Foto: Wikimedia Commons
Kunst

Van Goghs solsikker skal have deres gule skrig tilbage

Gammel fernis, som først blev tilføjet efter den hollandske malers død, har gjort motivet brunligt. Nu skal den væk.

Kunst

»Malerier forgår som blomster«, skulle Vincent van Gogh have sagt. Og ak, den gamle maler havde fuldkommen ret. Hans gule solsikker har i dag ændret kulør og er blevet mørkere, ja, sine steder grønbrune. Men på Van Gogh Museum i Amsterdam har man nu sat sig for at få originalfarverne tilbage i museets version med de 15 blomster fra 1889.

I hvert fald delvist, skriver The Art Newspaper.

Det kunne lyde, som om konservatorerne tiltror sig selv magiske evner, for pigmentet i den gule maling ændrer sig i en irreversibel kemisk proces. Men nej. Van Gogh brugte ikke selv fernis. Den er først tilføjet i 1927 og har været med til markant at formørke motivet, skriver tidsskriftet. Nu er planen at forsøge at fjerne fernissen og på den måde genskabe noget af maleriets oprindelige lysere look.

Foto: Wikimedia Commons

Det 127 år gamle maleri nåede at leve en omtumlet tilværelse, inden det kom til det hollandske museum i 1973. Det hang i Van Goghs efterkommeres stue over sofaen, men blev ofte lånt ud. 79 gange blev det fra 1946 til 1973 sendt afsted til udstillinger rundt omkring i verden.

I dag sker det yderst stjældent, at maleriet forlader sit klimasikrede hjem på museet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce