Kunststøtte. Kunsthal Charlottenborg er en af de institutioner, der ikke får den samme støtte som museerne.
Foto: Martin Lehmann

Kunststøtte. Kunsthal Charlottenborg er en af de institutioner, der ikke får den samme støtte som museerne.

Kunst

Kunsthaller vil have fingre i de offentlige midler

Kulturminister Bertel Haarder (V) bliver bedt om at forholde sig til støtten til samtidskunsten. Ekspert advarer om, at museerne er i knæ.

Kunst

Landets kunsthaller spiller en så vigtig rolle i Kulturdanmark, at de burde have samme vilkår som museerne.

Det mener i hvert fald kunsthallerne selv, der med opbakning fra flere kulturpolitikere på Christiansborg nu kræver, at de skal kunne få del i de statslige pengepuljer, som normalt er forbeholdt landets museer, når de søger penge til forskning, skolesamarbejde, formidling, internationalt arbejde og efteruddannelse.

»Vi er det led i fødekæden, hvor kunstnere i professionelle rammer kan eksperimentere og bliver ledt videre til større udstillinger på museerne«, siger Kirse Junge-Stevnsborg, formand for Foreningen af Kunsthaller i Danmark, der tæller 16 kunstinstitutioner landet over.

»Men vi har brug for et mere solidt økonomisk grundlag«, siger hun.

På Christiansborg synes Venstres kulturordfører, Britt Bager, at det ville være »rimeligt«, hvis kunsthallerne kunne søge puljerne på linje med museerne:

Samtidskunsten har noget at bidrage med

»Samtidskunsten har noget at bidrage med, og kunsthallernes formidling af samtidskunst er lige så vigtig som det arbejde, museerne bidrager med. Især kunne jeg godt tænke mig at se børn og skole blive mere interesserede i nutidskunsten«, siger Britt Bager.

Mens der er fast politik og lovgivning for museerne, lever kunsthallerne mere frit. 2 af de 16 kunsthaller – Den Frie Udstillingsbygning og Overgaden i København – får driften dækket af staten, mens de fleste kunsthaller betaler husleje og faste udgifter med tilskud fra deres respektive kommuner. Når der skal laves udstillinger, forskning, efteruddannelse eller sættes personale af til skolebesøg, skal kunsthallerne med hatten i hånden til fonde eller støttepuljer.

Mange kunsthaller bejler også til den pengekasse, hvor menige billedkunstnere søger om støtte til produktion af værker. Politiken fortalte i december, hvordan kunsthallerne har fået cirka hver fjerde krone af de 233,5 mio., Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg har uddelt siden 2010.

Forslaget om at få adgang til de puljer, der normalt er forbeholdt museer, huer ikke Organisationen Danske Museer.

»Med de midler, som i den grad er blevet færre, betyder det, at det er en meget lille pose penge, vi i givet fald skal kæmpe om i fællesskab«, siger direktør Nils M. Jensen.

For at modtage penge fra puljerne, der beløber sig til i omegnen af 26 millioner kroner om året, skal landets museer i dag leve op til museumslovens krav om indsamling, registrering og bevaring af deres samlinger. Krav, der ikke stilles til kunsthallerne. Så selv om kunsthallernes forslag er »sympatisk«, er det unfair, siger Nils M. Jensen.

Og det er en rimelig bekymring, siger lektor Malene Vest Hansen fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet.

Museerne er i forvejen yderst pressede, og derfor giver forslaget kun mening, hvis puljen, der skal søges om, bliver større, siger hun:

»Når det er sagt, ser jeg stort potentiale i at styrke kunsthallerne. De har allerede fået en større rolle som de her drivhuse, der er med til at opdyrke noget andet end museerne og de kommercielle gallerier«.

DF: Den moderne kunst har det fint

Ligesom Venstres kulturordfører synes Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard, at ideen om lige adgang er god.

»Det, kunsthallerne skal have, er bare retten til at søge«, siger han og tilføjer:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis det også er museernes ambition at sikre kunstens fremtid, burde de også kunne se ideen i en bredere front«.

Ifølge Venstres Britt Bager er der ikke udsigt til, at puljen, museer og kunsthaller kan ende med at slås om, bliver større. Hun understreger, at hun har fuld forståelse for, at museer har tunge forpligtelser.

Kan du forstå, hvis museerne synes, det vil være unfair?

»Ja, og det er heller ikke noget, vi gør med et fingerknips. En af de ting, kunsthallerne selv foreslår, er jo en form for statsanerkendelse, og der vil medfølge nogle krav. Det er noget af det, vi skal ind og kigge på«, siger Britt Bager.

Hos Dansk Folkeparti er man imod. Samtidskunsten bliver i forvejen »rigeligt promoveret«, siger kulturordfører Alex Ahrendtsen, der hellere vil støtte de kultur- og naturhistoriske museer.

»Jeg synes, det er lidt underligt, at kunsthallerne forsøger at lægge beslag på museernes midler, der i forvejen er knappe«, siger Alex Ahrendtsen.

Kunne de gøre sig større forhåbninger ved at foreslå en helt ny pulje?

»Nej, men jeg kan ikke se, at vi kan finde nogen penge til kunsthaller«, siger han.

Hos kunsthallerne siger formand Kirse Junge-Stevnsborg, der til daglig er leder af Den Frie Udstillingsbygning, at museerne vil blive bedre af at få lidt konkurrence.

»Det er jo på grund af kvaliteten af projekterne, man får pengene. Desuden samarbejder vi meget gerne med museerne, som flere også allerede gør nu«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvilke krav kunne det medføre til jer?

»Lige nu er der kun en af kunsthallerne, der har en regulær skoletjeneste, og det kunne jo være et krav til alle, ligesom det kunne være et krav, at vi arbejder med nye målgrupper, så vi når ud til det publikum, der ikke bare dumper ind ad døren«.

Forslagene fra Foreningen af Kunsthaller ligger i øjeblikket i Kulturudvalget, hvor kulturminister Bertel Haarder (V) er blevet bedt om at forholde sig til det. Ministeren har ikke ønsket at kommentere sagen, før Kulturudvalget har fået svar.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce