Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ytringsfrihed.  Er det tilskyndelse til terror at udstille islamiske terrorister som en slags helte sammen med Sokrates og Rosa Luxemburg?
Foto: JOACHIM ADRIAN

Ytringsfrihed. Er det tilskyndelse til terror at udstille islamiske terrorister som en slags helte sammen med Sokrates og Rosa Luxemburg?

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Martyr-udstilling er blevet politianmeldt

Politiet skal nu undersøge om udstillingen 'Martyrmuseum' tilskynder til terrorisme.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med udstillingen 'Martyrmuseum' overtræder teatret Sort/Hvid og kunstnergruppen TOETT straffelovens regler om, at man ikke må opfordre til terrorisme. Det mener Diego Gugliotta, der er medlem af Venstre og har været opstillet til Europaparlamentet.

»Når man viser terrorister som helte, så er man med til at legitimere dem og tilskynde andre til at begå terrorhandlinger. Og derfor har jeg valgt at politianmelde udstillingen og folkene bag«, siger Diego Gugliotta.

Han vil med sin anmeldelse gerne have afprøvet, hvor »grænsen for ytringsfrihed går i det her samfund«.

»Havde de udelukkende lavet en udstilling om terrorister, havde det været noget andet. Men det at de sætter dem sammen med Sokrates, Rosa Luxemburg og gør dem til en slags helte er et problem«, siger Diego Gugliotta.

Han er bange for, at udstillingen kan være med til at tilskynde radikaliserede islamiske unge til at tage næste skridt og begå terror.

Københavns Politi har endnu ikke registreret anmeldelsen, det vil først ske i løbet af dagen. Men den presseansvarlige oplyser, at politiet i første omgang vil undersøge, om der overhovedet kan være tale om, at straffelovens paragraffer bliver overtrådt i forbindelse med udstillingen.

I døden for deres tro

Udstillingen 'Martyrmuseum' skal efter planen åbne 26. maj i teatret Sort/Hvids lokaler i Kødbyen i København. Her vil en række historiske personer som Sokrates og socialisten Rosa Luxemburg blive udstillet sammen med blandt andre de to brødre Khalid og Ibrahim El Bakraoui, der 22. marts i Bruxelles’ lufthavn sprængte sig selv i luften og dræbte mindst 17 uskyldige mennesker. Lige som den ene af attentatmændene bag angrebet på det parisiske koncertsted Bataclan vil blive udstillet.

På Bataclan skød og dræbte terroristerne 89 mennesker og sårede 200.

Ifølge Sort/Hvid og kunstnergruppen TOETT har terroristerne, Sokrates, Rosa Luxemburg, en katolsk præst, en miljøaktivist, en menneskerettighedsforkæmper og en række andre på udstillingen det til fælles, at de har været parate til at gå i døden for deres tro eller overbevisning. Udstillingen ønsker at sætte spørgsmålstegn ved vores normale opfattelse af godt og ondt, fordi selvmordsterroristerne i deres egen forståelse er helte, der ofrer sig for en bedre verden.

Direktør i tænketanken Justitia, Jacob Machangama, mener ikke umiddelbart, at udstillingen opfordrer til terrorisme.

»De må ikke udtrykkeligt billige terror. Men det er der, så vidt jeg kan høre, heller ikke tale om her«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden