Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
radio24syv. En eventuel udrulning af dab+ er en teknologisk forkert satsning, mener direktør for den statsstøttede Radio24syv, Jørgen Ramskov
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

radio24syv. En eventuel udrulning af dab+ er en teknologisk forkert satsning, mener direktør for den statsstøttede Radio24syv, Jørgen Ramskov

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radio24syv: Dab er en blindgyde

Flere radiokanaler står til at skulle skifte fra FM til DAB+ fra 2019.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Står det til politikerne, skal FM-båndet helt erstattes med dab+ radio fra udgangen af 2019, såfremt 50 procent af radiolytningen foregår digitalt.

Med dab+ ’fylder’ signalerne mindre i æteren og giver mulighed for flere kanaler, men en eventuel udrulning af dab+ er en teknologisk forkert satsning, mener direktør for den statsstøttede Radio24syv, Jørgen Ramskov.

Han savner ligesom kommercielle aktører på radiomarkedet en klarere begrundelse for en stor samfundsmæssig investering, som anslået kommer til at koste forbrugere, samfund og radiostationer 4-5 milliarder kroner:

»Vi tror ikke, at dab er fremtidens radiodistribution. Efter så mange år med dab er der mere og mere, der tyder på, at det er en teknologisk blindgyde, og at diverse streamingtjenester på nettet vil tage en stor del. FM er ganske glimrende, og hvis vi skal til at investere i et nyt landsdækkende broadcastsystem, skal vi gøre det, fordi vi er sikre på, at vi får en masse ud af det, som vi ikke vil kunne få med en kombination af FM og bredbånd«, siger han og forudser, at fremtidens forbruger i meget ringe grad kommer til at høre radio på et traditionelt radioapparat:

»Hvis man spørger et menneske i dag, om vedkommende vil købe en radio, vil svaret være: »Jeg har en« og vedkommende vil pege på sin mobiltelefon, tablet eller computer. Ingen mobiltelefoner kommer med dab«, siger han og medgiver, at FM er »meget reguleret«, og at der ikke er mere plads tilbage i FM-båndet, hvor traditionel radio bliver sendt.

Massere af plads på nettet

Han påpeger til gengæld, at der er »masser af plads på nettet«, og at de fleste nye musik- og radiokanaler opstår her. Nettet og bredbånd har for mange problemer på nuværende tidspunkt til at kunne erstatte broadcast helt, men at »noget tyder på, at problemerne bliver løst i et meget raskt tempo«:

»Der er ekstremt ambitiøse Wifi- og bredbåndsstrategier rundt omkring. Radio24syv skal selvfølgelig have en teknologi, som gør, at vi kan komme ud landsdækkende, men det er ikke kun DAB, der kan det. En fortsat kombination af FM og nettet, tror jeg, er en langt mere samfundsøkonomisk interessant model«.

DR er positiv

Den anden statsejede radioaktør, DR, påpeger, at det gamle FM-signal kun bliver slukket, hvis halvdelen af lytterne er flyttet over på digitalradio om fem år.

»Det er i sagens natur vanskeligt at spå om fremtidens digitale radiomarked, herunder dab, da vi i befinder os i et radiolandskab under hastig forandring, og lyttervanerne ændres løbende. Derfor er vi positive omkring den politiske beslutning, som betyder, at et eventuelt sluk for FM først gennemføres, når der er tilstrækkelig kritisk masse på digitalradio«, skriver radiochef Tor Arnbjørn i en mail.

En væsentlig del af det private radio- og mediemarked har kritiseret politikernes køreplan for dansk dab-udvikling, og derfor skal der nu nås enighed om en tredje udgave.

Den endelige køreplan kommer først på plads i januar 2015.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden