ONLINEHJÆLP.  Frivillige koordinerer indsamlinger, transport og husly forflygtninge på de sociale medier. Her og nedenfor et udvalg af billeder fra Facebook fra de seneste dage. Fotos bringes med tilladelse fra Facebookbrugerne

ONLINEHJÆLP. Frivillige koordinerer indsamlinger, transport og husly forflygtninge på de sociale medier. Her og nedenfor et udvalg af billeder fra Facebook fra de seneste dage. Fotos bringes med tilladelse fra Facebookbrugerne

Medier

Fra Facebook til Rødby: Civilsamfundet rejser sig på de sociale medier

Facebook samler danskere, der vil hjælpe flygtninge. Det er surrealistisk pludselig at stå på en lille stationsby i Danmark og prøve at hjælpe folk, der ikke vil være i vores land, lyder det fra en kvinde.

Medier

Familien på marken glemmer Hanne O. aldrig. 14 forhutlede mennesker inklusive et lille spædbarn.

I to døgn havde flygtningene gemt sig for det danske politi for at kunne fortsætte deres rejse mod Sverige. De tog imod alt. Mad, tæpper og bleer. Selv om det meste foregik i løb, fordi politiet var på vej.

Politiet havde blokeret Hanne O.’s bil, mens hun, hendes mand og deres datter løb rundt på marken for at få afleveret de fornødenheder, de havde medbragt fra hovedstaden.

Koordineringen gik galt

Det var sådan en flygtningefamilie, den 58-årige lærer Hanne O. fra København havde håbet på at møde mandag aften. Den første var det glippet med. Dem skulle hun have mødt på Maribo Station.

Men noget gik galt i koordineringen undervejs. Og ingen svarede på det telefonnummer, hun havde fået udleveret via Facebook. Så i nogen tid havde hun sammen med sin familie kørt rundt på må og få for at lede efter nogen, der havde brug for hjælp. Og var vendt om igen, de steder politiet havde blokeret motorvejen.

Sociale medier betyder alt

De seneste dage har det myldret med velvilje i civilsamfundet. Folk har taget fri fra arbejde, har samlet aflagt tøj og bæreseler ind i nabolaget. Og er siden i ly af mørket søgt mod blandt andet Rødby for at finde nogen at hjælpe. Mobiliseringen er sket via grupper på Facebook, der har forsøgt at koordinere indsatsen.

På Danmarks motorveje har der gået fødder, hvor bilerne plejer at køre. Siden flygtningestrømmen i weekenden nåede Rødby og begyndte at vandre mod København, har de traditionelle medier forsøgt at skildre situationens ualmindelighed. Men på de sociale medier har civilbefolkningen taget deres egne fotos, dokumenteret deres egen indsats og lavet deres egne normer for, hvordan danskere modtager flygtninge. Aktivisterne er nemlig ikke tilfredse med den retning, det officielle Danmark udstikker.

»De sociale medier betyder alt i de her situationer. Det er en god følelse at vide, at man ikke er den eneste tosse, der sidder og tænker: Det er jo helt galt«, siger Hanne O.

Hun aftalte med familien på marken, at de skulle prøve at finde hinanden igen på Maribo Station. Så ville hun forsøge at finde kørelejlighed til dem, så de kunne komme til Sverige. Familien fandt hun aldrig igen. Men resten af aftenen og en del af natten var hun med til at koordinere transport til omkring 150 flygtninge, der var strandet blandt andet ved perronerne på Maribo Station, fordi togene ikke ville have dem med.

»Det er surrealistisk at stå i en lille stationsby i Syddanmark og hjælpe mennesker på flugt, der ikke vil være i vores land. Det lignede en film. Det er jo bizart. Der var ingen af dem, vi mødte, der ville være i Danmark. Men vi fik hjulpet rigtig mange af sted. Nogle med tog, andre blev kørt i bil til Sverige. De kom alle over«, siger hun.

Synes det er fedt med alle de donationer og velvilje. men det virker ekstremt ukoordineret og tror at mange ressourcer går til spilde på den baggrund. Har ikke hørt en eneste melde tilbage fra marken

Fraværet af netværk

Det er nye tider i civilsamfundet. De sociale medier har givet de mange fremstrakte hænder mulighed for at nå hinanden. Forfatteren Mads Nygaard var medinitiativtager til den første Venligboerne-gruppe på Facebook. En mobilisering af velvilje og frivillighed, der siden har spredt sig, så enhver digital krog af Danmark med respekt for sig selv har fået sin egen lokalafdeling. Venligboerne er i dag hovedkvarter for mange af de frivillige initiativer online.

»Alle flygtninge, der kommer til Danmark, har et totalt fravær af netværk. Så der var stort behov for netop det. Men det er vokset ud over alle grænser. Det har aldrig været en landsdækkende kampagne-strategi, og meget af det er faktisk opstået af sig selv«, siger han.

Politiet afskærmer

Peter Svarre er forfatter og ekspert i sociale medier. Ligesom Hanne O. fik han også lyst til at gøre noget. Mandag aften kørte han af sted mod Rødby. Med sig i bilen havde han en person, han havde aftalt turen med på de sociale medier, og noget tøj, de havde fået af andre frivillige.

»Man ser jo en flygtningefamilie for sig, måske med børn, som fryser, og dem har man lyst til at gøre noget for«, siger han.

På turen mødte de flere grupper af flygtninge. Men de var afskærmet af politiet og ikke til at komme i kontakt med. Til sidst mødte de en gruppe på ti mennesker, som havde brug for det varme tøj, der var i bilen. Men Peter Svarre og hans makker kørte alene hjemad, for de mødte ingen, der ville med mod Sverige.

»Når du sidder i den bil, bliver det jo næsten som et spil: Vi skal finde nogen, vi skal finde nogen, og når du så ikke finder nogen at hjælpe, føles det som lidt af en katastrofe. Samtidig var vi opløftede, fordi vi havde mødt mange af de her hundredvis af mennesker, som var kørt ud med det samme formål som os: At hjælpe«.

Var afsted igår. Alle jer, der tager afsted idag - modermælksatning og TALETIDSKORT er i høj kurs

En blivende kraft?

De frivillige har fundet hinanden på de sociale medier. Men det er kun kommunikationsformen, der er ny, siger Peter Svarre:

»For 60 år siden var der også danskere, som kunne blive enige om at hjælpe jøderne over. I dag kan du bare mobilisere folk lynhurtigt. Du kan samle en organisation på tredive sekunder. De sociale medier fungerer allerbedst omkring små eksplosioner af passion. Det, som folk pludseligt går op i med stor kraft – og i morgen er det så noget andet«.

Det langvarige engagement har til gengæld svære vilkår. Det har vi blandt andet set med protestbevægelsen mod finanskapitalen, Occupy, der fik en masse opmærksomhed, men aldrig en blivende kraft.

»Eller tag mig: I går kørte jeg til Rødby, da havde jeg energien. Men gør jeg det i dag? Nej. Gør jeg det i morgen? Nok ikke. Om et par måneder tror jeg, det er de rigtig hardcore, der bliver hængende, mens sådan nogle folk som mig falder fra«, siger han.

Ingen flygtninge i københavnerhal

Peter Svarre er ikke alene om at ville yde mere hjælp, end han har kunnet komme af med. Røde Kors oplyser, at man aldrig tidligere har fået tilbudt så meget hjælp fra befolkningen – og at organisationen drukner i tøj, legetøj og mad. For der er ikke flygtninge nok til at modtage det. Københavns Politi melder om, at folk er troppet op med gaver ved Bavnehøjhallen, hvor Københavns Kommune har gjort klar til at modtage 300 flygtninge, hvis det bliver nødvendigt. Endnu er der dog ingen flygtninge der.

Organisationen Venligboerne forsøger at få styr på civilsamfundet:

»Det har været fuldstændigt kaos inde på Facebook med folk, der ville hjælpe. Vi sad hele tirsdag nat og forsøge at koordinere det«, siger Anne Marie Petersen fra Venligboerne.

Hey venner, jeg har en kontakt der ligger inde med 30 dyner. HVEM kan afhente dem fra kl. 13.00 i Sønderborg, hvem kan melde sig???

Kvalmegrænsen

Mens halvdelen af Facebook har været på vej mod Rødby med modermælkserstatning og sim-kort, har andre facebookbrugere mugget over, at indsatsen er blevet delt via fotos og opdateringer. For eksempel har journalist og forfatter Poul Blak på Facebook kaldt det »en billig omgang«, at forfatter Signe Wenneberg har startet en vinkegruppe på Facebook, der tager ud i Sandholmlejren og byder nyankomne flygtninge velkomne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tirsdag nåede forfatter og journalist Poul Pilgaard Johnsen kvalmegrænsen og gav de frivillige og deres hjælpe-selfies en svada på Facebook:

»Det er dog uklædeligt, som folk flasher egen godhed med fotos fra bilen på vej mod Rødby eller Sandholm. Lige præcis dér hører sammenligningen med jødernes redning under krigen vist op«.

Opslaget vakte stor debat og blev tirsdag eftermiddag slettet fra hans profil.

Naser Khader og flashing

Også den konservative politiker Naser Khader kommenterer på Facebook det, han kalder »de kendtes godheds-flashing«.

»Jeg krummer tæer over de mange kendte, der annoncerer, at de er på vej til Rødby eller har været i Rødby og flasher deres godhed på Facecbook. Godhed – just do it, don’t tell it«, skrev han.

Men som flere bemærkede, fik han så også lige flettet ind i sin opdatering, at hans søns mor har købt mad til flygtninge på Hovedbanegården uden at dele det med sine facebookvenner.

Jeg vil bare lige sige fra mig en muslim som er født i Danmark, at når jeg ser hvordan alle I etniske danskere gør så meget for at hjælpe flygtninge så bliver jeg utrolig rørt og stolt af jer

Civilsamfundets styrke

Det første indtryk, du får af et land og en befolkning sætter sig dybt. Det ved forfatteren Alen Meskovic, der kom til Danmark fra Bosnien som flygtning i 1994. Selv var han 17 år og kom alene til Danmark til en »velsmurt modtagelsesmaskine«. Det vil sige politiet og dernæst Sandholmlejren, inden han blev sendt videre til et flygtningecenter.

»Jeg var mindreårig og under interviewet med politiet i Sandholmlejren var der også en kvinde fra Røde Kors til stede, som skulle sørge for, at jeg blev behandlet ordentligt. Den omsorg, at nogen havde tænkt på det, det kom bag på mig. Og det gør da en forskel, om en mand spytter efter én, eller om man møder nogen, der behandler én godt i en tid hvor man er sårbar«, siger han.

At civilsamfundet lige nu viser sin styrke og sit potentiale på Facebook, synes han er fantastisk.

»Det er glædeligt, at vi lever i et land, hvor man ikke overlader det hele til politikere, myndigheder og nødhjælpsorganisationer, men hvor folk tager stilling og handler selv«, siger han.

Frivilligheden vækkes til live

Lars Skov Henriksen er professor ved Aalborg Universitet og har forsket i, hvad der får folk til at engagere sig frivilligt.

»Situationen lige nu er et klassisk eksempel, hvor folk har mulighed for at vise medmenneskelighed gennem konkrete handlinger. Det er meget vigtigt for folk, der engagerer sig frivilligt, at de kan gøre noget konkret. At de ikke bare i ord og tanker støtter op«.

Faktisk kan man sige, at der er et latent handlingsberedskab i befolkningen, mener han. Langt de fleste dage går vi i skole og på arbejde og følger ugens rutiner, men når der sker noget usædvanligt, bliver det beredskab vakt til live.

»Når den lokale skole er lukningstruet, så står folk der altså. Når der er behov for hjælp, så står folk der. Og en flygtningestrøm er et meget tydeligt billede på et behov for hjælp og handling«.

Men når vi er vidne til så stor en bølge af frivillige initiativer, er der også en anden forklaring, mener professoren. De mange private initiativer er nemlig også politiske ytringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Debatten om flygtninge og udlændinge er et politisk brændpunkt, både i Danmark og Europa, og har været det længe. Det er en debat, der mobiliserer to fløje – dem, der er imod flygtningestrømmene, og dem, der ønsker at hjælpe flest muligt«, siger han.

Så meget kærlighed

Hanne O. er nok ikke at finde i Maribo onsdag aften. Men måske kører hun ud til Bavnehøjhallen. Faktisk var hun på vej allerede tirsdag. Indtil det viste sig, at der ikke var dukket nogen flygtninge op endnu. Men følelsen af fællesskabet i Maribo sidder i hende endnu.

»Der er så mange danskere, der gerne vil hjælpe. Der er så meget kærlighed. Og pludselig står du og krammer mennesker, du aldrig har mødt før. Vi tænker jo alle sammen på Anden Verdenskrig, hvor det jo også lykkedes at få flygtninge til Sverige – uden Facebook«.

Hanne O.’s rigtige navn er kendt af redaktionen

Billederne her på siden er blandt andet taget af: Mathilde Vestergaard Streton, Maja Aagaard, Siham El Haddad, Bettina Fellov, Leyla Coban Bautista, Bjarke Steen Rasmussen, Zaki Youssef og AP

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce