Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske avisledere: Vi er alle Charlie Hebdo

Terror må ikke kue ytringsfriheden, fastslår danske avisledere dagen efter massakre i Paris.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er alle Charlie Hebdo.

Det slår lederskribenterne på Berlingske, Jyllands-Posten, Information, Kristeligt Dagblad og Politiken alle fast i dagens avisledere.

Efter gårsdagens terrorangreb mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo, hvor 12 mennesker blev likvideret, har fem danske aviser afsat dagens leder til det, der beskrives som et angreb mod ytringsfriheden.

SE DANSKE AVISFORSIDER

»Friheden må ikke kues«, skriver Berlingske i sin overskrift.

Avisen påpeger, at angrebet er en »voldshandling«, der kan anses for at være et direkte angreb på ytringsfriheden og det frie samfund. Berlingskes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, opfordrer i sin leder til, at vi ikke må ryste på hænderne. Hun mener, at angrebet kan få mange til at holde lav profil og dukke sig - men det skal vi ifølge chefredaktøren ikke.

»Vi skal ikke dukke os, for så kommer vi til at give efter for en uacceptabel trusselkultur«.

LÆS ARTIKEL

Lisbeth Knudsens ord er i tråd med Jyllands-Postens og Kristeligt Dagblads leder. De opfordrer begge til ikke at lade sig kue.

»Den frie verden og alle dens institutioner må lige nu stille sig solidarisk med Charlie Hebdo, det franske folk og den franske stat med en fælles opfordring til ikke at lade os kue af mørkets kræfter«, skriver Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jørn Mikkelsen.

»Den bedste reaktion på terrorangrebet er ikke at lade sig kue«, skriver Kristeligt Dagblad chefredaktør, Erik Bjerager.

Begge aviser pointerer, at terrortruslen er alvorlig, og ytringsfriheden er truet. Men for at besvare ytringsfriheden, nytter det - ifølge aviserne - ikke at slå paraderne op, da det giver mere vold. I stedet mener de to aviser, at vi må værne om pressen, og alle borgeres ret til at ytre sig frit.

En overskrift, en lighed

»Vi er alle Charlie«, skriver Information.

»Vi er Charlie«, skriver Politiken.

Både Information og Politiken har i sympati med ofrene valgt støttesloganet, der florerer på de sociale medier.

»Vi er fælles om at mærke kuldegysningerne ved tanken om, hvordan to hætteklædte mænd gik ind på redaktionen i det centrale Paris og åbnede ild med deres automatvåben. Vi er fælles om at sende tanker til de ægtefæller, kærester, børn og børnebørn, der har mistet. Vi er fælles om at forfærdes og fordømme, men vi er også fælles om at forsvare den ytringsfrihed, terrorangrebet uomtvisteligt var et anslag mod«, skriver Christian Jensen, chefredaktør på Dagbladet Information, i dagens leder.

»Det er et attentat mod vores frihed og mod de principper, vores samfund bygger på. Dermed rammer det flere og mere end ofrene for mordernes kugler«, skriver ansvarshavende direktør på Politiken, Bo Lidegaard.

LÆS ARTIKEL

Selv om Politiken skriver, at ingen er hævet over kritik eller satire, gør dagbladet samtidig opmærksom på, at vi ikke må glemme vores tungeste våben mod dem: Ytringsfriheden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden