Medier. Frank Piasecki Poulsen går i en ny programrække under titlen 'Frank ser rødt' i kødet på samfundmæssige emner, som normalt ikke bliver belyst.
Foto: PR

Medier. Frank Piasecki Poulsen går i en ny programrække under titlen 'Frank ser rødt' i kødet på samfundmæssige emner, som normalt ikke bliver belyst.

Medier

DR-chef: Vi står fuldstændig inde for kritisk Nestlé-program

Michael Thouber bekræfter, at DR har været i kontakt med fødevaregigants advokater.

Medier

Godt en måned.

Så lang tid er programmet 'Frank ser rødt', der sendes på DR 2 i aften, blevet forsinket. I programmet stiller dokumentaristen Frank Piasecki Poulsen spørgsmålet: hvorfor betaler Nestlé ikke skat i Danmark.

Efter at programmet kom i kassen, rettede den schweiziske fødevaregigant via et advokatfirma henvendelse til DR og frabed sig medvirken i programmet, samt kom med ændringsforslag til indholdet i programmet.

Det får i dag Frank Piasecki Poulsen, som er blevet kaldt Danmarks svar på Michael Moore, til at bedyre, at Nestlé har prøvet at få stoppet aftenens udgave af 'Frank ser rødt'.

Michael Thouber, kanalchef på DR 2, bekræfter, at Danmarks Radio har været i dialog med den schweiziske fødevaregigant, som især er kendt for chokolade og frysetørret kaffe.

»Ja, det er rigtigt, at Nestlé har kontaktet os gennem et advokatfirma og sagt, at de ikke ønskede at medvirke i programmet. Nestlés presse/kommunikations-chef medvirker i programmet og stillede op foran kameraet, men har siden frabedt sig at være med, hvilket vedkommende dog stadig er. Nestle bad desuden om at få klippet nogle ting ud af programmet«.

Forgæves jagt på direktør
I programmet, der blev sendt på DR 2 klokken 20.30 i aften, afdækker Frank Piasecki Poulsen hvordan Nestlé, ifølge ham, har båret sig ad med ikke at betale skat i Danmark i 20 år.

Piasecki Poulsen forsøger blandt andet at opsøge Nestlés direktør i Danmark for at få svar på, hvorfor Nestlé ikke betaler skat. Men trods gentagne henvendelser og et personligt fremmøde i Nestlés hovedkontor, går Piasecki Poulsen forgæves. Også da han, opildnet af sin personlige indignation, opsøger direktørens privatadresse en tidlig vintermorgen.

Programmet skulle oprindelig være sendt som det første i rækken i forbindelse med relanceringen af DR 2. Men en henvendelse gennem et stort advokatfirma fra Nestlé gjorde, at DR ændrede planer.

»Vi valgte at udskyde programmet, fordi der var en række etiske og journalistiske punkter, vi gerne ville gå igennem efter Nestlés henvendelse. Sammen med produktionsselskabet bag (Koncern Film, red.) har vi kigget programmet igennem og redigeret det. Programmet går til kanten, og derfor har vores fokus, som det altid er, været på, at det programetiske er overholdt. Og det er det«, siger kanalchef Michael Thouber.

Præmissen var kendt
Kanalchefen på DR 2 fortæller videre, at Nestlés henvendelse til DR efter hans opfattelse er baseret på en række formodninger om, hvad der muligvis ville komme frem i programmet 'Frank ser rødt'.

Han pointerer, at Nestlé ikke havde set programmet, før de henvendte sig.

»Nestlé har dog hele tiden vidst, hvad programmet handlede om. Frank Piasecki Poulsen har flere gange prøvet at opsøge Nestlé for at få et svar på hans spørgsmål. Han har ikke lagt skjul på præmissen for programmet, og Nestlé har hele tiden vidst, at programmet ville blive sendt«, siger Michael Thouber.

Frank Piasecki Poulsen har givet udtryk for, at han mener, at Nestlé har prøvet at stoppe programmet. Er det også din oplevelse?

»Nej. Jeg synes ikke, det er en kæmpe sag, at de har henvendt sig. Det er ikke usædvanligt, at firmaer og andre, der medvirker i programmer, retter henvendelse til DR. Så vidt jeg kan se, har de sat advokater på sagen for at beskytte deres brand. Men når det er sagt, vil jeg sige, at det her netop viser, at det er vigtigt, at vi laver sådan en type programmer«.

Hvorfor?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Fordi det er forsvindende få gange, at store, multinationale virksomheder bliver stillet til regnskab med emner, som dem Frank Piasecki Poulsen tager fat i her. Nestlé er jo en international magtfaktor. Der er ikke her tale om en lille, jysk købmandsvirksomhed«, siger kanalchefen på DR 2.

DR: Der er ikke noget at komme efter
Nu er programmet, som altså sendes i aften, blevet omkring en måned forsinket. Frygter I, at der vil komme en henvendelse fra Nestlés advokater efter, at programmet er blevet sendt?

»Vores juridiske afdeling har set programmet igennem, og der er ikke noget at komme efter. Vi har taget Nestlés første henvendelse seriøst, og vi står fuldstændig inde for det, der bliver sendt i aften«, siger Michael Thouber.

Politiken.dk har rettet henvendelse til Nestlé i Danmark for at få en kommentar til sagen. I en mail svarer Nestlés kommunikationsafdeling, at man gerne vil kommentere sagen, men at »vi finder det imidlertid mest naturligt at vente til efter programmet«.

SE KLIP FRA PROGRAMMET PÅfacebook.com

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce