Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lagerplads. Mikkel Bogh, direktør for Statens Museum for Kunst er afvisende overfor salg af kunst, men vil gerne diskutere hvordan man kan skabe mere cirkulation i samlingerne. Her ses Museets lager.
Foto: Stine Bidstrup (arkiv)

Lagerplads. Mikkel Bogh, direktør for Statens Museum for Kunst er afvisende overfor salg af kunst, men vil gerne diskutere hvordan man kan skabe mere cirkulation i samlingerne. Her ses Museets lager.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Museers kunst-salg er »først og fremmest politikernes mulighed for at skære i kulturbudgetterne«

Politiken spørger tre aktører i kunstverdenen om, hvorvidt museer skal kunne sælge kunst fra lageret.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre, Liberal Alliance, DF og Konservative vil tillade museer at sælge genstande fra deres samlinger.

LÆS OGSÅ

Men hvad mener kunstrådgiveren Christina Wilson, galleristen Susanne Ottesen og professoren Michael Møller?

Christina Wilson, kunstrådgiver, Christina Wilson Art Advisory:

»Jeg ser det først og fremmest som politikernes mulighed for at skære i kulturbudgetterne. Og jeg er altså stor fortaler for, at museerne skal kunne klare sig selv på mange områder, og at de skal kunne tiltrække mange gæster, men jeg er bestemt ikke fortaler for, at politikerne skærer i støtten til dansk kulturarv. Det, tror jeg, er farligt, for vi har nogle virkelig gode museer. Og jeg kan ikke forestille mig, at de ville blive bedre af, at de begyndte at sælge ud af de værker, som de har indkøbt under meget store faglige overvejelser«.

»Museerne har jo en monumental rolle, som de selv påtager sig, fordi de ikke kan skille sig af med kunst og kulturarv igen. Museumsfolk går jo ikke bare lige ud og køber noget. De tager værkerne alvorligt og tænker sig godt om, før de lægger deres penge et sted. Hvis museerne kunne sælge noget fra, er der risiko for, at den almindelige dansker ville begynde at opfatte dem mere som en virksomhed, som havde mulighed for at skabe sig nogle egenindtægter, hvis de fik chancen. Det kunne pille ved museernes autoritet«.

»Jeg tror ikke, at museerne ville blive konkurrenter til gallerier og auktionshuse. De lever jo af at sælge og gør det i stor stil. Hvis museerne gik i den retning, ville de ikke længere være museer«.

Susanne Ottesen, gallerist, Galleri Susanne Ottesen:

»Hvis museerne får lov til at sælge ud af samtidskunsten, kan der opstå et konkurrenceforhold til gallerierne. For hvem er det så, der sætter priserne på de værker, som museerne vil sælge? Vil det dumpe priserne? I dag har vi gallerier og auktionshuse, mens museerne her så bliver en tredje faktor. Og hvor skal de gå hen med de værker, de vil sælge? Skal de sætte en annonce i avisen: ’Vi har 40 billeder af Niels Viggo til salg’? Det er den slags overvejelser, man må have med«.

LÆS OGSÅ

»I dag sker der det, at når et kunstværk er solgt til et museum, er det værk ude af cirkulation for altid. Hvis det ikke længere var sådan, ville værkerne blive dyrere for museerne at købe. I dag tænker kunstnere og gallerier jo, at det er rigtig fint, at værker kommer på museum. Så når museer erhverver et vigtigt værk, siger kunstneren ofte: »Jamen, hvis I har dét værk, så er det vigtigt for mig, at I også får det her andet værk«. Enten gratis eller billigt, fordi det er i kunstnerens interesse at være godt repræsenteret. Den generøsitet ville næppe finde sted, hvis værkerne hurtigt kom i cirkulation bagefter. Et andet worst case scenario er, hvis et museum købte en masse værker af en kunstner og så solgte dem igen 10 år senere. Det ville være en katastrofe, fordi man så signalerer fra kunstinstitutionens side, at denne her kunstner er ikke værd at samle på«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Michael Møller, professor på CBS, lic.polit. og medforfatter til bogen ’Kunst økonomisk set’:

»En glimrende idé! Vi ved jo, at de største museer i USA gør det her. Så det kan lade sig gøre. Jeg kan forstå, at museumsdirektørerne er frygtelig bange for komme til at sælge ud af det forkerte. Og der ville da ske fejl, men jeg har åbenbart mere tillid til de danske museumsdirektører, end de selv har. Selvfølgelig kan de da lave en faglig vurdering og skille sig af med den kunst, der ikke passer til deres museum. Den store fordel er jo, at museerne får mulighed for at specialisere sig«.

LÆS OGSÅ

»Egentlig tror jeg ikke, det vil være store summer, der kommer ind, for museerne ville primært sælge sekundabilleder, sekundastenøkser osv. Men ifølge museumsloven skal museerne jo vedligeholde de ting – og hvorfor bruge penge på at konservere et andenrangsbillede? Skil jer dog af med skidtet. Det væsentligste argument for salg fra samlingerne vil være, at museerne sparer på den type omkostninger. Derudover får de løst deres pladsproblemer, og endelig kan de forædle og forfine samlingen. De kan jo købe nye værker og genstande for de penge, de får ind. Nogle museer siger så: Vi kan gå med til at bytte kunst – med hinanden. Men det er jo bizart. For så har du det samme problem: Nemlig at museernes samlinger vokser og vokser. Det, man har brug for, er, at man får noget ud af sektoren. Helt ud«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden