Foto: Jens Dresling (arkiv)
Medier

DR skal fremover spørge om lov til at bringe Muhammed-tegninger

Danske Bladtegnere har bedt om at få ændret en særaftale mellem DR og Copydan. Det betyder, at DR ikke længere kan bringe Muhammed-tegningerne uden at spørge tegnerne om lov først.

Medier

DR må ikke længere vise Muhammed-tegningerne, der blev bragt i Jyllands-Posten i 2005, uden at spørge tegnerne først.

Hidtil har DR via en særaftale med Copydan bare kunnet vise tegningerne og betale et på forhånd aftalt honorar til Copydan. Men den aftale har Danske Bladtegnere nu ønsket at få Muhammed-tegningerne undtaget fra. Det sker blandt andet efter debatten om studievært Adam Holms brug af tegningerne i forbindelse med et interview med Jyllands-Postens udlandsredakør Flemming Rose i Deadline, fortæller formand for Danske Bladtegnere, Lars Refn.

Copydans aftale med DR stammer fra 2009, og tegnerne er blevet opmærksomme på, at de »havde nogle juridiske muligheder for at undtage Muhammed-tegningerne for aftalen«, fortæller Lars Refn. Derfor har de tolv tegnere underskrevet et brev til DR og meddelt, at forbuddet mod at vise værkerne uden aftale med den enkelte tegner gælder med øjeblikkelig virkning.

Samme vilkår som andre

»Dermed bringer vi DR i samme situation som alle andre medier. Det betyder bare, at DR nu skal spørge tegneren først og i øvrigt aftale en pris. Det sker blandt andet fordi, der har været debat om Adam Holms brug af tegningerne i forbindelse med et interview med Flemming Rose. Og fordi, der er nogen, der kalder sig ytringsfrihedsfundamentalister, der med knyttede næver siger at nu skal vi genoptrykke alle Muhammed-tegningerne. Og så er det bare, vi siger, at man ikke skal trykke noget som helst uden at have vores accept«, siger Lars Refn.

Men selv om DR ringer og beder om lov til at vise tegningerne og gerne vil betale for det, kan det stadig blive svært at få sådan en tilladelse.

»Hvis de spørger mig, bliver det i hvert fald dyrt, for jeg har set de tegninger tilstrækkeligt meget, og jeg har set, hvad de kan bruges og misbruges til og er ikke specielt interesseret i at se dem igen. Jeg ved, at der er et par andre, de også vil få meget svært ved at overtale«, siger Lars Refn.

Muhammed-tegningerne blev første gang bragt i Jyllands-Posten 30. september 2005. Tegnerne har også ønsket at få ændret aftalen med DR, inden 10-års jubilæet for offentliggørelsen senere på året, fortæller en af de 12 Muhammed-tegnere, Claus Seidel, der sammen med en jurist har stået for henvendelsen til DR.

»Det er et spædt ønske og håb om, at vi kan få lidt indflydelse på, hvordan tegningerne bliver brugt. Der er ikke nogen, der bryder sig om at ens ting pludselig bliver brugt i en eller anden tilfældig eller nok så berettiget sammenhæng, uden at man bliver spurgt. Det har intet med økonomi at gøre, det er et ganske almindeligt ophavsretshensyn. Vi har efterhånden så mange bitre års erfaring for, at tegningerne bliver brugt i flæng uden at vi bliver spurgt - også af alle mulige andre medier. Jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde er blevet spurgt først«. siger han.

BAGGRUND

Hverken Politiken, Jyllands-Posten eller Berlingske har bragt tegningerne siden 2008. Senest har Lars Refn været med til at give lov til at vise tegningerne i forbindelse med nogle forskningsprojekter på Københavns Universitet. Og oplyser at han også har en ansøgning liggende fra et tysk universitet.

Nyhedsredaktør: »Helt fair«

»Jeg kan ikke huske, at jeg på noget tidspunkt har været med til at give nogen medier lov til at bringe dem. Og når nogen alligevel har gjort det, har vi forfulgt dem med hjælp fra juridisk afdeling i Dansk Journalistforbund for at få betaling for det. På et tidspunkt havde vi en jurist fast beskæftiget med at prøve at få penge ud af medier i det meste af den vestlige verden for at bruge vores tegninger«, siger Lars Refn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DR's nyhedsdirektør Ulrik Haagerup har ikke noget problem med, at DR nu ligestilles med andre medier, når det gælder visningen af Muhammed-tegningerne.

»Jeg synes, det er helt fair, at tegnerne gerne vil indover, hvis DR synes det er journalistisk relevant at vise tegningerne. Det har vi slet ikke noget problem med. Vi har jo haft en kontrovers i huset med en medarbejder der så stort på, at det var noget, vi skulle diskutere, inden vi bragte tegningerne. Det her er nogle specielle tegninger og det er også en speciel situation for de mennesker, der har lavet tegningerne. Tegningerne er blevet et symbol, og det gør, at man skal tænke sig ekstra grundigt om. Og det understreger den her henvendelse også bare«, siger han.

Ifølge formanden for Danske Bladtegnere, Lars Refn, er der ikke noget nyt i, at det er den enkelte Muhammed-tegner, der bestemmer over sine egne teninger:

»I hvert fald ikke herfra og til den fransk/tyske grænse. I Frankrig opererer man med begrebet almenvellet og har en ophavsretslovgivning, der siger, at man ikke kan forhindre nogen i at bringe for eksempel en tegning, hvis den har været så markant en del af den offentlige debat, som vores tegninger har. Og i Frankrig har tegningerne om muligt en endnu større betydninge i den offentlige debat end i Danmark«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce