Foto: ALLER PRESS
Medier

PET troede ikke på Se og Hør-fotograf

Justitsministeren synes, det er er beklageligt, at PET ikke gik videre med sag.

Medier

En tidligere freelancefotograf for Se og Hør kontaktede i november 2011 Politiets Efterretningstjeneste, PET, og fortalte, at ugebladet fik oplysninger om kendte personers flyrejser og deres brug af kreditkort.

PET gik dog ikke videre med sagen »på grund af oplysningernes karakter... og omstændighederne i tilknytning til personens henvendelse«.

Det fremgår af et svar fra justitsminister Karen Hækkerup (S) til Enhedslistens Pernille Skipper og bekræfter, at PET to et halvt år, før skandalen om Se og Hørs brug af kreditkortoplysninger brød ud i april i år, fik et tip om, at noget var galt.

LÆS ARTIKEL

PET ønsker ikke at uddybe, hvorfor tjenesten ikke gjorde mere ved sagen eller i det mindste gav oplysningerne videre til det almindelige politi, mens Karen Hækkerup er »pokkers ærgerlig« over, at PET droppede sagen:

»Det er beklageligt, for det kunne måske have ført til, at det store svindelnummer var blevet afsløret tidligere. Og det er de sikkert også kede af i PET, men det ser ud til, at PET kun fik brudstykker af det billede, vi kender i dag. Så spørgsmålet er, om de kunne have handlet anderledes den gang«.

»Der altså var noget at komme efter«

Pernille Skipper siger, at »der altså var noget at komme efter«, men at der naturligvis kan ske fejl.

»Derfor må vi nu i retsudvalget også have at vide, om PET har de rigtige procedurer for den slags henvendelser. Hvorfor fulgte de ikke op med flere spørgsmål, hvorfor tippede de ikke det almindelige politi? PET har at gøre med vores alles sikkerhed, og det må ikke kunne ske, at et tip om f. eks. en terrorhandling bliver lagt til side«, siger Pernille Skipper.

Fotografen har ved flere gange undret sig

Fotografen, der henvendte sig til PET, Michael Medgyesi, arbejdede i flere år frem til 2011 som freelancer for Se og Hør. Han siger til Politiken, at han ved flere lejligheder havde undret sig over, at den journalist, han arbejdede sammen med, fik sms’er med oplysninger om kendtes brug af kreditkort, som ugebladet så kunne bruge til at opspore de kendte efter. Fotografen fik ikke at vide, hvor de fortrolige oplysninger kom fra.

Michael Medgyesi forklarer, at han aldrig havde overvejet at sige nej til en opgave af den grund eller henvende sig til Se og Hørs eller Aller-koncernens ledelse om sagen, men at han gik til PET i november 2011, fordi han mente, at »når Se og Hør kunne få den slags oplysninger, så kunne terrorister måske også«.

Hørte aldrig mere fra tjenesten

Michael Medgyesi holdt et møde med to personer fra PET, men hørte aldrig mere fra tjenesten. Godt et år senere, i januar 2013, kom han igen i tanke om sagen, fandt frem til tidskoder på de billeder, han i sin tid havde taget af kendte efter kreditkort-tip, og sendte dem til betalingskorttjenesten Nets. Han fik dog et henholdende svar om, at firmaet ikke kunne gøre mere, men at han jo kunne henvende sig til politiet.

I april i år blev Se og Hørs metoder afsløret i en bog af den tidligere journalist på ugebladet, Ken B. Rasmussen, men Michael Medgyesi mener, at PET eller politiet kunne have afsløret skandalen tidligere. Han mener, at det ville have været »uhyre let at opklare sagen« ud fra hans oplysninger om, hvor og hvornår han havde taget billeder af en række kendte.

»Men PET spurgte aldrig«, siger fotografen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden