SAMMENHOLD. Lederen i The Times har en dansk overskrift.

SAMMENHOLD. Lederen i The Times har en dansk overskrift.

Medier

Udenlandske aviser: Antisemitisme sover let

Had skal ikke bekæmpes med had, og nu er der brug for sammenhold, er meldingen fra flere internationale aviser.

Medier

En lang række udenlandske aviser har taget weekendens tragiske hændelser i København op på lederplads.

Og et ræsonnement går igen:

Synagogen var ikke noget tilfældigt mål, ligesom det ikke var tilfældigt, at gidseltagningen i kølvandet på angrebet mod Charlie Hebdo i januar fandt sted i et jødisk supermarked.

Under overskriften ’Vi er jøder’ – på dansk – skriver britiske The Times, at det ikke er nok at fordømme mordene som barbariske:

»Det siges ofte, at antisemitisme sover let. De vestlige demokratier har en moralsk forpligtelse til« ikke bare at give udtryk for sympati, men erklære deres solidaritet med de danske jøder. »Vestlige statsledere bør ikke tøve med at sige: Vi er jøder«.

Den norske avis VG kalder de islamistiske terroristers had til jøder for et faktum og konstaterer, at »vi som samfund har et ansvar for at beskytte den gruppe mod truslerne. Jøder i Europa siger, at de ikke oplever, at denne beskyttelse er god nok. Det er et budskab, som vi skal tage alvorligt. Jøderne er en gruppe, som gennem hele historien har været udsat for utallige overgreb og drab. En gruppe som virkelig har mærket et destruktivt racehad. En af de vigtigste ting at måle et samfund på er dets evne til at gøre det trygt at praktisere den religion, man ønsker. Jødernes situation i Europa viser, at vi har et stykke igen, før vi er mål«.

At give efter for terrorisme

Søndag var statsminister Helle Thorning-Schmidt ude at erklære sin støtte til det jødiske samfund i Danmark. »Vi kan ikke undvære jer, og I skal vide, at vi er sammen med jer om jeres sorg i dag og i den kommende tid«, sagde hun. Det roser engelske The Guardians lederskribent hende for, men udtrykker forståelse for, at nogle mener, at den støtte kommer for sent. Men det retfærdiggør ifølge avisen ikke den israelske premierminister Binyamin Netanyahus anbeling til alle europæiske jøder om rømme kontinentet og komme »hjem« til Israel for at undgå terror.

Vestlige statsledere bør ikke tøve med at sige: Vi er jøder

Libération er på linje med The Guardian dér. Den franske avis kalder Netanyahus forslag »rystende«, for det »ville være at give efter for terrorisme«.

Den danske overrabiner Jair Melchior reaktions på forslaget var søndag, at jøder bør flytte til Israel af kærlighed til Israel, ikke fordi de bliver tvunget til at det af terrorisme. Overrabinerens bemærkning er »klog, afbalanceret og rigtig«, skriver The Times. »Det påhviler de europæiske regeringer at vise, at de (overrabinerens ord, red.) også er berettigede. Jøder er en integreret del af af de europæiske samfund. De lider ikke kun under direkte trusler mod deres liv og levned men kontinuerlig bagvaskelse og fornærmelse i den offentlige debat«.

Den svenske tabloidavis Aftonbladet slår et slag for sammenhold: Angrebene i København er et »anslag mod alle åbne og demokratiske samfund«, og derfor må »alle samfund svare med sammenhold«, så borgerne kan blive ved »med at gå til deres møder og forsamlinger og bruge deres kirker, præcis som de altid har gjort, for det her er et åbent samfund. Her kan ingen skræmme os til tavshed«.

Franske Libérations lederskribent advarer mod at »besvare had med had og våben med våben. Det er det, morderne ønsker: At skræmme og dekonstruere de europæiske samfund med terrorens uforudsigelighed«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce