Populært. DR UnderholdningsOrkstret har 42 musikere og blev etableret i 1939. DR’s ledelse besluttede i efteråret at spare DR UnderholdningsOrkestret væk allerede nu fra årsskiftet. Foto: Stine Bidstrup

Populært. DR UnderholdningsOrkstret har 42 musikere og blev etableret i 1939. DR’s ledelse besluttede i efteråret at spare DR UnderholdningsOrkestret væk allerede nu fra årsskiftet. Foto: Stine Bidstrup

Medier

Politisk flertal vil redde DR's underholdningsorkester

DR skal trække fyringen af DR UnderholdningsOrkestret tilbage. Det kræver et flertal i Folketinget bestående af Venstre, DF, Konservative, Enhedslisten og et mandat fra Færøerne.

Medier

Det ser ud til at DR UnderholdningsOrkestret overlever, selv om DR har sparet det væk og opsagt musikerne.

For et flertal i Folketinget vil nu tvinge DR til at genansætte og beholde orkestret.

Dansk Folkeparti, Konservative, Enhedslisten og Venstre mønstrer sammen med det færøske mandat Edmund Joensen et flertal på 90 mandater, der vil pålægge regeringen og DR at sørge for, at det 75 år gamle underholdningsorkester består.

I første omgang var det kun Dansk Folkeparti og Konservative, der krævede, at DR trak besparelsen tilbage.

Men i de seneste uger er først Enhedslisten og i dag også Venstre blevet endeligt overbevist om, at Folketinget skal gribe ind over for den beslutning, som bestyrelse og direktion i DR har taget som led i de besparelser, Folketinget har pålagt DR.

Kutyme at partierne bag medieforliget bliver hørt

Flertallet vil have underholdningsorkestret skrevet ind i den public service-kontrakt for de næste fire år, som den radikale kulturminister, Marianne Jelved, og DR i øjeblikket forhandler på plads.

Det er en aftale, der formelt bliver indgået mellem ministeren og DR på baggrund af medieforliget i Folketinget. Men det er kutyme, at partierne bag medieforliget bliver hørt og kan komme med ønsker til aftalen.

»Vi har i Venstre truffet den beslutning, at vi sammen med de tre øvrige partier støtter, at DR UnderholdningsOrkestret også i fremtiden skal stå i public service-kontrakten som en af DR’s opgaver. Og den kontrakt skal DR følge«, siger Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen.

Hvorfor har I skiftet mening, når I først ikke ville blande jer?

»Der er virkelig mange – også af vores medlemmer – der har været imod lukningen. Og vi troede faktisk, at DR ville have lyttet til de mange politiske tilkendegivelser af, at det var en forkert beslutning. Men det har DR ikke gjort. Derfor er vi nu nødt til at sætte det her kulturpolitiske krav. Underholdningsorkestret er i den grad public service, der er med til at gøre DR til den samlende kulturinstitution, DR skal være«, siger Michael Aastrup Jensen.

Dansk Folkeparti og Konservative har lige siden DR’s beslutning om at nedlægge orkestret ment, at beslutningen var i strid med den nuværende public service-kontrakt, hvor der specifikt står, at DR skal drive underholdningsorkestret. Derfor er det også en meget tilfreds kulturordfører for Konservative, Lars Barfoed, der nu kan konstatere, at der er et politisk flertal bag den linje.

LÆS ARTIKEL

»Det er en kulturpolitisk skandale, at DR har nedlagt orkestret. Og det er i lodret strid med den public service-kontrakt, der gælder i dag. Det er juridisk stærkt angribeligt, at DR har eksekveret uden at have en ny kontrakt. De må kalde afskedigelserne tilbage. De må finde besparelserne et andet sted«, siger han.

Hvad vil I gøre, hvis kulturministeren ikke ønsker at følge flertallet, men mener, at det er DR’s suveræne ret selv at beslutte, hvor der skal spares?

»Det ville ikke være klogt af hende, når der nu er et flertal i Folketinget. Jeg er sikker på, at hun vil lytte til flertallet, for hun er en klog minister. Men skulle det komme så langt, må vi jo fremsætte et beslutningsforslag om det i Folketinget, og der kan regeringen ikke gå imod et flertal«, siger Lars Barfoed.

Også Morten Marinus fra DF har meget svært ved at forestille sig, at kulturminister Marianne Jelved kan sidde et politisk flertal overhørig.

»Jeg har i hvert fald ikke kendskab til fortilfælde. Derfor er det meget glædeligt, at Venstre nu er med til at lægge pres på kulturministeren«, siger han.

Enhedslisten er også overbevist om, at det nu er lykkedes at redde orkestret.

»Det er vigtigt, at DR UnderholdningsOrkestret bliver stående i public service-aftalen. Og nu skal vi have lavet en beretning, der pålægger ministeren at holde fast, når hun forhandler med DR’s ledelse. Jeg kan slet ikke forestille mig, at hun ikke i udgangspunktet følger den indstilling«, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Internationalt anerkendt

Skiftet i Folketinget kommer, efter at orkestret og det meste af musikbranchen har forsøgt at overbevise politikerne om, hvor vigtigt det er at bevare underholdningsorkestret, der er et internationalt anerkendt kammerorkester inden for wienerklassiske komponister som Beethoven, Haydn og Mozart.

Men orkestret er også det eneste klassiske orkester herhjemme, der for alvor bygger bro til moderne rytmisk musik. Det har spillet med populære stjerner som Rasmus Seebach og Tina Dickow og med mere eksperimenterende musikere som Efterklang og Den Sorte Skole.

LÆS ARTIKEL

40.000 har underskrevet protest mod nedlæggelsen, og orkestret har fået international støtte fra Wiener Philharmonikerne, Berliner Philharmonikerne og The Metropolitan Orchestra i New York.

DR UnderholdningsOrkestrets talsmand, Mette Bugge Madsen, udbryder et begejstret: »Hvor fedt! Det er dejligt«, da hun får nyheden om det politiske flertal, der tegner sig for at bevare orkestret.

»Det er det, vi har kæmpet for«, siger hun.

Samtlige musikere i underholdningsorkestret er opsagt, og seks strygere har fået tilbudt en stilling i DR SymfoniOrkestret. Men underholdningsorkestret er stadig intakt.

Medieforsker: Meget usædvanligt

DR har over for Folketinget oplyst, at det giver en årlig besparelse på omkring 30 millioner kroner at nedlægge orkestret. Men det koster samtidig 50 millioner kroner at nedlægge orkestret i form af fratrædelsesgodtgørelse til musikerne. 18 af dem er tjenestemænd og skal have fuld løn i tre år efter afskedigelsen.

Derudover koster opsigelsen af indgåede aftaler med andre musikere og artister yderligere 5 millioner kroner.

Derfor mener Morten Marinus heller ikke, at det bliver noget problem for DR at finde besparelserne et andet sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man har dermed både år 2015 og 2016 til at finde alternative besparelser«, siger han.

Medieforsker ved Københavns Universitet Henrik Søndergaard kalder situationen »meget usædvanlig«. Og han mener også, at folketingsflertallet kan klandres for ikke at overholde armslængdeprincippet i forhold til DR. På den anden side mener han også, at DR faktisk har været for tidligt ude med nedlæggelsen af orkestret, når der specifikt står i den gældende public service-kontrakt, at DR skal drive underholdningsorkestret.

»Så vidt jeg kan se, er kulturministeren nødt til at rette ind. Flertallet kan jo i sidste ende lave en tilføjelse til radio- og tv-loven, der pålægger DR at beholde orkestret«, siger han.

Hverken DR eller kulturminister Marianne Jelved ønskede i går at udtale sig. Ministeren meddeler dog, at hun ikke ønsker at forhandle i pressen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden