Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Leg. Google forsøger nu at komme ind på det danske musik og e-bogs-marked med tjenesten Google Play, der har verdens største udvalg af e-bøger.

Leg. Google forsøger nu at komme ind på det danske musik og e-bogs-marked med tjenesten Google Play, der har verdens største udvalg af e-bøger.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Google vil til Danmark med e-bøger og musik

Google forhandler med de danske forlag. Der er også lavet aftaler med et af de store musikselskaber.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af de helt store aktører på det digitale marked, Google, vil sælge e-bøger, musik og film til danskerne.

Google Play forhandler i øjeblikket med en række danske forlag, erfarer Politiken. Og ifølge direktør for Sony Music i Danmark Henrik Daldorph har Google allerede indgået aftaler med Sony om at sælge musik i Danmark.

»Aftalen er indgået i USA, men omfatter også dansk musik«, siger han.

LÆS OGSÅ

Google Play er Googles modstykke til Apples iTunes.

Vi arbejder hårdt for at gøre mere indhold tilgængeligt

I USA og en række andre lande sælger Google Play ikke bare apper til smartphones og tablets, men også e-bøger, musik, film og tv-serier. Og nu vil Google altså ind på det danske marked for at få fat i det store antal brugere, der benytter Android-styresystemer til smartphones og tablets.

De kan ikke bruge iTunes, men må hente musik, bøger, film og tv ad andre kanaler.

Kontraktudkast til vurdering
I Danmark har Google Play hidtil kun solgt apper til Android.

Ifølge Politikens oplysninger er planen, at udvidelserne med musik og e-bøger gerne skulle lanceres inden 1. juli. Falder aftalerne med de danske forlag på plads, vil Androidbrugere kunne købe deres e-bøger via Google Play og læse dem på tablets og smartphones. Ligesom de vil kunne købe musik.

Bliver vilkårene som i USA, vil indkøbene ligge i ’skyen’, så indkøb på en smartphone også kan læses eller høres på tablet og computer.

LÆS MERE

Google Play Books har over 4 millioner titler inden for alle kategorier og har dermed verdens største udvalg af bøger, heriblandt masser af gratis bøger. Langt hovedparten er selvfølgelig på engelsk, men lykkes det at få en aftale med de danske forlag, kommer der også danske e-bøger.

Ingen af de forlag, der forhandler med Google, ønsker at kommentere gigantens indtog på det danske marked, før der er indgået endelige aftaler. Men ifølge Politikens oplysninger sidder forlagenes jurister nu og kigger på de kontraktudkast, som er kommet fra Google.

Vækst til e-bogs-marked
Redaktionschef på Gyldendal Digital Karen Westman Hertz vil hverken be- eller afkræfte, om der er forhandlinger.

Men hun siger, at Gyldendal følger udviklingen nøje.

»Hvis Google Play udvider med bøger, er jeg overbevist om, at det i den første periode vil være med til at udvikle markedet på samme måde, som vi har set med iBooks. Når der kommer nye salgskanaler, vækster markedet«, siger hun.

Siden Apple lancerede iBook Store i Danmark i slutningen af 2011, har iBooks sat sig på mellem en tredjedel og halvdelen af det danske e-bogsmarked uden at de øvrige aktører har mistet omsætning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Google har en meget stor pengetank i ryggen og kan banke priserne ned, hvis de vilGoogle Danmark bekræfter, at der arbejdes på at få aftaler, så Google Play kan sælge bøger, musik, film og tv-serier i Danmark. Om tilbuddene kommer samlet eller i bidder, er uvist.»Vi glæder os utroligt meget til at kunne give brugere en endnu bedre Android-oplevelse med udvalg på alle hylder i Play. Vi arbejder hårdt for at gøre mere indhold tilgængeligt i det danske Play, men på nuværende tidspunkt kan vi ikke sige noget om, hvornår det sker«, siger talsperson Christine Sørensen.

De store sætter sig på markedet

Den digitale musik har iTunes længe siddet tungt på, indtil streamingtjenester som Wimp, Spotify og TDC Play de seneste år for alvor har fået fat i danskerne og nu sidder på næsten halvdelen af det digitale musiksalg herhjemme. Henrik Daldorph fra Sony er glad for, at Google Play nu også er på vej ind. »Det er godt at få en spiller mere. Hvis jeg var svensker, ville jeg være bekymret over, at Spotify dominerer det hele. Det er ikke det, der sker i Danmark. Der er mere konkurrence. Og det er godt. Vi ser gerne, at så mange som muligt sælger musik digitalt«, siger han.LÆS OGSÅ Jo flere store spillere som Apple og Google, der kommer ind på det danske marked, jo sværere bliver det for de danske forhandlere på nettet, siger Mads Thimmer, der er direktør i Innovation Lab og specialist i digital udvikling. »Google har en meget stor pengetank i ryggen og kan banke priserne ned, hvis de vil. Samtidig har Google verdens mest udbredte mobile platform, Android, som sikrer dem adgang til virkelig mange brugere. Jeg er overbevist om, at vi i de kommende år vil se, at de store aktører sætter sig på det danske marked«, siger han.Ifølge Mads Thimmer viser historien, at teknologiske udviklinger ofte begynder med en masse små aktører, der modner markedet, og så er der nogle på store spillere, der sætter sig på det:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Det danske marked for fjernsynsproducenter er jo væk, og de 50 firmaer, der var engang, er forsvundet. Digitalt salg vil ske gennem de aktører, der råder over de mobile platforme, som Apple og Google. Det er deres apparat, du har i lommen, de har brugeradresser på alle og kan markedsføre bedre og mere direkte«.

Samtidig ønsker forbrugerne at kunne købe ind så enkelt som muligt i stedet for at skulle alle mulige forskellige steder hen. Det er iTunes’ succes og kan også blive Googles, mener Mads Thimmer:

»Det betyder ekstremt meget at have alting samlet et sted«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden