykel mellem Allingåbro og Randers