Tryk. I 'Manual of Calligraphy and Painting' findes både fugle, blommer, orkideer, bambus, frugt, sten og blæktegninger.
Foto: Cambridge University Library

Tryk. I 'Manual of Calligraphy and Painting' findes både fugle, blommer, orkideer, bambus, frugt, sten og blæktegninger.

Kunst

Få et digitalt smugkig i en bog forbudt for menneskehænder

En sjældent skrøbelig kinesisk bog er blevet vakt til live i det digitale.

Kunst

Dette syn er egentlig ikke for menneskeøjne.

I hvert fald ikke, hvis de som normalt – for at komme på synshold – skal have hjælp af fingre, der bladrer i bogen. Dertil er den nemlig for skrøbelig. Og sjælden.

Og længe var det fineste eksemplar af den kinesiske bog ’Manual of Calligraphy and Painting’ (Shi zhu zhai shu hua pu) fra 1633 da også sikkert gemt væk på Cambridge University Library.

Når vi alligevel nu kan smugkigge i bogen, skyldes det, at biblioteket har digitaliseret en række af sine historiske klenodier – en ældgammel orakelknogle brugt til guddommeliggørelse, en manual fra det 19. århundrede til lindring af sult, en banknote nedfældet i det 14. århundrede med en skriftlig garanti om halshugning, hvis man formaster sig til at forfalske den, og altså den kinesiske manual over kalligrafi.

»Den er vigtig både i sin egenskab af den tidligste og som det smukkeste eksempel på flerfarvet tryk i verden«, forklarer Charles Aylmer, leder af den kinesiske afdeling på Cambridge University Library til magasinet Hyperallgergic.

På sin hjemmeside har biblioteket lagt illustrationer fra bogen ud inddelt i otte kategorier af motiver udført af 50 forskellige kalligrafer – med henholdsvis fugle, blommer, orkideer, bambus, frugt, sten og blæktegninger, hvert billede ledsaget af en tekst eller et digt.

Manualen blev til i Ten Bamboo Studio i Nanjing, og selv om den blev genoptrykt flere gange, er eksemplaret i Cambridge et af ganske få komplette sæt af en tidlig udgave i den oprindelige indbinding. Og hertil altså den bedst bevarede.

Billederne er trykt med en teknik, der kaldes polykrom xylografi og er den tidligst kendte bog trykt med denne teknik, hvor hvert billede trykkes med adskillige trykblokke med hver deres farve, som giver samme indtryk, som hvis billederne var håndmalede.

Skulle man få lyst til at besøge bibliotekets hjemmeside og med øjnene bladre i den gamle bog, kan den findes her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce