VOKSEVÆRK. Aviser, radio og tv bliver fyldt med stadig flere nyheder, men få af dem har såkaldt Cavling-kvalitet, viser ny undersøgelse.
Foto: UFFE FRANDSEN (arkiv)

VOKSEVÆRK. Aviser, radio og tv bliver fyldt med stadig flere nyheder, men få af dem har såkaldt Cavling-kvalitet, viser ny undersøgelse.

Medier

Medierne sprøjter ligegyldige nyheder ud

Nyhedsmængden er eksploderet, men journalisterne graver færre vigtige historier frem. Mediernes økosystem er i krise.

Medier

Historierne om PET-agenten Morten Storm blev skabt af Jyllands-Posten på basis af over et års arbejde.

Siden historien kom frem 7. oktober, har de øvrige danske medier bragt mere end 1.000 artikler og indslag om sagen. Og det er del af en tendens, som tegner sig overalt i mediebilledet:

LÆS OGSÅ Mængden af nyheder eksploderer, men der bliver gravet færre journalistiske scoop frem. Det er et af de foreløbige resultater fra en undersøgelse af danske medier, som medieprofessor ved CBS Anker Brink Lund udkommer med til marts. »I forhold til 1999 er der færre af de historier, som har, hvad man kan kalde Cavling-potentiale, hvor journalister har gravet noget frem fra grunden og så sætter dagsorden i hele systemet«, siger Anker Brink Lund. Mængden af nyheder er fordoblet på 10 årFra 1999 til 2008 er mængden af nyheder mere end fordoblet. Men paradoksalt nok fæstner de sig ikke, forklarer han. [arkiv] »Samtidig med at mængden af nyheder eksploderer, falder opmærksomheden hos publikum. Nyhedseksplosionens konsekvens er, at en stor del af befolkningen nok følger med i nyhederne, men det lagrer sig ikke. Det er en relevansproblematik«, siger Anker Brink Lund.En af forklaringerne er, at samme antal journalister nu laver dobbelt så mange historier, hvoraf mange er nye versioner af andre mediers historier. Det giver mindre tid til at grave egne nyheder frem. Ud af de 75.000 nyheder, professoren undersøgte i 2008, var over tre fjerdedele »gentagelser, ran og lån«. Af den originale journalistik kom 71 procent fra dagbladene.

En demokratisk grundstøtte er udfordret

Men netop dagbladenes rolle som vagthund og nyhedsskaber er i forvejen under pres af faldende indtægter. Det kan blive et demokratisk problem, hvis ingen har råd til at finde og efterforske historier som Morten Storm-sagen, siger professor ved Syddansk Universitet Peter Bro. »Som tingene udvikler sig i øjeblikket, er vi ved at udfordre en af vores demokratiske grundstøtter, hvis vi bare lader tingene stå til, og medierne ikke selv kan overvinde den krise, de er blevet bragt i«. I de aktuelle forhandlinger om mediestøtte vil det politiske flertal tage støttekroner fra dagblade og i stedet give dem til netmedier.
Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce