IS. Vi medier har flere gange skrevet historier om terrorbevægelsen Islamisk Stats ødelæggelse af oldgammel kulturarv. Men det er kun den halve sandhed.
Foto: AP (arkiv) /AP

IS. Vi medier har flere gange skrevet historier om terrorbevægelsen Islamisk Stats ødelæggelse af oldgammel kulturarv. Men det er kun den halve sandhed.

Kunst

Islamisk Stat er langt fra alene om at plyndre Syrien for sine kulturskatte

Siden krigens start i 2011 har det været svært for fagfolk at få overblik. Det har de nu.

Kunst

Mens borgerkrigen rasede, blev et hold forskere fra Syriens kulturministerium sendt ud for at inspicere skaderne på en arkæologisk udgravning lidt uden for Aleppo. En by, der har været beboet siden 6.000 år før Kristi fødsel – dengang der kun var omkring 6 millioner mennesker på Jorden.

Men forskerne nåede dårligt ud ad døren, før en snigskytte gjorde det af med dem. Og tidligere på året blev en syrisk arkæolog halshugget af Islamisk Stat (IS) i oldtidsbyen Palmyra og klynget op i en af stedets velbevarede romerske søljer.

Således har det siden krigens start i 2011 været svært for fagfolk at få overblik over, hvor gennemplyndrede landets arkæologiske udgravninger er, efter at IS er begyndt at finansiere sin krigsførelse ved blandt andet at sælge kulturarv, som terrorbevægelsen flere steder graver op med bulldozere.

Det har nu ændret sig.

Medierne har fokuseret på IS

Ved hjælp af satellitbilleder har den amerikanske forsker Jesse Casana fra det anerkendte universitet Darthmouth gennemgået næsten 1.300 arkæologiske udgravninger i Syrien.

Og hvad han opdagede, overraskede ham:

Når danske arkæologer ligger på knæ og albuer med en lille mårhårsbørste, er det ikke for sjov.

Billederne viste rigtignok, at udgravningerne i Islamisk Stats territorium var gennemboret som en hullet ost, men i områderne, som oprørsstyrkerne og YPG, en kurdisk milits med bånd til Kurdistans Arbejderparti PKK, kontrollerer, var udgravningerne endnu mere hærgede.

LÆS MERE

»Medierne har fokuseret på IS’ ødelæggelser, der ofte er orkestreret, filmet og lagt på internettet. Det har medvirket til en udbredt misforståelse om, at IS er den største skurk, når det kommer til plyndringer af arkæologiske steder og beskadigelse af gamle ruiner«, lød det fra Casana i en pressemeddelelse.

Regimet passer bedst på udgravningerne

I områderne, som er under IS’ kontrol, kunne Casana se på før- og efterbilleder af udgravningerne, at 21,4 procent viste tegn på plyndring. Det ses som sorte huller i jorden, hvor man enten har gravet med bulldozer, hvis det er helt slemt, eller med hakker, hvis det er små udgravninger.

Mest bemærkelsesværdigt var dog, at der var færre plyndringer i IS’ område end i områder, som oprørsstyrkerne (26,6 procent) og YPG (27,6 procent) kontrollerer. Godt nok er plyndringerne på IS’ territorium langt voldsommere.

Mindst udsat for plyndring var områderne, som det syriske regime kontrollerer, hvor omkring 16,5 procent er beskadiget af plyndring.

Det skal bemærkes, at nogle af plyndringerne er sket, mens en anden gruppering har siddet på området på grund af skiftende frontlinjer, og i nogle tilfælde var det uklart, hvem der kontrollerede stedet, så det blev talt med hos begge grupper.

I krig prioriterer ingen arkæologi

Syriske Nibal Muhesen, der er forsker i kulturarv ved Københavns Universitet, betegner situationen i Syrien som et »kulturelt massemord uden fortilfælde« efter at have set Casanas kortlægning.

»Man kan ikke være overrasket over, at det ikke er lykkedes regimet, IS eller andre styrker at beskytte Syriens kulturarv. I en krig er det ikke en topprioritet for nogen. Der gælder det om at overleve – også hvis det kræver, at man plyndrer«.

Det gælder om at overleve - også hvis det kræver, at man plyndrer

LÆS MERE

Men Islamisk Stat nøjes ikke med at plyndre stederne. Flere videoer på nettet, som IS’ har delt, viser bevægelsen smadre statuer fra romertiden med forhammere og lægge templer i grus.

»IS har professionaliseret plyndringerne i en sådan grad, at de i år etablerede en styrelse, der håndterer alt fra udgravningerne til salget, og de tjener rigtig mange penge på hele værdikæden. Blandt andet gennem en skat på salget«, siger Nibal Muhesen.

Antikviteter bliver solgt til Europa

Ifølge Søren la Cour, der er bestyrelsesformand i den danske afdeling af museumsorganisation Icom, der med projektet Blue Shield arbejder som en slags Røde Kors for kulturarv i kriseramte områder, er der et enormt stort marked for de stjålne antikviteter i USA, Asien og Vesteuropa:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Antikviteterne glider ind i på det grå marked, og så får genstandene en falsk historie – man siger måske, at den er udgravet i 1889 og ikke 2015 – og derfor kan den handles frit. Det sker enormt tit, og det er umuligt at efterprøve«.

Søren la Cour har også set Casanas kort og mener, at grupperingerne »ganske eftertrykkeligt smadrer vor kulturhistoriske arv«.

»Når danske arkæologer ligger på knæ og albuer med en lille mårhårsbørste, er det ikke for sjov. Det er, fordi man gerne vil trække så meget information som muligt ud af det, man afdækker«, siger Søren la Cour.

»Og det siger sig selv, at når man i stedet benytter en bulldozer, ødelægger man genstandenes historie og den samlede fortælling, de indgår i«.

LÆS MERE

Som Nibal Muhesen er heller ikke han overrasket over, at det ikke kun er IS, der er på plyndretogt i det krigshærgede Syrien:

»Det burde have overrasket mig. Men det gør det desværre ikke. Vi har tidligere set, at det sker under konflikter og naturkatastrofer«, siger Søren la Cour.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce