Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Wikimedia Commons
Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Van Goghs solsikker skal have deres gule skrig tilbage

Gammel fernis, som først blev tilføjet efter den hollandske malers død, har gjort motivet brunligt. Nu skal den væk.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Malerier forgår som blomster«, skulle Vincent van Gogh have sagt. Og ak, den gamle maler havde fuldkommen ret. Hans gule solsikker har i dag ændret kulør og er blevet mørkere, ja, sine steder grønbrune. Men på Van Gogh Museum i Amsterdam har man nu sat sig for at få originalfarverne tilbage i museets version med de 15 blomster fra 1889.

I hvert fald delvist, skriver The Art Newspaper.

Det kunne lyde, som om konservatorerne tiltror sig selv magiske evner, for pigmentet i den gule maling ændrer sig i en irreversibel kemisk proces. Men nej. Van Gogh brugte ikke selv fernis. Den er først tilføjet i 1927 og har været med til markant at formørke motivet, skriver tidsskriftet. Nu er planen at forsøge at fjerne fernissen og på den måde genskabe noget af maleriets oprindelige lysere look.

Foto: Wikimedia Commons

Det 127 år gamle maleri nåede at leve en omtumlet tilværelse, inden det kom til det hollandske museum i 1973. Det hang i Van Goghs efterkommeres stue over sofaen, men blev ofte lånt ud. 79 gange blev det fra 1946 til 1973 sendt afsted til udstillinger rundt omkring i verden.

I dag sker det yderst stjældent, at maleriet forlader sit klimasikrede hjem på museet.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden