Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen (arkiv)
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)

Problematik. »Jeg er helt enig i, at det er vigtigt at sikre større digital tilgængelighed af dansk nationallitteratur« skriver Marianne Jelved til Politiken.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturminister »anerkender problematik« med digitalisering af kulturarv

Kulturminister Marianne Jelved (R) lover samtidig nye initiativer.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturminister Marianne Jelved (R) »anerkender problematikken«, efter at flere i biblioteks- og litteraturverdenen i gårsdagens avis kritiserede, at der mangler strategi og økonomiske midler til at digitalisere dansk kultuarv –især gamle bøger og tidsskrifter.

»Jeg er helt enig i, at det er vigtigt at sikre større digital tilgængelighed af dansk nationallitteratur, både den ældre del og den del, der stadig er omfattet af ophavsrettigheder,« svarer kulturministeren i en mail til Politiken.

LÆS ARTIKLEN

Digitaliseringen af dansk kulturarv – bøger, tidsskrifter, fotografi, aviser og film – har været genstand for politisk diskussion i mere end ti år. Alligevel peger flere forskere på, at der sker for lidt, og at Danmark halter bagud med at digitalisere i forhold til andre lande.

I Folketingets kulturudvalg har man ifølge Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen (DF), løbende haft fokus på digitaliseringen og blandt andet været i dialog med Det Kongelige Bibliotek.

»Men kulturarven interesserer ikke regeringen, og når det ikke interesserer dem, så afsætter de heller ikke midler til det«, siger han.

Har du selv en halv milliard, eller hvad det vil koste?

»Nej, men for det første skal vi finde ud af, hvad det koster. Og så skal vi lægge en plan for de næste 20-30 år. Det kunne lægges ind som et punkt i finansloven, så der blev afsat penge løbende til at digitalisere. Det behøver jo ikke stå klar i 2016«, siger han.

Nye muligheder

Fra både Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst lyder det, at mindre, drypvise bevillinger igennem årene har gjort det muligt for begge institutioner at digitalisere nogle af teksterne og værkerne løbende. Gevinsten, lyder det, er først og fremmest at samlingerne kommer ud til langt flere mennesker.

På Rigsarkivet i København har man – primært af egen lomme siden 2002 – digitaliseret op mod 10 millioner aftryk af dokumenter om året. Det handler især om populære samlinger som kirkebøger og folketællinger.

Vi digitaliserer meget, men vi kunne digitalisere meget mere

Hvor Rigsarkivets læsesale i København tidligere havde 110.00 besøgende på et godt år, er der i dag mellem fem og syv millioner brugere i Danmark og udlandet på de digitale arkiver. Det vidner ifølge rigsarkiver Asbjørn Hellum om den store gevinst ved at digitalisere:

»Vi digitaliserer meget, men vi kunne digitalisere meget mere,« siger han.

»Vores store udfordring er, at vi selv skal finde pengene. Det har vi været heldige med indtil nu, men det kan blive svært at opretholde den høje produktion, og jeg ved ikke, om vi kommer til at holde niveauet bare næste år«, siger han.

Marianne Jelved skriver i mailen til Politiken, at »der kan her være betydelige fordele ved et større samlet initiativ,« og at Kulturministeriet og Kommunernes Landsforening i fællesskab, gennem Danskernes Digitale Bibliotek, har givet midler til et forprojekt, der skal kortlægge mulighederne.

I går sagde litteraturprofessor ved Roskilde Universitet Lasse Horne Kjældgaard, at digitaliseringen både er »en folkeoplysnings- og forskningsopgave, der bliver underprioriteteret«. Ligesom direktør på Det Kongelige Bibliotek, Erland Kolding efterlyser politiske visioner – og økonomiske midler – til en digitalisering af kulturaven.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden