Mona Lisa. Tysk forsøg har undersøgt det 500 år gamle smil. Foto: AP

Mona Lisa. Tysk forsøg har undersøgt det 500 år gamle smil. Foto: AP

Kunst

Tyske forskere: Gåden bag Mona Lisas smil er løst

Den italienske adelskvinde var glad. Det konkluderer et hold tyske neuroforskere.

Kunst

Vi ser dem med jævne mellemrum: Nyheder, der hævder endelig at kunne afsløre hemmeligheden bag et af verdens mest ikoniske mesterværker, ’Mona Lisa’ af Leonardo da Vinci.

Og vær så artig, her er en helt aktuel en af slagsen, der er tikket ind fra nyhedsbureauet AFP.

Et hold forskere fra Freiburg Universitet i delstaten Baden-Württemberg i Tyskland mener nu at have opklaret mysteriet om den italienske renæssancekvindes uudgrundelige smil. Mona Lisas smil udtrykker tilstanden glæde.

Manipulerede portrætter

Hvordan er forskerne nået til det resultat, spørger De. Jo, ved at computermanipulere kvindens mund skabte de to lettere fordrejede gengivelser af portrættet, hvor hun så enten mere trist eller mere glad ud. De i alt otte manipulerede versioner blandede forskerne med originalen, og nu viste de alle ni billeder til 12 forsøgspersoner. Da billederne var blevet forevist 30 gange til hver person, forelå resultatet: Den originale Mona Lisa med det 500 år gamle udtryk blev beskrevet som glad i 97 procent af tilfældene.

»Vi er virkelig overraskede«, udtaler neuroforsker Jürgen Kornmeier fra det tyske universitet til nyhedsbureauet.

»På baggrund af de beskrivelser, der findes inden for kunsthistorien, regnede vi med, at originalen ville være den mest tvetydige«.

Det er således slet ikke læbernes krusning, der er årsagen til Mona Lisas gådefuldhed, lyder konklusionen fra det tyske universitet.

»Der er muligvis en tvetydighed til stede ... men ikke tvetydighed i forhold til tilstanden glad versus trist«, udtaler neuroforskeren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce