Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ansvar. »Det er et helt særligt ansvar at spille nogen, der faktisk har fandtes«, siger Joseph Mazzello om Eugene Sledge i 'The Pacific'. »Jeg talte meget med både Eugenes enke og hans børn, inden jeg spillede rollen«. Foto: Canal+/HBO

ansvar. »Det er et helt særligt ansvar at spille nogen, der faktisk har fandtes«, siger Joseph Mazzello om Eugene Sledge i 'The Pacific'. »Jeg talte meget med både Eugenes enke og hans børn, inden jeg spillede rollen«. Foto: Canal+/HBO

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spielberg kaster nyt lys på japanerne

Joe Mazzello spiller uprøvet soldat i Spielbergs nye serie om Stillehavskrigen.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var, mens de lå ovre i mudderet i den tropiske hede og skød på hinanden med løst krudt og havde autentisk soldater-diarré og bare var så langt væk fra Hollywood – det var da, at Joe Mazzellos bedstefar døde hjemme i staten New York.

Tabet havde mere end den allermest indlysende, personlige betydning, for Joe Mazzellos bedstefar havde været soldat i Anden Verdenskrig og havde ligget i skyttegrave som disse, havde ædt spaghetti direkte fra pakningen uden at have tid til at koge den og havde skidt i det samme hul i jorden med fluerne svirrende.

»Han var stolt af det, vi lavede«, siger Joe Mazzello over telefonen fra Hollywood, »men når han talte om sine oplevelser i Stillehavet, var det historier om kammeratskab og varme og sjove tildragelser, det var anekdoter, aldrig beretninger om rædslerne. Og han talte aldrig om sin Purple Heart-medalje!«.

LÆS ARTIKEL

Joe Mazzello spiller, inden for rammerne af et ensembledrama med masser af vægtige mandekarakterer, den centrale rolle i HBO’s nye storladne tv-miniserie ’The Pacific’ som Eugene Sledge, den unge lægesøn fra Alabama, der har hjerteflimmer og derfor i første omgang bliver kasseret, da han vil melde sig under fanerne i 1941 og slutte sig til drengene ovre østpå.

Unge Eugene var den sidste af slænget, der kom i krig, og det varer et par episoder af seriens i alt seks, før han er klar til afskibning.

Den sande historie
Eugene Sledge er seriens eneste egentlig historiske figur. Han var marinesoldat og skrev i 1981 en bog, ’With the Old Breed: At Peleliu and Okinawa’, om sine krigsår, og det er til dels den, ’The Pacific’ bygger på.

»Det her er ikke ’G.I. Joe’, men den sande historie om krigen i Stillehavet«, siger Joe Mazzello med adresse til det klassiske, arketypiske og mere konventionelle helteepos.

Tanken med ’The Pacific’ er ikke alene at få bugt med John Wayne-myten i den kollektive amerikanske krigserindring, men også at portrættere japanerne, ærkefjenden uden for Europa, med flere nuancer end de skrigende, skævøjede, sadistiske bæster, der har været normen.

Værdi i undervisningen
Hvor meget ved den typiske amerikanske skoledreng om Anden Verdenskrig?

»Uuh, det er ikke ret meget«, og man kan høre Joe Mazzello vånde sig på den anden side af Atlanterhavet.

»Det, jeg i forvejen vidste, havde jeg fra min bedstefar, og jeg huskede ikke navnene på nogle specifikke slag. Serien bruger tre afsnit på et slag, som jeg aldrig havde hørt om! Men vi talte undervejs, mens vi filmede, om, at serien også ville have værdi i undervisningen«.Joe Mazzello siger, at Irak og Afghanistan og de mere oplagte analogier til andre steder, Amerika er i krig, til gengæld ikke var noget, man talte meget om:

»Selvfølgelig var vi klar over, at der ville blive draget paralleller, men det var ikke noget, der fik lov til at influere på vores arbejde med ’The Pacific’. Vi studerede disse mænd fra Anden Verdenskrig grundigt, og jeg tror, at vi alle havde den samme fornemmelse af, at vi skyldte dem noget«.

Det her er ikke ’G.I. Joe’, men den sande historie om krigen i Stillehavet

»Alt ændrede sig i de år, kvinder kom ud på arbejdsmarkedet, og mænd tog af sted for at få et beskidt job fra hånden. Det ligger som en undertekst til alt, hvad vi foretager os den dag i dag. Verden blev sat i brand! Jeg er ikke i tvivl om, at de allierede var på den rette side – historisk blev det i hvert fald sådan, men serien er mere interesseret i, hvordan det opleves for hver enkelt marinesoldat, og hvad dét angår, sidder ’The Pacific’ ikke på skuldrene af noget, der er gået forud«.

Gennembrud som niårig

I en alder af 26 hører Joe Mazzello til de garvede, gennemprøvede amerikanske filmskuespillere. Hans gennembrudsrolle var som drengen Tim i Spielbergs ’Jurassic Park’ for 17 år siden, og han har arbejdet konstant siden, i nøje afstemt cykler med skolearbejdet hjemme på østkysten og senere hen på filmskolen.

Castingen på ’The Pacific’ blev en genforening med producer Spielberg, men Mazzello vil godt garantere, at der ikke var tale om en vennetjeneste »til en værdi af 200 millioner dollar«. Så ’The Pacific’ var hårdt arbejde, et arbejde, der tog tre år. Inden optagelserne begyndte, var skuespillerne på bootcamp i ti dage i Australien, hvor de regulært levede som soldater fra tiden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ANMELDELSE

Mazzello, der i forvejen nærmest kun var skind og ben, tabte seks kilo på de ti dage, i det omfang, de overhovedet fik tid til at spise, skulle de tilberede maden over ildsteder, de skulle lave midt i skidtet, og typisk fik de tre timers søvn pr. nat:

»Det var ubeskriveligt rædsomt, men vi fik en klar idé om, hvordan de havde haft det. Men modsat med os var det deres virkelighed i årevis!«.

Ikke nok med det. Skuespillerne rundt om Mazzello faldt som de fluer, der var i gang med at fortære dem. En brækkede kravebenet, en fik bøjet to ribben, en fik en bajonet gennem foden, en fik smadret knæskallen, og sådan gik det bare.

Selv sørgede Joe Mazzello for at bevæge sig så lidt som muligt og spare på kræfterne til de helt store action-ryk

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden