Journalist-formand: Den værste sag i dansk pressehistorie

Journalister, der har været dybt involveret i overvågning, bør kunne ekskluderes

Medier

Rasmus Mark Pedersen, der er formand for Journalisterne under Dansk Journalistforbund, erklærer sig »totalt chokeret« over de forhold på ugebladet Se og Hør, der er blevet oprullet i de seneste dage.

»Det er uden sammenligning den værste sag i dansk pressehistorie, som jeg kan komme i tanke om, hvor lovgivningen i den grad er blevet tilsidesat«, siger Journalisternes formand.

Tilliden er i bund

»Det her kalder på at vi journalister kigger hinanden dybt i øjnene, og siger at det her aldrig må finde sted igen. I forvejen er vores troværdighed dybt presset, selv om det er uretfærdigt i forhold til den megen gode journalistik, der laves. Den her sag gør ondt værre«, siger Rasmus Mark Pedersen.

Han vil nu gøre op med journalisternes egen ligegyldighed over for branchens dårlige image.

»Vi har i alt for lang tid som journalister trukket på skuldrene af vores lave troværdighed. Det, mener jeg, må være slut nu. Vi må simpelthen tage et opgør for at genvinde tilliden«

Eksklusionssager er på tale

Hvilke konsekvenser bør det få for de journalister, der har været direkte involveret?

»Jeg mener, at hvis de enkelte journalister har været ansvarlige for det her, så har de gjort skade på Journalistforbundet i en grad, hvor jeg personligt har svært ved at se dem fortsætte som journalister«, siger Rasmus Mark Pedersen, der understreger at det afhænger af en konkret vurdering af, hvor dybt den enkelte journalist har været involveret«.

»Generelt er der den grad brug for en højere grad af selvjustits i Journalistforbundet, og helt konkret mener jeg at det her er et godt sted at starte«

Ikke bare snak

Men hvis en advokat dømmes for uetisk opførsel mister de retten til at praktisere. Hvis en læge dømmes for uetisk opførsel ryger de ud af Lægeforeningen. Burde journalister ikke tage hårdere fat i den her slags sager for at genvinde troværdigheden?

»I forhold til de her konkrete kolleger, må vi selvfølgelig se en konkret dom blive fældet i retssystemet, før vi kan reagere som forbund. Men jeg synes at vi skal holde alle muligheder åbne - også eksklusion. I forhold til vores stand må vi som journalister finde sammen med vores arbejdsgiver og diskutere hvordan vi løfter vores troværdighed«.

Rasmus Mark Pedersen vil nu drøfte konkrete intiativer med sin bestyrelse i kølvandet på Se og Hør-skandalen.

»Der er behov for, at vi ikke længere bare snakker, men at vi nu gør noget helt konkret, udgivere og journalister i fællesskab, for at højne vores troværdighed. Ellers lider vores fag virkelig skade«, siger Rasmus Mark Pedersen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden