Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Internationalt. Militære sikkerhedsstyrker er massivt repræsenteret i de fattigste områder af Rio frem mod, at VM i fodbold begynder.
Foto: Silvia Izquierdo/AP

Internationalt. Militære sikkerhedsstyrker er massivt repræsenteret i de fattigste områder af Rio frem mod, at VM i fodbold begynder.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk journalist: »Min billet til VM i fodbold har blodstænk af gadebørn«

Dødspatruljer i Rio 'rengør' slumområder, siger journalist, som har valgt at boykotte VM i Brasilien.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ronaldo vil være der. Messi ligeledes. Og Neymar selvfølgelig. Om godt og vel to måneder bliver årets VM i fodbold skudt i gang. Det sker med kampen mellem Brasilien og Kroatien på Arena Corinthians i São Paulo.

Men forud for afviklingen af en af de største sportsbegivenheder nogensinde, har kritikken længe haglet ned over de brasilianske VM-værter.

Især den fattige del af befolkningen i den store, sydamerikanske nation er gået på gaden for at demonstrere mod tvangsforflytninger, mod de absurde beløb, der er blevet brugt på fodboldstadioner i hele landet og mod militærets og politiets voldsomme fremfærd i favelaerne.

Romario forsvarer folket

I denne uge forsvarede den brasilianske fodboldlegende Romario - igen - folkets ret til at demonstrere mod magthaverne.

»Brasilien har allerede tabt VM uden for banen«, siger Romario i et interview med det engelske BBC-program 'Hardtalk' og anklager myndighederne for at have investeret milliarder af dollars i et projekt, der slet ikke vil komme befolkningen til gode.

Romario, der i dag er politiker, anklager blandt andet FIFA for at »stjæle fra det brasilianske folk« og henviser til sidste års forberedelses-turnering Confederations Cup, hvor massive grupper af mennesker gik på gaden og demonstrerede.

»Det gik så dårligt under Confederations Cup, at jeg ikke kan se, at der kan komme noget godt ud af VM for Brasilien. Man har allerede spildt så mange penge. Jeg håber, at VM bliver afholdt fredeligt, og at organisationen er i orden. Men hvis folket vil gå på gaden og demonstrere, så gør folket det. Folket har ret, jeg er enig med folket«, siger Romario.

'Rengøring' i boligområder

Rapporterne om, at Brasilien i vidt omfang forsøger at 'forskønne' landet frem mod, at alverdens turister, journalister og officielt udsendte ankommer i begyndelsen af juni, har været mange den seneste tid.

Amnesty International har anslået, at myndighederne allerede har tvangsflyttet mindst 19.000 familier fra deres hjem i slumområder i Rio de Janeiro.

Men skal man tro en dansk journalist, Mikkel Keldorf, så tager myndighederne yderligere drastiske skridt for at få Brasilien til at fremstå som et sundt og velkørende land over for de tilrejsende.

Mikkel Keldorf har i seks måneder boet i Rio de Janeiro for at dække VM. Men nu har han valgt at tage hjem og boykotte slutrunden. Det skyldes, skriver han på sin blog, at »myndighederne i Brasilien har indledt en 'rengøring' for at gøre landet klar til VM-slutrunden«.

Den danske journalists kilder mener at vide, at 'rengøringen' blandt andet omfatter militæroperationer i boligområder, og at gadebørn, blandt andet i værtsbyen Fortaleza, bliver dræbt af dødspatruljer, så børnene forsvinder fra gadebilledet.

»Min VM-billet har blodstænk fra gadebørn«, skriver Mikkel Keldorf på sin blog og i et opslag på Facebook, som har fået stor bevågenhed.

Han forklarer:

»Sidste torsdag dækkede jeg VM for gadebørn, hvor jeg fulgte de skønne drenge fra det brasilianske hold, som jeg havde mødt i Fortaleza. I et interview med lederen af holdet fandt jeg ud af, at i Fortaleza har VM-forberedelserne og 'rengøringen' af byen medført likvideringer af gadebørn«.

LÆS Mikkel Keldorfs vmbloggen.dk

Prestigeprojektet VM

Men Mikkel Keldorf, hvordan kan du være sikker på, at disse gadebørns død skyldes, at der skal være VM?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg bygger det her på de kilder, som jeg har talt med, der arbejder med gadebørnene. Jeg tror på, hvad mine kilder siger til mig. Det er klart, at der er ikke nogen endegyldige beviser, og man skal huske, at det jeg har skrevet er en blog. Det er klart, at der kan være andre grunde til, at de her børn bliver slået ihjel, men det er bare påfaldende, at dødspatruljerne igen opererer i favelaerne op til VM«, siger den danske journalist til Politiken.

Hvorfor sker det, som du siger foregår i Brasilien, overhovedet?

»VM er et prestigeprojekt. Regeringen i Brasilien vil gerne skabe et image af, at man er et land på rette spor. Et land, der stormer derudad, og at man har fået styr på tingene. Derfor passer det ikke særlig godt ind i det billede, hvis alle de her turister, der kommer under VM, bliver mødt af gadebørn, der ryger crack ude foran hotellerne og af hjemløse, der sidder ude foran stadion«, siger Mikkel Keldorf.

Han befinder sig stadig i Rio de Janeiro. Men på søndag returnerer han til Danmark, lang tid før det første mål er scoret under slutrunden.

»Min samvittighed byder mig, at jeg ikke kan blive her og dække VM, når jeg mener, at prisen for, at sådan nogle som mig skal være her under VM, er, at gadebørn må lade livet. Derfor vælger jeg nu at tage hjem«, siger Mikkel Keldorf.

Murersvend forsvandt sporløst

Han er netop nu i gang med at lave en dokumentar, der handler om, hvad prisen for at man afholder VM, kommer til at blive for det brasilianske folk.

En af konsekvenserne, siger den danske journalist, har blandt andet været, at 200.000 familier risikerer tvangsforflyttelser fra beboelsesområder i hele Brasilien.

»Noget andet af det, der er meget fokus på hernede, er de pacificeringsstyrker, som er sat ind i de områder, hvor der kan komme turister. Det er politi og militære styrker, som skal sørge for ro og orden og samtidig forsøge at fravriste grebet om favelaerne fra narkobanderne. Men disse pacificeringsstyrker slår også folk ihjel«, siger Mikkel Keldorf.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han påpeger, at Brasilien er et land, som har været gennem 21 års militærdiktatur, og at tingene her foregår på en måde, der ligger meget fjernt fra det, vi er vant til at se i Danmark.

»Folk forsvinder. Folk bliver tortureret. Folk bliver myrdet. Der har været en stor historie hernede om en murersvend i favelaen Rocinha, der blev taget med i en politivogn og forsvandt. Han dukkede aldrig op igen, men det kom frem, at han var blevet tortureret til døde, og at hans lig var blevet bortskaffet. Nu kører en retssag mod 25 betjente fra UPP-styrkerne, der skal have myrdet murersvenden, men som dækker over hinanden«.

Hvordan har du det med, at du vil være i Danmark, når VM i fodbold går i gang. Og altså ikke i Rio?

»Det har jeg det godt med. Jeg føler, at det er den rigtige beslutning, jeg tager«, siger Mikkel Keldorf til Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden