Kontroversiel. Kunstneren Dan Park besøgte tidligere i år Trykkefrihedsselskabet, som nu vil udstille hans billeder på dansk grund.
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)

Kontroversiel. Kunstneren Dan Park besøgte tidligere i år Trykkefrihedsselskabet, som nu vil udstille hans billeder på dansk grund.

Kunst

Trykkefrihedsselskabet vil udstille forbudt svensker

Dan Park-billeder, der blev konfiskeret i Sverige, skal vises i Danmark.

Kunst

Den omdiskuterede udstilling med den svenske provokatør og gadekunstner Dan Park vises nu alligevel.

Radio24syv har efter stor ballade opgivet udstillingen, men Trykkefrihedsselskabet har meldt sig som arrangør, og selskabet er i gang med at finde egnede lokaler i København og forhandle med Dan Parks svenske gallerist.

»Danskere og svenskere skal have muligheden for at se i hvert fald de otte-ni billeder, som den svenske stat har konfiskeret, og muligvis bliver der tale om at vise endnu flere billeder«, siger næstformand i Trykkefrihedsselskabet Aia Fog.

»Sverige – vores broderland, som vi deler sprog, kultur og historie med – er ved at udvikle sig i retning af totalitarisme, og grundlæggende frihedsrettigheder knægtes. Nu viser vi udstillingen, og vi gør det i København, så også svenskerne kan komme til at se de billeder, som har sendt Dan Park i fængsel«, erklærer Aia Fog.

Hun kan ikke følge den bekymring, som har været luftet på de sociale medier, hvor blandt andre en studievært fra Radio24syv har advaret imod, at udstillingen kunne puste til en ild, der dårligt er brændt ud efter Muhammedkrisen.

»Men det her har intet med Muhammedkrisen at gøre«, siger Aia Fog.

»Vi giver svenskerne en mulighed for at se, hvad den svenske stat vil nægte dem at se«, siger Aia Fog, der ikke kan sige, hvor og hvornår udstillingen åbner.

Ophedet debat

Trykkefrihedsselskabets beslutning markerer en helt ny udvikling på en sag, som begyndte i sommer, da man i Sverige fængslede Dan Park for en omstridt udstilling, der ifølge retten i Malmø udgør en hetz mod folkegrupper som blandt andet sorte og romaer. I sidste uge krydsede balladen Øresund, da public service-kanalen Radio24syv for at »teste ytringsfrihedens grænser« hentede billederne til Danmark og efterlyste en gallerist til at stå for en udstilling.

I fredags trak Trykkefrihedsselskabet, angiveligt på grund af tidnød, sit tilbud om at være gallerist tilbage, ligesom Radio24syv fortrød sin beslutning om at være medvirkende til, at udstillingen blev vist.

I weekenden er debatten om sagen eksploderet på de sociale medier, og i går meddelte Trykkefrihedsselskabet, at selskabet nu selv finder lokaler og viser de forbudte billeder samt muligvis en række andre Dan Park-billeder.

På den statsfinansierede Radio24syv er chefredaktør Jørgen Ramskov »forbandet« over situationen, der kørte af sporet i forhold til kanalens intentioner:

»Intentionen har aldrig været at genoplive Muhammedkrisen. Vi ville diskutere ytringsfrihed, men jeg må indrømme, at det kom til at handle om alt muligt andet«, siger han.

»Vi havde forestillet os at få ytringsfriheden testet af på en konkret måde, og hele vores grundlag var, at en masse folk havde udtalt sig skråsikkert om udstillingen uden at have set den. Ideen var at vise billederne og få en diskussion om ytringsfrihed, og vi troede, at den diskussion kunne tages uden at ende i den sædvanlige råben og skrigen om islam og muslimer. Det kan den åbenbart ikke, og det er trist«.

Jørgen Ramskov understreger, at Radio24syv aldrig selv ville have udstillet.

»Vi kan ikke som radio have en holdning til de billeder, og blandt andet Trykkefrihedsselskabet havde meldt sig på banen som gallerist, men da vi kom tættere på og fik lavet en second opinion, blev vi klar over, at selv om vi overdrog billederne til andre, ville vi juridisk, hvis der skete noget, stå som medvirkende til udstillingen. Det var en dum fodfejl. Jeg er rigtig forbandet over, at det er endt på den her måde«, siger Ramskov, der medgiver, at det kunne man måske have forudset.

»I hvert fald bagefter«, siger han.

Jørgen Ramskov opfatter selv billederne som stærkt krænkende og ikke alene for muslimer:

»Udstillingen krænker alt og alle. De eneste, der ikke krænkes af de her billeder, er stort set de spastisk lammede«, siger chefredaktøren.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Krav om saglighed

Ifølge medieforsker Henrik Søndergaard, der har beskæftiget sig med public service-begrebet, er der ikke noget objektivt til hinder for, at Radio24syv kunne have stået bag udstillingen.

»Men 24syv er underlagt de samme regler om saglighed og upartiskhed, som gælder for DR og TV 2, og man forventer af en public service-kanal, at den holder sig fra at tage politisk stilling«, siger han.

»Det kunne komme til at minde om Jyllands-Postens sag om karikaturtegninger. En avis kan vælge at gøre sådan noget, men det vil man ikke forvente af en public service-kanal«.

Henrik Søndergaard kan ikke huske noget eksempel på, at det skulle være sket.

»Men DR arrangerer for eksempel kulturbegivenheder, og der holder de sig fra områder med politisk slagside, sådan som man vil sige, at det her har. Det ville blive opfattet som meget kontroversielt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce