Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Finale. X Factors tredje sæson blev rundet af med en stor finalefest i Parken. Men hvordan var det nu, det var, med det der X Factor 2010? Vi samler op på det hele i en A-Z guide. Arkivfoto.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Finale. X Factors tredje sæson blev rundet af med en stor finalefest i Parken. Men hvordan var det nu, det var, med det der X Factor 2010? Vi samler op på det hele i en A-Z guide. Arkivfoto.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra Autotune til Zig Zag: Her er 'X Factors' greatest hits

Aldeles usaglig oversigt over det bedste og værste fra årets 'X Factor'.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Autotune: Computerprogram, der kunne få selv de mest umusikalske raptøser fra Århus V til at synge nogenlunde rent.

Batmand:
Årets X Factor-vinder var den ranglede, langhårede skolelærer Thomas Ring Pedersen, der tidligere var en habil bordtennisspiller. Han cruisede gennem programmet og vandt uden at have været i farezonen. En fortjent og sympatisk vinder.

Cowgirls:
Den nye dommer Carsten 'Soulshock' græd glædestårer, da det gik op for ham, at han havde samlet en gruppe, der rent faktisk kunne synge. Countrypigerne kæmpede bravt, mens DR kastede temaer som rock, Michael Jackson og James Bond-sange efter dem. Da de endelig fik lov at synge en countrysang, 'Jolene', blev de sendt hjem.

Dommere:
Deltagerne kunne tage det helt roligt, når de skulle bedømmes af dommerpanelet. Ikke nok med at Remee, Soulshock og Pernille Rosendahl så ud som om, de var hinandens bedste krammevenner. De indledte også ethvert tilløb til kritik med indledende afvæbninger som »Du ved, jeg elsker dig«. Til sidst skrev de tilmed en sang sammen. Thomas Blachmans uforudsigelighed var i den grad savnet. Og så hans løfter til udstemte deltagere om, at de snart skulle »lave en plade sammen«.

Etik:
DR blev - igen i år - kritiseret for at udstille håbløse deltagere i de første audition-programmer. Selv DR's egen seerredaktør Jacob Mollerup var forarget. »Der har i de første tre afsnit af 'X Factor 2010' været en håndfuld eksempler, hvor svagere medvirkende er blevet udstillet på en utiltalende og uetisk facon«, mente Mollerup. Men som tidligere år glemte alle alt, straks liveprogrammerne begyndte.

Fantastisk:
Slidt, slidt adjektiv, som dommerne brugte hele 68 gange i de seks liveshow før finalen. Skolelærer-Thomas burde måske have lært dem om betydningen af ordet 'synonymer'.

Gasolin:
Et af årets musikalske temaer. DR havde endda lokket den legendariske gruppes trommeslager Søren Berlev i studiet til at spille med deltagerne. Gasolin-frontmanden Kim Larsen var mindre begejstret: »X Factor er noget pladder. Noget så inderligt ligegyldigt«, lød det lunkent fra den normalt så lune Larsen. Måske var han vranten over, at Tine kunne synge 'This is My Life' bedre end ham.

Hassle
Svenskeren med fornavnet Erik blev præsenteret som den 'nye Robbie Williams' i X Factor-finalen i Parken. Mon ikke de fleste af de angiveligt 40.000 publikummer i Parken hellere havde set den ægte vare? Men DR mente ikke, det var nødvendigt med store stjerner i finalen.

In-Joy
Endnu en gruppe, Soulshock selv havde sammensat. Danmarks første rigtige boyband kaldte han Basims storebror og co. De røg ud i anden runde, men de skal nu nok nå langt. Lige så langt som f.eks. fu:el.

Jamie Walters
Peter, den bamsede mors dreng fra Aalborg, var den første, der røg ud. Han kendte én sang. Så den sang han, hver gang han fik chancen. 'Hold On' af Beverly Hills 90210-slemfyren Jamie Walters.

Kulturministeren
Midt i X Factor lavede statsminister Løkke pludselig en regeringsrokade. Kulturparnasset jublede, da dets nye minister kom til at hedde Per Stig Møller. Men hr. Møller måtte hurtigt indse, at han også skulle udfrittes om mere populærkulturelle emner som f.eks. X Factor. Da B.T. på et tidspunkt kunne 'afsløre', at DR snød med sms-stemmerne, krævede socialdemokraten Benny Engelbrecht svar fra såvel kulturministeren som videnskabsministeren. Selv statsministeren følte sig kaldet til at kommentere 'sms-skandalen'. Senere skulle det vise sig, at B.T.'s historie ikke holdt vand. Borgfreden kunne atter sænke sig over Slotsholmen.

Linda Andrews
Divaen fra Færøerne, der vandt X Factor i 2009, var vred over, at DR ikke ville lade hende synge til den store finale i Parken. Siden fandt parterne hinanden, men snart var der ballade igen, da Linda opdagede, at hun kun var booket til at synge i den ikke-tv-transmitterede del. Til sidst fik den bestemte dame sin vilje og optrådte både i fredagens 'vi-presser-citronen-og-laver-et-indholdsløst-optaktsprogram-program' og i lørdagens finale sammen med Alphabeat.

Malthe
Et af de mest mindeværdige øjeblikke var da bedstemor Grethe kom til audition med en rap, hun havde skrevet til sit barnebarn Malthe i anledning af navnedagen i børnehaven. Hun fik desværre ikke lov at varme op. Ellers var hun nok gået videre med lyrik som »Hej, Malthe, plus'li var du dér. Silkeblød og med bare tæer. Smil på læben, altid fuld af liv. En gave til familien. Du er bar' så fin«. Da dommerne havde afvist hende, mente hun, at de ikke var klar til én, der var så rapkæftet. »Det er da dorsk«, konstaterede hun.

Nørden Nina:
Kvinde fra Nivå, der jamrede sig igennem 'Eye of the Tiger' til sin audition og siden har underholdt det halve internet med, hvordan det er at være 'X Factor-deltager'.

Ombejlet
Coldplay-Jesper var de unge pigers favorit. Jesper var en overgang så populær, at andre udgav sig for at være ham på Facebook. Den 15-årige knægt fra Taastrup, der endte som treer i konkurrencen, har i skrivende stund knap 50.000 fans på sin officielle fanside på Facebook.

Pivskid:
Remee kunne slet ikke forstå, at seerne kunne finde på at sende Anna og Jesper i farezonen samtidig. Efter at have forladt sin stol og banket hovedet ind i en væg vendte han tilbage og sendte Anna hjem, fordi hun var bedre end Jesper og derfor ikke havde det samme udviklingspotentiale. X Factor-logik for viderekomne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Quindetække
Rasmus hed en deltager, der var lige ved at komme med i X Factor i stedet for Tine. Men Remee blev lunken ved den randrusianske Justin Timberlake efter en vrøvlet salgstale om noget meget smart tøj, han åbenbart havde derhjemme. Den skuffede Rasmus måtte tage hjem til vennerne med den triste besked, at han ikke kom med alligevel. Især var han trist, fordi »der havde været rigtig mange damer i det«.

Rød
Farven på den smukkeste kjole i programmet: Den, som Anna bar i det første liveshow.

Sony
Pladeselskabet, der hvis traditionen holder stik, dropper årets X Factor-vinder, når han har udgivet sin første plade.

Tænder:
Selv den dystreste performance, som det hedder på X Factor-sprog, blev lyst op af Soulshocks tandsæt. Så hvide tænder har vi ikke set på tv, siden Wilson Kipketer løb 800 meterløb.

Ups:
Danmarks nye rockmama, Tine, var ramt af uheld efter uheld. Først kunne dommerne ikke høre lyden. Så kunne seerne ikke høre lyden. Og søreme om Tine ikke også tumlede ned af scenen som optakt til en optræden. Ukueligt kæmpede hun dog videre og sang sig frem til en andenplads.

Vært:
DR's afløser for Lise Rønne hed Signe Muusmann. Før 'X Factor' var hun mest kendt for at have lavet en hårbøjle til Paris Hilton. Efter 'X Factor' er hun mest kendt for spørgsmål som »Thomas, du har spillet bordtennis mod Michael Maze, Danmarks vel nok bedste bordtennisspiller. Hvordan er det for dig, som gammel sportsmand, at være så tæt på målet i X Factor«. Og så selvfølgelig standardudtrykket efter en optræden ...

Wow
Udtales med laaaaaaaang vokal.

X Factor
Begreb, der mens talentshowet kører på tv, bliver brugt og misbrugt af journalister som overskrift i utallige artikler, der absolut intet har med tv-programmet X Factor at gøre for at lokke læsere til. Et par eksempler: 'Forfatterpar har X Factor' og 'Har folkekirken X Factor?'.

YouTube
Det mest sete klip på YouTube fra denne sæsons X Factor er faktisk ikke en deltagervideo, men derimod popsilden Cheryl Coles gæsteoptræden med sit hit 'Fight for This Love'. Det holdt imidlertid hårdt for DR at få den engelske sangerinde/X Factor-dommer til at makke ret. Cole havde ikke lyst til at blive interviewet af Signe Muusmann to gange, men X Factor-bossen Jan Lagermand Lundme satte sig igennem. Han truede simpelthen med at smide hende hjem, hvis hun ikke fulgte planen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Zigzag:

Kurs, taget af DR op til semifinaleprogrammet. Sidste år var det seerne, der sendte en deltager hjem før finalen, men i år skulle dommerne på banen. Lød planen. Indtil DR blev beskyldt for at fuske med sms-stemmerne. Så besluttede DR alligevel at tage dommerne ud af spillet. Hvordan de to ting så egentlig hang sammen fortaber sig lidt... Beslutningen blev taget af DR's X Factor-boss Jan Lagermand Lundme, kendt fra, nåja, ungdomsprogrammet 'Zig Zag'. Han er i øvrigt gået i ferietænkeboks for at finde ud af, om der også kommer X Factor i 2011. Mon ikke svaret er ja?

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden