Dilemma. Hvis isbjørnen Knut gør dig en bjørnetjeneste, bliver du så glad eller ked af det?
Foto: MAYA HITIJ/AP

Dilemma. Hvis isbjørnen Knut gør dig en bjørnetjeneste, bliver du så glad eller ked af det?

Medier

Test dig selv: Er du skarp til ord?

Gør en bjørnetjeneste både skade og gavn? Den Danske Ordbog ligger på nettet.

Medier

Alle er enige om, hvad man mener, hvis man siger om en person, at »han har en lemfældig omgang med sine penge«.

Han er et ødselhoved, der ikke kan finde ud at passe på moneterne.

Men sådan har det ikke altid været. Lemfældig har tidligere betydet 'omhyggelig' eller 'forsigtig'. Men hvis man bruger ordet i den betydning i dag, kan man være 100 procent sikker på at blive misforstået.

»Sproget ændrer sig. Det, der var rigtigt for 100 år siden, er ikke rigtigt i dag. Men i overgangsfasen kan to ord betyde det samme. Og det er præcis sådan, at sproget udvikler sig«, forklarer ledende redaktør Lars Trap Jensen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Sprogændring tager tre generationer
Han vurderer, at overgangsfasen er ganske lang, når man taler sprogudvikling. Faktisk skal der tre generationer til, før alle er enige om, at et ord har den nye betydning.

Dilemmaet mellem nye og gamle betydninger er aktuelt, fordi Den Danske Ordbog netop er lagt på internettet i en fuldstændig og gratis udgave. Her kan man se stavninger, bøjninger og betydninger af 120.000 ord og 12.500 faste vendinger.

Men netop fordi et ord kan have flere betydninger, har Det Danske Sprog- og Litteraturselskab både taget den oprindelige og den moderne betydning af et ord med.

Som eksempelvis med ordet 'bjørnetjeneste'.

Ingen bestemmer hvad ord betyder
For de fleste er en 'bjørnetjeneste' en handling, der gør mere skade end gavn. Men især unge bruger ordet stik modsat - som en handling, der er stor hjælp eller gavn for nogen.

Det markerer Den Danske Ordbog på hjemmesiden med sætningen »denne brug anses af mange for ukorrekt«.

»I modsætning til stavning er der jo ingen, der bestemmer, hvad ord betyder. Det bestemmer kun dem, der bruger sproget. Men vi kan ikke bringe den i nogles øjne forkerte betydning uden at bringe en kommentar om det«, siger Lars Trap Jensen.

Han tilføjer, at redaktionen bag Den Danske Ordbog kan vælge at slette kommentaren om den forkerte betydning eller vende det hele på hovedet, så den moderne betydning bliver den gængse og den oprindelige betydning bliver den 'forkerte'.

Ved du, hvad ordene betyder?
Det er eksempelvis sket med ordet 'lemfældig'. I Den Danske Ordbog står der nu, om betydningen 'mild' eller 'lempelig', at det er en »sjældent« anvendt betydning.

Lars Trap Jensen har en formodning om, at den positive betydning af 'bjørnetjeneste' falder ud af sproget, fordi der har været meget fokus på brugen af netop dette ord.

Politken.dk har fundet ni eksempler på ord, der ifølge Den Danske Ordbog, kan have to betydninger, der stritter i hver sin retning. Test dig selv og se, om du er enig med de andre læsere om betydningen af de ord, som vi bruger i hverdagen.

Du kan se, hvad Den Danske Ordbog skriver om de ni ord ved at klikke på nedenstående links:

Bjørnetjeneste

Foreholde

Furore

Mistænkelig

Virak

Forfordele

Betænksom

Godt (se punkt 8)

Blindskrift

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce