Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Medier. Henrik Löwe, seniorformuerådgiver hos Jyske Bank i Schweiz, mødtes fem gange i Zürich, London og København med journalisten, der udgav sig for it-udvikler med millionindtægter. Hver gang blev han filmet med skjult kamera.
Foto: Skærmbillede fra DR

Medier. Henrik Löwe, seniorformuerådgiver hos Jyske Bank i Schweiz, mødtes fem gange i Zürich, London og København med journalisten, der udgav sig for it-udvikler med millionindtægter. Hver gang blev han filmet med skjult kamera.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR står fast: Aftenens program om Jyske Bank bliver sendt

Jyske Bank har indgivet politianmeldelse, efter at ansatte er filmet med skjult kamera.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jyske Bank har indgivet politianmeldelse mod DR for at have lavet optagelser med skjult kamera i forbindelse med en dokumentar, der sendes i aften.

Men DR står fast og bringer optagelserne, der indgår i dokumentarserien 'I skattely'. Det siger DR's dokumentarchef Steen Jensen til Politiken.

»Det her er ikke noget, der får betydning for aftenens udsendelse. Det er vigtigt at understrege, at det er en politianmeldelse, der er indgivet mod DR, i Schweiz. Der er ikke rejst nogen sigtelse, og vi ved endnu ikke, hvordan politiet og myndighederne i Schweiz vil se på anmeldelsen«, siger Steen Jensen.

Han har, allerede da DR begyndte at vise programmerne om skattesnyd i dokumentarserien, forsvaret anvendelsen af skjult kamera.

»Vi har taget skjult kamera i anvendelse, fordi vi ikke har kunnet dokumentere dise ting på nogen anden måde. Debatten efter det første program viser også berettigelsen af at bruge det. Når vi er kommet til Jyske Bank som DR-journalister, så har vi fået det svar, at al deres rådgivning er legal. Når vi kommer som forretningsfolk og har optaget med skjult kamera, så har de sagt noget andet. Vi ville ikke kunne rejse debatten i Danmark uden at bruge disse metoder«, siger DR's dokumentarchef.

Foreslås at flytte til England
Optagelserne med skjult kamera kan altså ses i DR Dokumentars ’I skattely’. Optagelserne viser, hvordan Jyske Bank i Schweiz foreslår en plan, som indebærer, at en dansker skal flytte til England, etablere selskab i Gibraltar og bankkonto i Schweiz for at eliminere skatten af kommende millionindtægter.

I DR's program ser man journalisten Jeppe Gaardboe opsøgte Jyske Bank i Zürich, Schweiz. Med kamera og mikrofon skjult under tøjet fortæller han bankfolkene, at han har udviklet en applikation til smartphones, og at millionerne snart vil rulle ind.

Et salg i Danmark for 4 millioner kroner er næsten på plads, salg i andre lande kan måske indbringe andre 30 millioner kroner.

Jyske Bank råder den falske opfinder til at flytte ud af Danmark hurtigst muligt, men sørge for, at betalingen for salget i Danmark først falder senere. Formuleret således for det skjulte kamera af Jyske Banks rådgiver Henrik Löwe:

»Hvis du flytter ud i dag, og så i overmorgen, så får du lige fire millioner kroner. Så ville Skat nok sige ... hvis de fik nys om det ... hallo. Der må have været en aftale i hus. Der må være et eller andet, siden du lige pludselig kan få fire millioner. Og det er derfor, jeg egentlig skriver: I stedet for, at det lige ånder hinanden i nakken, så måske udskyde det en måned eller to«.

DR: Vi har fulgt retningslinjerne
Men at lave optagelser med skjult kamera er en kriminel handling i Schweiz. Derfor har de berørte medarbejdere og Jyske Bank i Schweiz altså i dag indgivet politianmeldelse mod de ansvarlige i DR.

Steen Jensen, dokumentarchef i DR, kommer denne politianmeldelse som en overraskelse for dig?

»Nej, jeg er ikke overrasket over det. Jyske Bank er modstander af det her program og er meget kritiske over for det, så derfor tager de de skridt, som de mener er nødvendige. At de indgiver en politianmeldelse er en naturlig forlængelse af deres kritik«.

Du har tidligere forsvaret brugen af skjult kamera - gør du fortsat det?

»Ja, det gør jeg da i allerhøjerste grad. Vi har ved at bruge denne metode fulgt DR's retningslinjer og dansk lov. Anmeldelsen er indgivet i Schweiz, fordi man her har en anden lovgivning end i Danmark«.

Kan politianmeldelsen få konsekvenser for programmet på sigt, tror du?

»Det er spekulation... Det videre forløb afhænger helt af, hvordan den schweiziske anklagemyndighed forholder sig til anmeldelsen«, siger Steen Jensen, der pointerer, at selv om optagelserne er lavet i Schweiz, så er det i Danmark, de bliver vist.

Dokumentarudsendelsen 'I skattely' sendes på DR1 i aften klokken 20.40.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden