Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

SATIRE. De franske satiretegnere er igen kommet i modvind på de sociale medier, efter at de har tegnet den lille døde flygtningedreng, Aylan.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Charlie Hebdo i ny shitstorm over druknet dreng

Satirebladet Charlie Hebdo vækker afsky og vrede med en forside med den druknede flygtningedreng, Aylan Kurdi.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lige nu er der igen tegninger fra det franske satireblad Charlie Hebdo, der kører rundt på de sociale medier og får meget hårde ord med på vejen.

Det drejer sig om tegninger af den kun 3 år gamle druknede flygtningedreng Aylan Kurdi, der for nogle uger siden skyllede op på en strand i Tyrkiet.

På den første tegning er det Jesus, der går på vandet under overskriften: »Beviset for at Europa er kristent«, og teksten fortæller, at kristne går på vandet, mens muslimske børn drukner.

På den anden tegning, som lader til at være den, der gør flest vrede, ligger lille Aylan på strandbredden ved siden af et McDonald's-skilt, hvor der står: »Tilbud! To børnemenuer til prisen for en« og overskriften »Så tæt på sit mål«.

Også en tredje tegning, som er publiceret i avisen L'Union, bliver kritiseret. Det er avistegneren Emmanuel Chaunu, der har sat liget af den lille flygtningedreng ind i kontekst med den franske 'rentree', som hentyder til det tidspunkt i den franske kalender, hvor skoleåret går i gang igen. På tegningen ligger den døde dreng med en skoletaske på ryggen under teksten: »Det er skolestart«.

Det er især på Twitter, at der under hashtagget #CharlieHebdo bliver langet ud efter de franske tegnere. De bliver beskyldt for at bruge deres ytringsfrihed til at gøre grin med et dødt barn og at håne muslimer generelt.

Som ovenstående Twitterbruger skriver:

»Charlie Hebdo er jordens bærme«

Andre Twitter-brugere beskylder Charlie Hebdo for at gøre grin med den døde dreng.

Reaktionerne på tegningerne er hårde, men den danske tegner Thomas Thorhauge forsvarer sine franske kolleger.

»Ved at bruge den døde dreng som motiv i en tegning, så bryder de den usagte regel om, at man ikke må gøre grin med de døde. Det er selvsagt kontroversielt, men derfra og til at sige, at det er hånende overfor muslimer - der er langt. Jeg kan godt forstå, at f.eks. marokkanske kommentatorer læser det sådan. Men som vesterlænding kan jeg sagtens se, at målet er at pege på absurditeten i, at vi stresser over vores børns skolestart her i vores rige, dekadente liv i Vesten, mens der er en blodig krig i Syrien, og deres børn dør«, siger Thomas Thorhauge.

Han mener, at tegningerne tværtimod er fulde af medfølelse, og at der her er tale om endnu en misforståelse, der stempler franske satiretegnere uretfærdigt som racistiske.

»Charlie Hebdo har en hård tone, men bladet er båret af humanisme. En humanisme som nettet og især de sociale medier slet ikke kan afkode. Globaliseringen gør, at avistegninger som disse bliver revet ud af en national og lokal sammenhæng og ind i en global kontekst, hvor folk ikke forstår dem. Frankrig har tradition for hård satiretegning, og Charlie Hebdo er som udgangspunkt antireligiøst«, siger Thorhauge.

Men der er også et bon mot, der siger, at satire er tragedie plus tid. Kunne man ikke sige, at det her sår, den døde dreng på stranden, stadig er for åbent til at blevet hevet ind i den politiske satire?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jo, men det er jo netop Charlie Hebdo's trademark, at man gør nar med alt og er frække og forkerte. De trykte også en tegning af Michael Jackson som skelet dagen efter hans død med teksten »endelig hvid«. Det er meningen, at vi skal grine af det og også få det dårligt over det. De er ballademagere, der vil have os til at reagere. De vil gerne skældes ud. De vil bare ikke skydes«, siger Thomas Thorhauge.

LÆS NORDBRANDTS DIGT:

I den franske avis le Figaro var tegneren Emmanuel Chaunu forleden ude og forsvare sin tegning, det er den med drengen med skoletasken, således:

»Jeg har villet hylde dette barn, som også er vores. Min tegning er ikke en karikatur. Det er tid til at analysere de sociale medier, denne fantastiske teknologi. Hvad kan vi stille op imod denne nettets diarré?«, spørger Emmanuel Chaunu.

Herefter spørger avisen ham, hvad hans besked til verden er omkring satiretegninger

»Min besked? Avistegninger kræver ligesom alle andre værker lidt uddannelse. Der er ingen karikatur uden kultur«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden