Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Oprejsning. Joasia Krysa er tilbage som kunstnerisk leder af Kunsthal Aarhus efter at være blevet fyret fra samme stilling i foråret.
Foto: Casper Dalhoff

Oprejsning. Joasia Krysa er tilbage som kunstnerisk leder af Kunsthal Aarhus efter at være blevet fyret fra samme stilling i foråret.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Strandet kunsthal rejser sig igen efter turbulent forår

Efter et historisk bestyrelseskaos, lysner det for Kunsthal Aarhus

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunsthal Aarhus, der var i stor krise for et halvt år siden, er ved at finde sine ben igen.

Kunsthallens kunstneriske program fra før problemernes tid er genoptaget, og internationale kunstnere og samarbejdspartnere stiller igen op.

Samtidig finder sponsorer frem til kasseapparatet, og gæsterne, ikke mindst et nyt og yngre publikum, er ved at finde indenfor og få besøgstallene i stigning, vurderer ledelsen her et halvt år efter, at Kunsthallen var igennem, hvad der kun kan karakteriseres som komplet kaos:

Først blev den kunstneriske ledelse fyret med begrundelsen »samarbejdsproblemer«.

Det fik det halve af bestyrelsen til at trække sig i protest, det kunstfaglige personale til at sige stillinger op og et oprørt kunstmiljø til at fordømme en beslutning, der ifølge protesterne var blevet truffet af »pladderballekunstnere uden selvrealistisk sans«.

Under et efterfølgende krisemøde med Aarhus Kommune måtte resten af bestyrelsen trække sig, og kommunen satte stedet under administration.

Et halvt år uden fundraising Den hårdt prøvede leder af kulturforvaltningen kunne konstatere, at han stod med en strandet kulturinstitution uden hverken ledelse eller bestyrelse og ingen til at rydde op.

Civilstyrelsen måtte inddrages, før der kom klarhed over, hvordan den sjældne situation skulle håndteres. Derefter blev der nedsat en helt ny bestyrelse – hvis første handling var at genansætte den fyrede leder, Joasia Krysa.

Hun ryster stadig på hovedet over al balladen, som hun vurderer, har kostet Kunsthallen over et halvt år uden fundraising . Det ser dog ud til, at udstillingsstedet kommer helskindet igennem .

»Budgettet ender i år på nul. Det ser ud til at komme til at hænge sammen«, vurderer Joasia Krysa, som glæder sig over, at internationale kulturinstitutioner og kunstnere finder stedet interessant nok til at ville samarbejde, og at stærke sponsorer tilsyneladende tør tro på, at Kunsthallen er en kulturinstitution og ikke en arena for magtkampe og personligt fnidder.

De mange fordomme
Tilbage står den største af alle udfordringer:

»Det sværeste bliver at få vendt folks opfattelse af stedet. Vi står med en bunke af fordomme og fastlåste opfattelser, vi skal have gjort op med«, vurderer Joasia Krysa.

»Det er ikke, fordi jeg gør mig nogen illusioner om, at offentlig støtte vil vokse de kommende år, så der skal arbejdes hårdt med at skaffe sponsorer, og da ikke mindst efter en ballade, der har fået folk til at holde sig langt væk. Men vi er i gang, og det går«, siger hun.

»Udfordringen bliver at få kommunikeret, at vi er ved at skabe noget helt nyt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og her håber hun, at forårets tumult vil vise sig også at have ført noget positivt med sig:

»Vi var allerede inden al balladen i gang med at ændre stedets profil, men sådan noget tager tid. Nu fik vi renset hele pladen på en gang og kan tillade os at tænke helt forfra og speede processen op: Det blev virkelig tydeligt for alle, at der var behov for ændringer«.

Kulturelt værested
Ændringerne skal ifølge Krysa først og fremmest åbne Kunsthallen mod Aarhus og resten af verden og give institutionen en højere kunstnerisk profil.

Det historisk betingede og ofte omdiskuterede samarbejde med lokale kunstforeninger indgår stadig som aktivitet, men international samtidskunst skal have større vægt, og Kunsthallen vil selv indlede samarbejder med internationale kunstnere om nye projekter, eventuelt i samarbejde med kunstforeningerne, ligesom Krysa ser gerne flere eksterne kuratorer på stedet.»Vi vil være et seriøst bud på en kulturinstitution, der også vil blive lagt mærke til ude i verden, og som holder et niveau, der er en international kunsthal værdigt«.

Derudover er tanken, at den centralt beliggende bygning på J. M. Mørksgade skal blive et socialt samlingssted for folk, der »bare vil sidde med deres computer og drikke en kop kaffe eller læse internationale magasiner, de ikke ellers kan skaffe «.

Udstilling vækker opsigt

Samtidig vil Kunsthallen, som det lige har været tilfældet, da Aarhus Film Festival holdt åbningsarrangement her, samarbejde med festivaler og institutioner i byen – fra bibliotek, musiksteder og byens universitet, der gerne må holde flere seminarer på stedet, og til erhvervslivet, der godt kan begynde at indstille sig på en charmeoffensiv fra kunstfronten.»Hvis virksomheder holder konferencer her, vil folk, der måske ikke ellers er kernekunder her, måske få øje på stedet og få lyst til at komme igen«, lyder tankegangen. Besøgstallet, tror den nye ledelse på, kan mere end fordobles til omkring 50.000 om året inden for få år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med den tumult, stedet har været igennem, er det nu eller aldrig

Optimismen udspringer af interessen for den nuværende udstilling om informationssamfundet, ’Systemics #2’. Alene til åbningen i september kom omkring 250 mennesker, og også forgængeren ’Systemics #1’ vakte interesse nok til, at den kunstneriske leder tillader sig optimisme. »Men her trænger vi også til, at folk får øje på, at der er ved at ske noget nyt. Med den tumult, stedet har været igennem, er det nu eller aldrig«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden