Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Illustration: Jens Herskind og Kaspar Busch

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er Banksy en kvinde? Ingen ved det. Her er fem teorier om den mystiske graffitikunstner

Den seneste teori er, at Banksy er medlem af Massive Attack. Det er ikke den første og nok heller ikke den sidste.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den engelske graffitikunstner Banksy har drevet gæk med myndighederne i New York, stået bag den forvrængende forlystelsesparkinstallation Dismaland i London og plastret vægge over hele verden til med samfundskommenterende stencils. Hans kunstværker bliver solgt til millioner, men ingen ved, hvem han er. Eller hun er.

1. Robert Del Naja

Mysteriet om Banksys identitet flammede atter op, da den skotske journalist Craig Williams i forrige weekend søsatte teorien om, at Banksy i virkeligheden er Robert Del Naja, den ene halvdel af triphop-duoen Massive Attack.

Ud over at Del Naja ligesom Banksy også groede ud af Bristols graffitimiljø (under navnet 3D), og at Banksy har skrevet forord til Del Najas bog om Massive Attack, mens Del Naja er med i Banksy-dokumentarfilmen, ’Exit Through The Gift Shop’, har Williams kortlagt de mange sammenfald mellem Massive Attack-koncerter rundt om i verden og nye værker fra Banksy.

LÆS ANMELDELSE

Del Naja har i ugens løb bekræftet venskabet med Banksy, men afvist, at han er ham. Da Massive Attack gav koncert i Bristol i mandags, sagde Del Naja til et publikum på 27.000:

»Rygterne om, at jeg er Banksy, er stærkt overdrevne. Vi er alle sammen Banksy!«.

2. Robin Gunningham

Det mest sejlivede navn i gættelegen om Banksy er Robin Gunnigham. En middelklassemand fra Bristols forstæder, der første gang blev bragt i spil af den engelske avis Daily Mail i 2008.

Dengang afviste Gunninghams forældre kendskab til sønnens eventuelle dobbeltrolle som en af kunstverdenens største berømtheder.

FRA ARKIVET

Tidligere i år gik en gruppe studerende fra Queen Mary University i London mere videnskabeligt til værks. Ved hjælp af de samme metoder, som politiets teknikere bruger til at lokalisere seriemordere med, gennemgik akademikerne Guninghams og Banksys spor og kom frem til samme konklusion: Banksy er Robin Gunningham.

Ingen har dog fået fat i Gunningham, der derfor hverken har be- eller afkræftet teorien.

3. Damien Hirst

Der er også den enkle forklaringsmodel, at Banksy blot er et dæknavn for en anden kunstner. Her har Damien Hirst ofte været nævnt. Den verdensberømte engelske chokkunstner, der er kendt for udstille en haj i formaldehyd og pynte et platinkranium med over 8.000 diamanter, har flere gang arbejdet sammen med Banksy. Senest under forlystelsesparkinstallationen Dismaland.

Tilbage i 2003 beskrev Hattenstone Banksy som en hvid, casual klædt mand, der lignede en blanding af skuespilleren Jimmy Nail og musikeren Mike Skinner

Hirst og Banksy er hinandens modsætninger. Den ene er et flamboyant celebrity-brand til en værdi af hundredmillioner kroner, den anden en antikapitalistisk revolutionær i natten. Det ville være et genialt cover-up.

Påstanden er blandt andet fremført af kunstneren Michael Shurman, der sidste år hævdede, at han opfandt Banksy, men konceptet siden er blevet stjålet af blandt andet Damien Hirst. Banksy har benægtet, at han er Shurman.

4. King Robbo

Kunne Banksy være en anden graffitimaler? Her har King Robbo været i søgelyset.

Banksy og King Robbo har malet hinandens graffiti over mange gange i løbet af årene. Det har lignet en graffitikrig, men har også haft humor og været så kontinuerligt, at det til tider har lignet en dialog på betonvæg. Måske ligefrem iscenesat af den samme mand?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var tanken, men King Robbo døde i 2014. Banksy er her stadig. Nu mangler han sin Lex Luthor

5. En kvinde

Simon Hattenstone fra The Guardian er en af de få journalister, der har interviewet Banksy. Tilbage i 2003 beskrev Hattenstone Banksy som en hvid, casual klædt mand, der lignede en blanding af skuespilleren Jimmy Nail og musikeren Mike Skinner.

Alligevel har flere fremsat en teori om, at Banksy er en kvinde. Kriston Capps fra magasinet CityLab har argumenteret ud fra de mange kvinder og piger, der indgår i Banksys stencils, hvilket »ikke gør sig gældende for 99 procent af street art«.

Den canadiske kunstner Chris Healey gik skridtet videre i 2010, hvor han påstod, at Banksy var en kvinde, der stod i spidsen for en gruppe på syv kunstnere. Healey havde det »fra en meget pålidelig kilde«.

Dem er der tilsyneladende lige så mange af, som der er konspirationsteorier.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden