Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Byens Radio
Foto: Byens Radio

89,7FM. Byens Radio er en del af et digitalt ungdomsoprør, siger talsmand.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statslig styrelse jagter danske radiopirater

Erhvervsstyrelsen jager folkene bag Byens Radio, der sender uden tilladelse.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra et hemmeligt sted på toppen af en af hovedstadens højeste bygninger har Byens Radio siden nytår arbejdet på et projekt; seks dage om ugen har radioen sendt reportager, debatter og musik ud til københavnske lyttere på FM-båndet uden tilladelse.

Konceptet er enkelt: Alle kan være med, og ingen tjener penge.

»Vi synes egentlig, at vi på alle måder er i vores gode ret til at sende lyd ud i den luft, som vi alle sammen ejer. Vi synes egentlig ikke, vi skal følge reglerne, så længe de begrænser det kulturelle flow og kunstens udvikling«, fortæller talsmanden ’Mr. Know It All’.

God radio uden skattepenge
Den holdning deler man dog ikke hos Erhvervsstyrelsen eller Radio- og tv-nævnet, og da Byens Radio ikke har de nødvendige tilladelser, betyder det, at Erhvervsstyrelsen nu er i gang med at undersøge, hvor radioen sender fra, og hvad de sender.

Hvis de overtræder loven, bliver de meldt til politiet, siger områdechef i Erhvervsstyrelsen Robert Lindgaard til flere medier. Han oplyser samtidig, at der kan idømmes bødestraf, hvis det opdages, at man sender uden tilladelse fra myndighederne.

LÆS LEDER ’Mr. Know It All’ håber dog, at der vil være forståelse for projektet. »Det er naturligt nok, at Erhvervsstyrelsen har kig på os, men den må erkende, hvad det er for en tid, vi lever i, og i stedet lære at værdsætte det, vi laver. Vi producerer god radio uden at bruge skattepenge eller kulturkroner«, siger han. Digitalt ungdomsoprørByens Radio blev oprettet af en gruppe venner, der kan betegnes som »rimelig almindelige mennesker«, fortæller talsmanden, som selv er sidst i tyverne og arbejder som omsorgsmedhjælper for mennesker med autisme.

Efterhånden har mellem 20 og 30 frivillige sluttet sig til holdet bag piratradioen.

Talsmanden mener, at piratradioen er en del af det digitale ungdomsoprør, som allerede er i gang i Danmark og i resten af verden, som primært handler om friheden til at dele indhold på internettet.

»Det er ikke kun på internettet, der kan foregå debat om, hvilket indhold man må dele. I radioen sætter vi også fokus på, at det er helt legitimt at dele viden og kultur med hinanden«, siger ’Mr. Know It All’ med reference til de demonstrationer, der finder sted i protest mod den omstridte internationale handelstraktat, Acta, der skal stoppe piratkopiering af mærkevarer og digitalt indhold på internettet.Ledig frekvens

Indtil Byens Radio har undersøgt de juridiske muligheder for fortsat at kunne sende, insisterer de på at opretholde deres anonymitet.

De mener, at de både bidrager til debatten om deling af indhold og leverer public service-radio. »Vi forsøger at skabe debat blandt kunstnerne og deres fagforeninger, så det ikke blot er lobbyister og den store industri, der debatterer, hvordan fremtidens musikbranche skal se ud. Samtidig har vi meget at tilbyde i forhold til både reportager og spændende undergrundsmusik«, siger talsmanden.

LÆS DEBAT

Ligesom internetpirater spiller Byens Radio musik uden at betale kunstneren, men talsmanden mener snarere, at de udbreder musikken, end de udnytter den. Han holder på, at Byens Radio ikke krænker nogen, idet den er nonprofit og placeret på en ledig frekvens på FM-båndet.

»Vi tager det stille og roligt, det er jo ikke Syrien det her, vi regner ikke med, at der vælter et terrorkorps ind ad vinduet. De kan muligvis lokalisere, hvor vi sender fra, men vi håber, at der vil være en forståelse for vores koncept«, siger ’Mr. Know It All’.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden