Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dansk kunstner vinder lille sejr over Louis Vuitton

Retten i Holland overvejer at indsætte ny dommer i sagen mellem Louis Vuitton og kunstner Nadia Plesner.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske kunstner Nadia Plesner har vundet en lille delsejr i striden med den verdensomspændende modegigant Louis Vuitton.

I et 8 meter langt oliemaleri med titlen ’Darfurnica’, der for tiden vises på kunstmuseet Heart i Herning, afbilder Nadia Plesner en af de berømte Louis Vuitton-tasker i hånden på en nøgen afrikansk dreng.

Kunstværket, der er udført som en moderne parafrase over Pablo Picassos ’Guernica’ fra 1937, skal minde om, hvordan dele af pressen interesserer sig mere for kendisser og modeikoner end for sult og humanitære katastrofer.

Men billedet udløste i stedet i slutningen af januar i år en tyk konvolut med venlig hilsen til kunstneren fra fogedretten i Haag: Efter en anmeldelse fra Louis Vuitton havde retten tildelt Nadia Plesner, der bor i Holland, dagbøder på 5.000 euro eller omkring 37.500 kroner.

LÆS OGSÅ »Jeg blev dømt, som om jeg var en kinesisk fabrik, der havde masseproduceret kopivarer, og ikke en privatperson, der havde udført et kunstværk«, som den chokerede danske kunstner udtrykker det.

Dommen kom med brev
Siden dagbøderne begyndte at falde, er hendes gæld løbet op i 315.000 euro – eller næsten 2,4 millioner danske kroner, og beløbet vokser dagligt.

Da Plesner åbnede det hollandske brev, troede hun, at det var en stævning: Hun havde aldrig hørt om, at man kunne blive dømt i en retssag, man ikke kendte eksistensen af.

Men det var hun blevet, og hendes svar har været selv at stævne Louis Vuitton i håb om at få de ødelæggende dagbøder annulleret.

Jeg blev dømt, som om jeg var en kinesisk fabrik, der havde masseproduceret kopivarer.»Min hollandske advokat mener, at der er begået grelle juridiske fejl, da der ikke er taget højde for, at det er et kunstværk og ikke kommerciel masseproduktion«, forklarer Nadia Plesner.

Men hvis sagens dommer skal kunne forholde sig neutralt til anklager om juridiske fejl, kræver det en ny dommer, mener kunstneren og hendes advokat, der derfor har forlangt at få udskiftning på dommerbænken. Det er ikke sædvane i den type sager, men nu har de hollandske jurister til Nadia Plesners glæde bedt hende og Louis Vuitton stille op til en høring på mandag for at vurdere, om der skal skiftes dommer. Bare overvejelsen er et godt tegn, mener kunstneren.Louis Vuitton sagsøger ikke på grund af kunstværket

Louis Vuittons udlægning af sagen er en anden.

I 2008 inden sagen om det 8 meter lange kunstværk, der blev vist i Odd Fellow Palæet i København i januar, havde Nadia Plesner en sag kørende med mærkevarefirmaet om T-shirts, hun havde trykt til fordel for ofrene i Darfur, også med drengen og LV-tasken. Louis Vuitton frafaldt dengang sine krav, da kunstneren stoppede med at trykke sine T-shirts.

Derpå malede Plesner drengen med ikon-tasken på det store oliemaleri for at demonstrere, at en kunstner selv bestemmer sit motiv, men ved udstillingen af maleriet i København blev der igen solgt T-shirts, og det er ifølge Louis Vuitton derfor – og ikke på grund af kunstværket – at firmaet igen kører sag imod Plesner:

Mærkevarefirmaet vil ikke have sine produkter sat i forbindelse med den humanitære katastrofe i Darfur.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden