Pressen interesserer sig kun for personsager i stedet for at se på det væsentlige, mener kulturmininster Per Stig Møller.

Pressen interesserer sig kun for personsager i stedet for at se på det væsentlige, mener kulturmininster Per Stig Møller.

Medier

Per Stig: Pressen er forfærdelig

Mediernes fokus på personer og skandaler skader, mener kulturministeren.

Medier

Dansk presse løber så ofte efter ligegyldige personsager, at det er blevet nærmest umuligt at diskutere politik.

Det sagde kulturminister Per Stig Møller (K) på Dansk Journalistforbunds netop afsluttede fagfestival i Odense:

»Pressen er forfærdelig. Journalisterne går efter at vælte manden i en grad, så man glemmer at se, hvor bolden ryger hen.«

SKRIV Kulturministeren mente, at pressen interesserer sig mere for enkeltsager om politikeres moral end for politik.

I år har sagerne om stats- og udenrigsministerens ferier og ledende socialdemokraters skolevalg fyldt i medierne sammen med sagen om Helle Thorning-Schmidts (V) mands skatteforhold.

Senest har pressen sat fokus på udviklingsminister Søren Pinds (V) rabat ved køb af tøj.

LÆS ARTIKEL

LÆS OGSÅ

Per Stig Møller sagde også, at medierne beskriver politik som en ren magtkamp og dermed misforstår både politikernes motiver og det politiske spil.

»Journalisterne udlægger politik, som om det var et computerspil, hvor politikerne blot slås om magt.

Ofte handler vi faktisk, fordi vi vil ændre noget i samfundet. Når det er sagt, så skaber vi selvfølgelig alliancer for at nå derhen«, sagde Per Stig Møller.

Retorik-professor bakker op om kritikken
Dermed bakker kulturministeren op om statsministerens kritik af pressen. Lars Løkke Rasmussen (V) havde kun været statsminister i kort tid, da han i TV 2-programmet ’Mogensen og Christiansen’ vakte opsigt ved at gå til angreb på sine værter.

Han kritiserede medierne for ensidigt at fokusere på politikeres motiver, strategier og taktik.

Ministrene har langt hen ad vejen ret i, at medierne forsimpler, mener Christian Kock, som er professor i retorik ved Københavns Universitet.

»Pressen synes tilsyneladende, det vigtigste er ferier og tøjrabatter. Gud fri mig. At Lene Espersens første ferie blev en historie, kan jeg godt forstå, men siden har man blot ønsket at fastholde billedet af hende, hver gang hun har tilladt sig at holde fri. Det er blevet helt hysterisk,« siger Christian Kock.

At Lene Espersens første ferie blev en historie, kan jeg godt forstå, men siden har man blot ønsket at fastholde billedet af hende, hver gang hun har tilladt sig at holde fri. Det er blevet helt hysteriskChristian Kock forklarer, at pressen udlever rollen som vagthund, fordi det giver en »særlig glorie og udløser statsstøtte«, men vagthunden er blevet en jagthund. Fokus på fejlfinding og moralpletter er blevet for ensidig, mener Christian Kock:

»Vi har hele tiden historier, hvor politikerne diskuterer, hvor mange penge der er blevet brugt på daginstitutioner og andet. Her kunne medierne spille en rolle ved i højere grad at faktatjekke politikernes udsagn og argumenter. Der har vi faktisk kun medierne at søge hjælp hos«.

Analyse tegner et klart billede
Kritikken kommer ikke længere blot fra politikere og forskere, men har spredt sig til mediebranchen selv.

Fagbladet Journalisten har netop undersøgt, hvordan vinklingen i den politiske dagbladsjournalistik har ændret sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Analysen af to dagblades artikler om politik over to tilfældigt udvalgte uger i henholdsvis 1990, 2000 og 2010 tegner er klart billede.

Færre artikler vinkler på den politiske sag, men til gengæld er der mere fokus på den politiske proces, strategier og vælgerudvikling samt på politikerne som personer.

ELBJØRNS BLOG

Ekstra Bladet – den ene af de to aviser, Journalisten har undersøgt – vinklede på sagen i mere end halvdelen af deres politiske artikler i 1990. I 2010 er det mindre end hver tredje.

Den anden avis, Berlingske Tidende, har en bred politisk dækning, men også her er tendensen markant – fra 87 procent artikler om substans i 1990 til godt 70 procent i 2010.

DR-nyhedschef voldsomt irriteret

DR’s nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, vil ifølge fagbladet gøre op med det, han kalder »tabloidiseringen«.

»Jeg blev da voldsomt irriteret, da jeg kom hjem fra sommerferie og kunne konstatere, at den måde, vi har dækket Espersen- og Thorning-sagerne på, stort set har været at løbe efter de andre og lave lynmeningsmålinger og historier om folkestemningen«, sagde Ulrik Haagerup til Journalisten og tilføjede:

»Med tabloidiseringen risikerer vi simpelthen, at folk bliver dummere, og at nyhedsjournalistikken bliver noget, der skal slå tiden ihjel.«

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forskere fra SDU undersøgte alle de indslag om politik, der blev vist i de centrale nyhedsudsendelser i DR 1 og TV 2 forud for folketingsvalgene fra 1994 til 2007.

Undersøgelsen viser, at diskussionen af politisk indhold over årene har måttet vige til fordel for vinkler om strategi, magtkapløb og konflikt. Der er sket en fordobling fra 1994 til 2007.

Professor i journalistik Erik Albæk har været med til at lave undersøgelsen og advarer imod at overfortolke tallene. Dels er det kun ét ud af fem indslag, som handler om proces frem for substans, dels kan disse indslag også være særdeles relevante for borgerne.

»Det er jo ikke irrelevant at beskæftige sig med de politiske muligheder. Det er jo ikke nok, at for eksempel Venstre har fine bud på løsningen af en sag, hvis partiet ikke kan komme igennem med det. Det er en del af journalistik om politik at analysere mulighederne«, siger professor Erik Albæk til Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce