Nimis. Den svenske kunstner Lars Vilks' værk 'Nimis' er i weekenden blevet »opdateret til version 2.0« af en anonym kunstnergruppe. Gruppen har installeret højttalere i et af værkets tårne, og herfra bliver der seks gange om dagen indkaldt til bøn.
Foto: Framegrab/Youtube

Nimis. Den svenske kunstner Lars Vilks' værk 'Nimis' er i weekenden blevet »opdateret til version 2.0« af en anonym kunstnergruppe. Gruppen har installeret højttalere i et af værkets tårne, og herfra bliver der seks gange om dagen indkaldt til bøn.

Kunst

Provokunstners skulptur blev ombygget til minaret

Seks gange om dagen bliver der indkaldt til bøn ved Lars Vilks' skulptur 'Nimis'.

Kunst

Skulpturen er bygget af 160.000 stykker træ og er en populær turistattraktion på Kullen i Skåne.

Og i weekenden fik den 66-årige provokunstner Lars Vilks' skulptur 'Nimis' besøg af en anonym kunstnergruppe, der digtede videre på værket.

»Det her er, hvad stedet manglede for at blive et rige med respekt for alle og forberedt til det multikulturelle samfund: En minaret, der indkalder folk til bøn«, siger den anonyme hovedmand på en YouTube-video, der blev uploadet i går.

Erklæringen kommer, efter den anonyme kunstner på videoen har monteret højttalere i et af værkets tårne, hvorfra der seks gange om dagen vil blive indkaldt til bøn. Som ekstrabonus meddeler den anonyme kunstner, at anlægget kører energirigtigt på solceller.

Omstridt kunstner
Monteringen af minaretudstyret kan være en kommentar til Lars Vilks' kunstneriske praksis.

Vilks chokerede den svenske offentlighed, da han for fem år siden afbildede profeten Muhammed som en hund. Det værk gav ham et islamkritisk ry og medførte også, at han modtog trusler fra nær og fjern, en del af dem på livet.

Og Vilks har til stadighed gang i omstridte aktiviteter og har for nylig været på talerlisten hos den yderligtgående antimuslimske bevægelse Sioa i New York.

LÆS ARTIKEL (2010)

Vilks er selv i tvivl om, hvad videredigtningen på 'Nimis' udsiger.

»Det kan jo være, at de betragter mig som en islamkritiker, der vil blive sur over, at der kom indkaldelse til bøn på stedet, men det kan jo også være et humoristisk indspark og en kommentar til debatten«, siger Lars Vilks til svensk radio.

SE VIDEOEN HERNimis version 2.0 (eksternt link)

Vilks tilfreds med videredigtning
Lars Vilks påbegyndte det gigantiske værk i 1980, og han har siden udråbt området omkring skulpturen til en selvstændig stat, Ladonia.

Det skete i protest mod de svenske myndigheder, der flere gange har krævet, at 'Nimis' og naboværket, stenskulpturen 'Arx', blev fjernet fra stranden. Der er ført flere retssager, men Nimis står der endnu stort set, som det blev bygget.

LÆS MERE
LÆS OGSÅ

Den er undervejs i sin 32-årige levetid forsøgt brændt ned af ukendte gerningsmænd, ligesom folk har forsøgt at ødelægge den med motorsav. Men Lars Vilks har ikke noget imod weekendens videredigtning.

»Jeg synes, det er helt fint. Jeg ved, at man diskuterer det her offentlig indkaldelse til bøn i Sverige, altså om vi skal have det eller ej. Nu kan man jo se, hvordan det finder sted i virkeligheden, og det kan sikkert blive en attraktion«, siger Lars Vilks til Helsingborgs Dagblad.

»At føle sig krænket er så udbredt«
Han føler ikke, at happeningen er vendt mod ham som person.

»Nej, det har jeg svært ved at se. Jeg sætter på pris på det med flertydigheden, og den (happeningen, red.) kan helt indlysende opfattes på flere måder. Men når det gælder spørgsmålet om minareter, har jeg slet ikke ytret mig«, siger Lars Vilks, der dog ikke er tvivl om, at folk vil sig krænket af Nimis 2.0.

LÆS MERE

»At føle sig krænket er udbredt i dag, og mennesker bliver let stødt. Men jeg tror, at de allerfleste som jeg vil mene, at idéen er ret sjov«, siger Lars Vilks.

Kommentarsporet til YouTube-videoen af minaretbidraget til Nimis bekræfter i hvert fald, at folk på nettet er blevet berørt følelsesmæssigt. Her ligger allerede et stort antal hadske udfald mod den anonyme kunstnergruppe.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce