Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Seerhit. Vi elsker OL i tv, og især håndboldkampe kan trække op til hvert femten dansker hen foran skærmen.
Foto: Matthias Schrader/AP

Seerhit. Vi elsker OL i tv, og især håndboldkampe kan trække op til hvert femten dansker hen foran skærmen.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi elsker OL: Her er de 10 mest sete tv-programmer under legene

Håndbold hitter mest, men generelt er vi klinet til skærmen disse uger.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I uge 31 så alle danskere over tre år i gennemsnit 23 timer og 22 minutters tv.

Det er næsten fem timer mere end i uge 30, og for mange gik tiden foran fjernsynet med at se en håndbold skifte hænder, kigge på svingende ketsjere, seje crawltag og sprinterben.

»Forklaringen på, hvorfor vi ser så meget OL, handler rigtig meget om tradition. Vi har engang imellem nogle lidt bizarre tv-traditioner, ligesom over en million ser '90-års fødselsdagen' nytårsaften. Det giver jo ret beset ikke mening eller er særlig vigtigt. Men det virker vigtigt i momentet«, siger Niels Marslev, der er medieforsker og ansat i DR.

LÆS OGSÅ

Russeren Ivan Ukhov har netop vundet OL-guld - formentlig uden alkohol i blodet. Kilde: Politiken

»Der opstår en kollektiv holdånd, hvor vi alle ser det samme. Det handler om at være med, for OL er talk of the town. Det ser man også på, at kvinder ser stort set lige så meget OL som mænd, selv om der er færre sportsinteresserede kvinder end mænd. Jeg tror, det er fællesskabet, oplevelsen og suget i maven, der trækker«, siger han, og tilføjer, at vi under OL også er glade for at se sportsgrene, vi normalt ikke følger med i.

Samtidig er OL kun hvert fjerde år, og altså noget man kan se frem til. Medieforskeren tvivler på, at legene ville være den samme seermagnet, hvis de var en årligt tilbagevendende begivenhed.

»OL er . Det ser man også på, at kvinder ser stort set lige så meget OL som mænd. Jeg tror det er fællesskabet, oplevelsen og suget i maven, der trækker.

Håndbold, håndbold, håndbold
19 af de 20 mest sete tv-programmer i uge 31 er OL-udsendelser, og her topper smalle eller eksotiske sportsgrene ikke, for 11 af de mest sete programmer stod i håndboldens tegn.

»Der er ingen undtagelse i år, for det er altid håndbold, vi ser mest af under OL. Det er meget specifikt for os danskere, fordi håndbold er en stor sport herhjemme. Der er ikke den samme tendens i ret mange andre lande«, siger medieforsker Niels Marslev.

Tendensen er dog mere udpræget i år, hvor både mændene og kvinderne er med ved håndbold-OL.

2 milliarder så Bolt sprinte
Udover håndboldkampe sad en stor flok danskere foran skærmen, da Lotte Friis svømmede, da Wozniacki svingede ketsjeren imod Serena Williams, og da mændene løb 100 meter finale.

Ifølge tv2.dk anslås det, at to milliarder mennesker fulgte med under de afgørende 100 meter løb, og det er uden de amerikanske seere, da finalen ikke blev sendt direkte på tv-kanalen NBC, der har de amerikanske rettigheder til OL.

Også et stort antal - 581.000 - fulgte Michael Mazes kvartfinale i bordtennis, og næsten lige så mange så badmintonfinalen og medaljeoverrækkelsen til OL-debutanten Lasse Norman, der uventet vandt guld i omnium, der er et cykelløb med seks discipliner.

Genudsendelsen af krimi-serien Rejseholdet var i sidste uge det eneste program på top-20 over mest sete tv, der ikke handlede om OL. Tv-serien sneg sig op på en 14. plads på listen.

Mere OL end i 2008

Søndag kunne DR opgøre, at vi efter lidt over én uge efter åbningscermonien, har set flere timers OL end under hele Olympiaden i Beiing i 2008.

Det er der dog flere gode forklaringer på, vurderer Niels Marslev.

LÆS OGSÅ

Den ene er, at der i år er sendt 60 procent mere OL i dansk fjernsyn end der blev i 2008. Kanaler som DR HD og DR2 satser meget på det, og også Zulu har sendt lidt OL i år.

Samtidig er vi heldige med legenes beliggenhed, fordi vi ikke er forstyrrede af tidsforskel, men kan se mange af de store øjeblikke live.

SE BILLEDER FRA OL

»En anden vigtig forklaring er, at Danmark har vundet mange medajler i år, og har været med i kampen om endnu flere, og det vil vi jo gerne se«, siger Niels Marslev.

De næste par dage afgøres det, og de danske OL-deltagere skal have mere metal med hjem i sportstasken. På søndag slutter dette års OL.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden