Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sekskantet dansk fodboldutopi bliver til virkelighed

Asger Jorn fantaserede om fodbold med tre hold på en sekskantet bane. Nu realiseres projektet.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Skal man tro den velkendte kliche, kan alt ske i fodbold. I hvert fald så længe bolden er rund. Og der er to hold til at sparke til den.

Men hvad nu, hvis der pludselig er tre hold på banen? Som slet ikke er rektangulær, men sekskantet? Og har hele tre mål at skyde efter?

»For det første vil man hurtigt opdage, at der er umuligt at kontrollere, hvem der skyder målet af de to fjender, der angriber. Det bliver nødvendigt at vende reglerne om, (...) så det er det hold, der har forsvaret sig bedst, og hvor der er gået færrest mål ind, der er sejrherren. Sejren er blevet defensiv og ikke offensiv ... Det vil overhovedet ikke blive noget spændende spil«.

LÆS OGSÅ

Skrev maleren Asger Jorn i sin bog ’Naturens orden’ i 1961. I bogen præsenterede Danmarks måske mest internationalt berømmede maler sin idé om spil med tre hold på en fodboldbane, triolektisk fodbold.

For Asger Jorn var det dog ikke meningen at skabe en ny sportsgren. Triolektisk fodbold var snarere en filosofisk idé til afsøgning af dialektikkens virkning i samfundet og i krig.

Ikke desto mindre bliver den triolektiske tanke et løft ud på virkelige baner i september, når den spanske storklub, Athletic Bilbao, som i sidste sæson lå i laget lige efter giganterne Barcelona og Real Madrid med en flot sjetteplads i den øverste spanske liga, arrangerer verdens første turnering med tre hold i hver kamp.

Nye dimensioner
»Det vil få fodbolden ud af sin daglige ramme for både spillerne og tilskuerne. Det bliver pludselig et spørgsmål om filosofi, om kunst, om forholdet til det øvrige samfund og livsanskuelse. Så det bliver virkelig spændende«, siger Galder Reguera, direktør for Athletic Bilbaos eventafdeling.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden