Hot. Den store tendens bliver kunst inspireret af droner, spår ARTNews. Her kunstner- og desingerduoen Adam Harvey og Johanna Bloomfields projekt, hvor særligt tøj camouflerer personen, der bærer det.
Foto: Adam Harvey/ahprojects.com

Hot. Den store tendens bliver kunst inspireret af droner, spår ARTNews. Her kunstner- og desingerduoen Adam Harvey og Johanna Bloomfields projekt, hvor særligt tøj camouflerer personen, der bærer det.

Kunst

Sådan ser fremtidens kunst ud: Ørkenstaterne kommer!

På det internationale kunstmarked kunne man i 2013 ikke komme uden om Qatar.

Kunst

Du er samtidskunstner. Du vil gerne ramme tidsånden. Og du vil gerne ramme plet. Hvad gør du? Svaret er enkelt. Du skaber et værk, der kredser om emnet droner og udtrykker voldsom bekymring over overvågningssamfundet. Du kan ikke lide det!

Anti-drone agenda Ifølge en netop publiceret artikel i det mest læste internationale kunstmagasin, ARTNews, er droner den nye dille på den internationale kunstscene.

Magasinet peger på en række udstillinger verden over, hvor droneinspirerede kunstværker har været det store tema. Kunstnerne har i nogle tilfælde brugt de pilotløse fjernstyrede luftfartøjer som kunstneriske redskaber, mens de i andre tilfælde har problematiseret, hvordan de potentielt ødelægger privatlivets fred.

Tendensen viste sig blandt andet på den canadiske fotobiennale Le Mois de la Photo i Montréal, der havde titlen ’Drone: the Automated Image’. Og den viste sig i New York, hvor kunstner- og designerduoen Adam Harvey og Johanna Bloomfield lancerede et ‘antidrone’-projekt på The New Museum Of Contemporary Art.

I deres installation, som nu kan opleves flere steder i Europa, viser de en kappe, en hætte og en hijab i metallisk materiale, der beskytter mod dronernes infrarøde optagelser og anden snagen fra luften.

Men at ramme tidsånden er stadig ikke nok til at kunne få en placering på et andet internationalt kunstmagasin ArtReviews årlige liste over kunstens mest magtfulde personer. På magasinets Power 100-liste for 2013 er den kinesiske kunstner Ai Weiwei med sin 9.-plads den højest placerede kunstner. Han er dalet fra sidste års 3.-plads.

Kunst i ørkenen
Helt i top er den 30-årige mor til tre og fyrstedatter fra Qatar Sheikha al-Mayassa al-Thani. Hun er i gang med at opbygge en kunstsamling til et nyt museum af den franske stjernearkitekt Jean Nouvel.

Over 5 milliarder kroner skulle Sheikha al-Mayassa al-Thani, ifølge ArtReviews udregninger, have indkøbt kunst for de seneste otte år.

I samlingen har hun således Paul Cézannes ’Kortspillerne’, som i 2011 satte verdensrekord ved at være det dyreste maleri nogensinde solgt på auktion. Det gik for 1,3 milliarder kroner. Samtidig er fyrstedatteren det tydeligste eksempel på en generel tendens, nemlig at kunstmarkedet ikke længere er styret af gammeleuropæere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er symptomatisk, at en person opkøber vestlig kunst for at importere det til et sted, der i virkeligheden ligger midt i ørkenen«, har ArtReviews redaktør Mark Rappolt udtalt til engelske The Guardian.

Lige under fyrstedatteren på listen finder man de kapitalstærke amerikanske kunsthandlere David Zwirner, Iwan Wirth og Larry Gagosian. Og først her begynder man at se magtfulde kuratorer som schweizeren Hans Ulrich Obrist og englænderen Julia Peyton Jones fra Serpentine Gallery i London.

De magtesløse
Danskerne må man lede forgæves efter, selv om kunstneren Olafur Eliasson og den københavnske gallerist Nicolai Wallner tidligere har været at finde på listen. I engelske The Guardian undrer man sig dog mest over, at de to landsmænd, Charles Saatchi, som i 2002 var listens nummer 1, og kunstneren Damien Hirst, der sidste år var nummer 41, nu er ude.

»Det skyldes, at der ikke er mange kunstnere, der har ladet sig inspirere af Damien Hirst-skolen. Det handler om indflydelse«, udtaler Mark Rappolt.

Lister, der netop rangerer folk efter indflydelse, er leflende og latterlige. Det mener folkene bag det kritiske amerikanske kunstmagasin Hyperallergic, der forleden publicerede deres liste som modsvar til ArtReviews under titlen: ’De tyve mest magtesløse personer i kunsten’.
LÆS OGSÅ


På førstepladsen finder man kunstanmelderne ud fra begrundelsen, at »printmedierne nu er godt i gang med at fyre deres fuldtidskunstanmeldere«.

Anmelderne er kun en tand mindre ubetydelige end kunstnere, der maler selvportrætter, og som kan findes på listens andenplads. For intet emmer mere »af antikveret kunstner end et selvportræt udført med snilde« i en tid, hvor selvportrættet er demokratiseret, og almindelige mennesker tager selfies i stor stil, lyder dommen.

Årets kunstkatastrofe

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hyperallergics liste er selvfølgelig en ironisering over den hierarkiske vestlige kunstscene, når den løbes over ende af nye medier og globalisering. Ironisk er derimod ikke samme kunstmagasins liste over de største kunstkatastrofer i 2013. På førstepladsen finder man den massive ødelæggelsen af kulturarven i Syrien, blandt andet ødelæggelsen af minareten ved den store moske i Aleppo, som følge af den brutale borgerkrig. Længere nede på samme liste finder vi igen indgrebene i privatlivets fred: På plads nummer 4 er skandalen efter whistlebloweren Edward Snowdens afsløring af den amerikanske efterretningstjeneste NSA’s aflytningsmetoder. Grænserne for privatlivets fred flytter sig, og det vil ifølge kunstmagasinet få stor betydning for den samtidskunst, vi fremover vil se. Og så er vi på en måde igen tilbage ved dronerne. LÆS OGSÅ Ud fra en national betragtning kunne det have været rart at kunne gentage, at der heller ingen danskere er på listen over de største kunstkatastrofer i 2013. Men på 9.-pladsen, under overskriften ’Officielle portrætter’, finder vi Thomas Kluges omdiskuterede portræt af den danske kongefamilie. »Det er bekymrende«, skriver magasinet, »at vi i en verden med så mange talentfulde kunstnere og så megen god kunst endte med så mange forbiere«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce