Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Genopstår. Det er ikke lykkedes at lukke Pirate Bay, som er verdens største piratside.
Foto: Marc Femenia (AP)/AP

Genopstår. Det er ikke lykkedes at lukke Pirate Bay, som er verdens største piratside.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er blevet farligere at være piratkopist i Danmark

Bagmænd anholdes, piratsider blokeres og bøder udstedes. Det nytter ikke, lyder dommen.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klapjagten er gået ind. Over telefonen nævner Maria Fredenslund, direktør for RettighedsAlliancen, der repræsenterer danske rettighedshavere, en række hjemmesider, som alliancen har fået blokeret, fordi man her ulovligt kan downloade eller streame piratkopieret film og musik. »Prøv at gå ind på Dreamfilm.se«, siger hun.

»Ups«, står der på siden med røde versaler. »Du har prøvet at få adgang til en hjemmeside, som indeholder materiale, der krænker ophavsretten. Derfor er internetudbyderen blevet pålagt at blokere for adgang til siden«. Og så er der et link til lovlige film- og musiktjenester.

Men et par andre piratsider, som Maria Fredenslund nævner, er tilgængelige med et fuldstændig identisk indhold. Navnet er bare et andet. Og efter få sekunder kører Martin Scorseses ’The Wolf of Wall Street’ i højeste kvalitet på skærmen. Uden at vi har betalt en krone.

»Nå, det var lige godt ... de er hurtige med de mirror sites. Men det er vi forberedt på«, siger Maria Fredenslund.

Intensiv jagt

Det er kun lige over en måned, siden RettighedsAlliancen første gang fik blokeret 20 af de mest populære piratsider i ét hug. Tidligere har det kun været muligt med én side ad gangen. Blokeringerne er oplysning »der, hvor brugerne er«, og alliancens nye fortrukne redskab i kampen mod piratkopiering.

Og det står ikke alene. Torsdag blev bagmanden for streamingtjenesten Floppi.org, som har sendt tv fra blandt andet Viasat-kanalerne til op mod en halv million danskere, idømt 8 måneders fængsel og 150 timers samfundstjeneste.

Og det er ikke kun politiet, der har intensiveret jagten. Tusindvis af danskere har i løbet af den seneste tid modtaget breve fra rettighedshavere, oftest filmproducenter og -distributører, med påstande om, at de ulovligt har hentet og delt film via nettet.

Nogen tjener store penge på piratsiderne - og det er ikke filmselskaberne

»Politiet er først nu begyndt at have kompetencerne til at slå ned på de her bagmænd. Og det, at der bliver sendt så mange breve ud, er et udtryk for en stor frustration i filmbranchen. De vågner op hver morgen og mister penge, fordi deres film bliver piratkopieret«, siger Maria Fredenslund.

»Lars von Triers ’Nymphomaniac’ blev downloadet op mod en million gange på en måned. Der er altså nogen, der tjener store penge på reklame med så mange besøgende – og det er ikke filmselskaberne«.

Hackere sætter en ære i pirateri

RettighedsAlliancen mener ikke, at bødebrevene, som hovedsageligt amerikanske filmproducenter benytter sig af i Danmark, er det mest effektive middel. De har en effekt her og nu, fortæller Fredenslund, men på længere sigt dur det ikke.

»I stedet blokerer vi siderne. Og vi kan se på vores tal, at der er sket et fald på 40 procent i antallet af danske brugere på piratsiderne. Det virker, og det virker også, når politiet er afsender af blokeringer«. Anderledes pessimistisk er digital medieanalytiker Claus Bülow Christensen.

»Det er tydeligt, at man i branchen er irriteret over, at myndighederne ikke gør mere. Så selvfølgelig skal man blokere siderne og gøre, hvad man kan. Men jeg mener, at man aldrig kommer pirateriet til livs. Alt, hvad man har forsøgt, er altid mislykkedes«.

Både fordi teknologien konstant udvikler sig, forklarer han. Og fordi professionelle piratkopister tilhører en subkultur, som ikke giver sig.

»Det er hackere, der sætter en ære i, at de nyeste film altid er at finde i høj kvalitet på piratsiderne. Derfor er det heller ikke lykkedes at lukke Pirate Bay (verdens største piratside, red.). Når den bliver blokeret, åbner den hurtigt i en identisk kopi, som ligger klar i tusindvis overalt«. Eneste potentielle løsning er streamingtjenester a la Netflix og HBO, mener han.

»Forbrugerne vil have et stort udvalg til en billig pris – og vigtigst: De nyeste film med det samme. Det kan branchen ikke lide, fordi de tjener mange penge på at kunne styre lanceringen af deres produkter. Men måske er det det, der skal til, hvis piratkopieringen skal stoppe«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden