Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Minister. Birgitte Nyborg ankommer til  Borgen i 'Borgen' og minder franskmændene om, at kvinderne fortsat er meget usynlige i fransk politik.
Foto: Mike Kollöffel/DR

Minister. Birgitte Nyborg ankommer til Borgen i 'Borgen' og minder franskmændene om, at kvinderne fortsat er meget usynlige i fransk politik.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Franskmænd er misundelige på 'Borgen'

Serien sætter fokus på franske kvinders fallit i det politiske liv, mener kommentatorer.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsiden af avisen Le Mondes ugentlige magasin M viser den smukke miljøminister Nathalie Kosciusko-Morizet i profil.

NKM, som hun kaldes, er sammen med socialisternes Martine Aubry det bedste bud på en kvindelig fransk premierminister, og Martine Aubry får måske buddet snart, hvis socialisten François Hollande bliver valgt til præsident 6. maj.

Mediestorm
Men ellers ser det sort ud for kvinderne i fransk politik i modsætning til lande som Spanien, Norge og – Danmark, hvor vi ikke alene har en kvindelig statsminister i skikkelse af Helle Thorning-Schmidt (S), som de internationale medier begynder at få øje på, men også i tv-serien ’Borgen’.

LÆS OGSÅ Den får torsdag premiere på den fransk-tyske kanal Arte, der flere gange om ugen viser tv i verdensklasse, og medierne er på forhånd helt oppe at køre over den danske serie.

Den har også stor succes i Storbritannien, hvor premierminister David Cameron hører til blandt seriens fans.

Både ambitiøs og populær
Men det er ikke kun fascinationen ved at se en kvinde i rollen som regeringschef, der får de franske medier til at reagere positivt på serien. De er også imponerede over konceptet, manuskripterne, skuespillerne og Danmarks Radios vilje og evne til den ene gang efter den anden at sætte ambitiøse skibe i søen og med held få dem i havn.

»Skal vi kopiere danskerne?« skriver det ugentlige tv- og kulturmagasin Télérama, der er med til at sætte dagsordenen for den franske kulturdebat.

»I hvert fald er der al mulig grund til, at direktørerne for fiktionen på landets tv-kanaler begynder at tænke sig godt om, for ikke en eneste fransk kanal … har indtil nu formået at foreslå noget svarende til ’Borgen’«.I omtalen af ’Borgen’ skriver Le Mondes magasin M, at serien har en god rytme, og at den både er ambitiøs og rettet mod et stort publikum. Opskriften er den samme som i serien ’Forbrydelsen’, der også er meget vellykket, skriver M:

»Der er en solid drejebog, en upåklagelig iscenesættelse og en vilje til ikke at anse seeren, som er stopfodret med oplysninger og dermed allerede er en ufrivillig ekspert, for at være en ren tåbe«.

Ingen betydning for valget
Le Mondes tv-tillæg kalder på forsiden serien for »magistrale«, blændende, og i et interview forklarer manden bag ’Borgen’, Adam Price, at den ifølge ham har bidraget til at øge interessen for politik.

Men han afviser enhver tanke om, at den med en kvindelig statsminister som bærende figur bidrog til Helle Thorning-Schmidts (S) valgsejr.Adam Price understreger, at der ikke på noget tidspunkt har været et ønske om at spænde sig for en politisk vogn, og de franske kommentatorer og kritikere bemærker netop, at serien er i stand til på en gang at gå meget tæt på statsministeren i Sidse Babett Knudsens skikkelse og samtidig næsten klinisk beskrive forholdet mellem aktørerne i det politiske liv: politikerne selv, spindoktorerne og pressen.

»Adam Price har leveret en blændende serie, fordi den tilbyder flere perspektiver og måder at læse den på, og fordi den undgår de faldgruber, som er føleri og overdreven machiavellisme«, skriver Le Monde.

Danmarks Radio viser vejen
Gratisavisen Métro anbefaler også serien til sine mange læsere og minder dem om tidligere danske serier og den internationale presses »overstrømmende« modtagelse af ’Borgen’ og de priser, den har modtaget.

For ’Borgen’ er langtfra en enlig svale fra Danmark, som Télérama påpeger det.»Endelig har vi en kvalitetsserie på tv, som både er ambitiøs (både på grund af sit emne og sit omfang: allerede 20 afsnit, og ti er på vej) og rettet mod et stort publikum. Den bekræfter samtidig, at man ikke har behov for at være et amerikansk network med enorme ressourcer, og at man ikke behøver at skrive eller optage på engelsk – alt det er argumenter, vi tit hører, for at retfærdiggøre manglen på dynamik og kedsommeligheden ved fransk tv-drama«, skriver bladet.

Det minder også om, at succesen er resultat af mange års målbevidst arbejde med serier.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Interessen for ’Borgen’ er ikke blevet mindre af, at Danmark nu har en kvindelig statsminister.Télérama og andre medier peger på, at Danmarks Radio lod Lars von Trier – der er kult i Frankrig – stå bag serien ’Riget’, og at DR gør manuskriptforfattere og instruktører til de helt centrale personer i udviklingen og gennemførelsen af en serie. Og de får den nødvendige tid til at udvikle et projekt.

Franske kvinder i anden række

Interessen for ’Borgen’ er ikke blevet mindre af, at Danmark nu har en kvindelig statsminister, og at den politiske interesse er på toppen i Frankrig med forestående præsident- og parlamentsvalg. Her er kvinderne henvist til anden række, som det i det hele taget er tilfældet i fransk politik. For den procentuelle tilstedeværelse af kvinder i det franske parlament og regering er lav i forhold til Nordeuropa og nabolandet Spanien. Her var halvdelen af ministrene i den foregående regering kvinder, og i den nye er de også stærkt repræsenteret med den magtfulde vicestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría som det mest synlige eksempel.LÆS OGSÅ I Frankrig bliver kvindelige ministre ofte vist frem som rene trofæer i forbindelse med udnævnelser, hvilket ofte får dem til at miste jordforbindelsen og dermed sansen for det politiske livs benhårde realiteter. Den har statsminister Birgitte Nyborg i ’Borgen’ i rigt mål, og hun er ligesom sine omgivelser helt troværdig, lyder det enstemmigt i de franske medier.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nyhedsmagasinet Le Nouvel Observateur citerer den britiske avis The Times: »It’s Cool to be Danish« og minder om, at Arte sammen med Lars von Triers selskab Zentropa er ved at udvikle en serie, der får EU-parlamentets korridorer som kulisse.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden