Hædret. Møbeldesigner Maria Bruun og arkitekt Anne Dorthe Vester modtager pris for deres samarbejde.
Foto: Benita Marcussen

Hædret. Møbeldesigner Maria Bruun og arkitekt Anne Dorthe Vester modtager pris for deres samarbejde.

Kunst

Utraditionelt samarbejde mellem arkitekt og designer vinder Charlottenborgpris

Prisvinderne stiller spørgsmål ved idéen om et møbel med seks særlige objekter.

Kunst

Værket Objects of Use, der placerer sig et sted mellem møbel og design, vinder den nationale solopris på den traditionsrige Forårsudstilling på Charlottenborg.

Det er sket her til aften.

De to unge kvinder bag, møbeldesigner Maria Bruun og arkitekt Anne Dorthe Vester, ønsker at få både branchen og forbrugeren til at reflektere over behov og design. Seks objekter i egetræ, keramik og messing udgør værket Objects of Use.

LÆS ARTIKEL

Bag det utraditionelle værk står to unge kvinder og en to år lang proces, hvor arkitektens og designerens tanker og kompetencer er blevet forenet til et værk, der placerer sig midt imellem funktion og form og stiller spørgsmål ved idéen om et møbel.

»Vi vil gerne stille spørgsmål ved, hvad et møbel er? Lad os kigge på, hvad vi har i vores hjem, hvad vi synes er pænt, og hvordan vi bruger ting. Objects of Use er måske en rumdeler, måske en taburet, måske et bord, måske en garderobe, måske det hele og måske ingen af delene. Det er lige præcis det, som modtageren mener, det er«, forklarer 30-årige Anne Dorthe Vester, der er uddannet arkitekt.

En reminder om at flytte grænser

Men Objects of Use er ikke bare et resultat af en række spørgsmål, og det har ikke bare det formål, forbrugeren giver det. For de to kvinder bag er det også en huskenote til branchen om ikke at stagnere.

»Det er vigtigt, at vi hele tiden skubber grænser og eksperimenterer og ikke altid tænker på, hvad der kan produceres. Ellers kommer vi alle til at lave det samme, og vi udvikler hverken os eller designscenen i Danmark«, forklarer Maria Bruun på 30 år, der er møbeldesigner.

Prisen på Charlottenborg er en stor anerkendelse af de to kvinders samarbejde, og det betyder samtidig, at de ved Forårsudstillingen 2016 får en soloudstilling sammen. Noget, som vækker både begejstring og ærefrygt hos duoen:

»Vi får aldrig igen så meget tid, som vi har haft til at lave dette. Det bliver interessant at arbejdet intenst i et halvt år med noget nyt og se, hvad det bliver til. Det er både en stor ære og lidt skræmmende«.

Forårsudstillingen på Charlottenborg havde fernisering 22. januar 2015, og værkerne kan opleves frem til 1. marts

På søndag kan du i Politikens Spis & Bo læse et interview med Maria Bruun og Anne Dorthe Vester.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce