Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG (arkiv)
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Ordgenerator. Den nye ordbogsgenerator kan generere i omegnen af tre milliarder nye danske ord.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny hjemmeside skaber nye ord

På en ny hjemmeside kan man skrive forklaringer til de nye computergenererede ord.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egentlig er det relativt oplagt, at man udsender drømmestøj, når man snakker i søvne.

At man er millimeteralmægtig, når man har stor indflydelse på helt ligegyldige beslutninger.

Og at man udråber et solisthurra i de pinlige situationer, hvor ingen andre åbenbart var med på at råbe hurra.

Der er bare ingen, der har opfundet ord til de situationer før.

Men nu findes de sammen med godt tre tusinde andre ord på hjemmesiden godt-ord-igen.dk.

En ordbogsgenerator, hvor computeren selv sætter to tilfældige ord fra det danske sprog sammen, og hvor brugerne skriver ordforklaringen.

Når man klikker sig ind på hjemmesiden, tilbyder den et nyt ord. Eksempelvis amorbuedromedar, beatretfærdig eller overboksning.

Hvis man synes, at ordet giver mening, kan man forfatte en ordforklaring, der bliver gemt i ordbogen. Eller man kan bede om et nyt, hvis det første er for åndssvagt.

Det er datalogen Jakob Fredslund, der har lavet ordbogsgeneratoren.

Den sammensætter selv enten to navneord, et verbum og navneord, et adjektiv og et navneord eller et adverbium og et navneord.

Tilsammen giver det i omegnen af tre milliarder muligheder for nye danske ord.

LÆS OGSÅ

Og fordi der faktisk er tale om et lille stykke kunst, hver gang computeren føder en ny sammensætning af to ord og nogen udstyrer det med en betydning, kan man blive krediteret for sin ordforklaring.

Godt-ord-igen.dk har modtaget bidrag fra over 200 navngivne brugere og et ukendt antal unavngivne, som har bidraget med en tredjedel af ordene.

På den måde er det danske sprog det seneste års tid blevet forsynet med ord som smileknallert (en glad bonderøv), lastvognsmodbevis (et certifikat, som udleveres, når man er blevet frakendt det store kørekort), gratinsidefag (studieretning på kokkeskolen) og sofabordsmoralisering (højlydt, småborgerlig bedrevidenhed over aftenkaffen).

En ny virkelighed
Ordlegen i generatoren ligner alle andre kreative processer, mener Jakob Fredslund.

»Der er et element af noget udefrakommende – en kim – og når kimen møder den rette kunstner, opstår inspirationen, og koblet med kunstnerens sans for kvalitet og evne til at forløse inspirationen omsættes den til et stykke ny virkelighed«, siger han.Ud over sin kærlighed til ord har han undervist i datalogi og skrevet ph.d. om robotter på Aarhus Universitet og arbejdet med bioinformatik. I dar arbejder han som forsknings- og innovationsspecialist på Alexandra Instituttet.

På godt-ord-igen.dk har han kombineret sin sans for systematik og sin glæde ved sproget.Selv har han skrevet forklaringerne til godt 200 af ordene. Og er især glad for ord som millimeteralmægtighed (at have stor indflydelse på ligegyldige beslutninger) og strithårsdemonstrativ (det punkere er).»Jydemundvig synes jeg også er så oplagt, at det undrede mig, det ikke fandtes i forvejen. Det beskriver det forhold, at jyder ikke griner så meget, men mere trækker en lille smule på smilebåndet – sådan helt ude i hjørnet af mundvigen«.

»Jeg synes, der er opstået mange sjove ord, som det er værd at bevare. Men om det er nogle, folk ville bruge mere end nogle få gange, ved jeg ikke«, siger Jakob Fredslund.

Autogenererede eventyr

Ud over ordbogsgeneratoren har han i 20 år drevet hjemmesiden palindromer.dk med et stort udvalg af sætninger, som læses ens forfra og bagfra.

Og er medforfatter til tegneserien ’Seks nøgne sirener i seng ønskes’, hvis titel kan læses forfra og bagfra med samme resultat og hvor hovedpersonen, Krister, kun taler i palindromer.

LÆS OGSÅ Glæden ved ord og systematik har Jakob Fredslund også kombineret i en generator, der kan fremstille automatiske eventyr.

Han har nemlig lagt aktantmodellen ind i et program sammen med en masse valgmuligheder og tillægsord.

De autogenererede eventyr kan læses på http://www.cs.au.dk/~chili/silliness.html

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden