Politiken har været ude og lave en 'Spørg Armin' med spørgsmål fra Politikens læsere. Armin har lige nu 159.125 abonnenter, og 32.400.052 afspilninger på sine Youtube videoer. Han er den mest fulgte dansktalende youtuber i Danmark. Kilde: politiken.tv / Foto: Jakob Kyed. Klip: Henrik Haupt

Medier

Danmarks største Youtuber: Snart bliver det federe at være med i en Youtube-video end i 'Aftenshowet'

Med 32 millioner visninger er Armin Merusic’ videoer nogle af Danmarks mest sete på Youtube. Fans elsker ham for hans hang til durum. Men mest af alt for altid at være iskold.

Medier

Armin sætter sig i stolen. To projektørlamper lyser ham op. Han er i fokus i to kameraer. Armin tager sine solbriller på. Kigger durk ind i kameraet. »Du går bare i gang, når du er klar«, siger fotografen. Armin sætter i med det samme:

»Hva' så, homeboys. Velkommen til. I dag har jeg fået nogle homies fra Politiken hjem til mig«, indleder han. Og kører uafbrudt derudad i fire minutter.

17-årige Armin Merusic har finpudset lige præcis det her i årevis. Lights, camera, action. Bare sådan. Her er intet take two.

Han rejser sig fra stolen og går smilende rundt i stuen. Havde han en hale, havde den logret.

»Det at skyde en video giver mig bare en god følelse. Jeg føler mig tilfredsstillet... Det er svært at beskrive«, siger han.

Unge elsker at se Armin spille Fifa

For en time siden sad han udsplattet i forældrenes spisestue, som Armins mor har indrettet i sort og hvidt.

Han var stået sent op, og morgenmaden havde han sprunget over. I stedet sad Armin nu og søbede dåsesodavand og svarede tilbagelænet på spørgsmål om, hvordan livet er for Danmarks største, dansktalende Youtube-stjerne.

LÆS MERE

For det er det, han er - hvis man altså ser bort fra de danske gaming-stjerner.

Jeg vil ikke have, at hver anden video er en reklame. Engang lavede jeg to i streg, og mine fans gik amok

Lige over 32 millioner gange er Armins hjemmeproducerede videoer blevet set på Youtube. Hele 159.000 abonnerer på hans Youtube-kanal, hvor han ugentligt lægger videoer op. Af Armin, der spiller fodboldspillet FIFA. Eller Armin, der svarer på fan-spørgsmål. Eller Armin, der får sat hår af en ven. Den slags.

Fans lusker rundt i hækken

Armin Merusic har boet i Kolding hele sit liv. Har ikke kendt til andet, »så det’så let«, som han siger.

Han går i 2.g på handelsgymnasiet i byen. Bor hjemme i et lavt gråt vandskuret hus i et pænt villakvarter hævet på en bakke med udsigt ned til byen. Han er søn af bosniske krigsflygtninge. Er muslim lige som sine forældre, men ikke praktiserende. Og så har han travlt:

»Rigtigt mange populære youtubere er droppet ud af skolen for at lave videoer, men jeg vil afslutte min uddannelse, fordi det er vigtigt – og fordi mine forældre nok ville blive kede. Men det er hårdt. Og måske ville det være smartest at droppe ud? Tænk, hvis det her er min one chance, og jeg så misser den, fordi jeg går i skole... Det ville fandeme være øv«.

LÆS MERE

Armin har lavet videoer, siden han var syv år. Dengang var det kortfilm optaget i baghaven med hans lillebror som superhelt og kusinen som jomfru i nød. Kun familie og venner så de hjemmeklippede film.

I dag ser næsten alle landets børn, tweens og teenagere med. Sådan føles det i hvert fald.

»Jeg bliver genkendt de fleste steder, jeg kommer. Forleden brugte jeg to timer på at skrive autografer til et computerspils-event. Jeg har altid ønsket, at der var nogle, der så mine videoer –og det er endelig sket«, siger Armin.

Men berømmelsen kan også føles lidt intimiderende.

LÆS MERE

»Mange har min adresse og mit telefonnummer, og de ringer dagligt og siger: »Hej Armin, vil du have noget durum (Armins yndlingsspise, red.)?««.

Fra hans værelse er der godt seks meter over til en tyndslidt ligusterhæk, der skærmer af ud mod villavejen. Og positionerer en fan sig rigtigt, kan han eller hun lige ane Armin gennem vinduet ind til youtubestjernens vindue.

»Jeg har oplevet, at folk har råbt: »Iskold-Armin! (Armins yndlingsord er ‘iskold’, red.)« ved midnatstid, eller at fans har lusket rundt bag hækken«.

Men Armin fortsætter. For han føler, at han har fat i noget stort:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Aftenshowet < Armin

»Inden længe bliver det federe at være med i en Youtube-video end at være i ‘Aftenshowet’ på DR. Altså, jeg har allerede flere unge seere end de store tv-kanaler«, konstaterer han tørt.

»Ja, tv er af højere kvalitet, men alligevel kan mine videoer godt udfordre tv. Men mine videoer er langt mere personlige. Jeg deler min hverdag, og hvordan jeg har det. På tv har du ikke et personligt forhold til værten«.

Tænk, hvis det her er min one chance, og jeg så misser den, fordi jeg går i skole

LÆS MERE

Armin føler ikke, det er grænseoverskridende at dele sit liv til de i snit 200.000 personer, der ser med på hans videoer. »Det er sådan Youtube er«, siger han.

Dog er der forskel på Youtube-Armin og Hverdags-Armin:

»Ham, du ser i videoerne, er mig, når jeg er bedst. Jeg optager måske 30 minutter og klipper det ned til seks. Så når folk møder mig på gaden, er jeg jo ikke kun highlights – der er jeg afslappet«.

Sååe... Hvor meget tjener du?

I Armins Youtube-univers gælder én regel: Originalitet over alt.

»Ingen gider se noget, der er gjort før. Der er mange, der tænker: »Nu skal jeg lave penge og være kendt«. Så starter de en kanal, kopierer andre youtubere, og det går altid galt. Man skal have passion for at lave videoer – ellers går det ikke«.

Bruger man lidt tid på at læse kommentarerne til Armins videoer, gå et spørgsmål igen og igen: Hvor meget han tjener.

Armin har aldrig svaret direkte på spørgsmålet, men forklarer, at vejen til at tjene penge er at lave sponsoraftaler, som han for eksempel har gjort med spilkonsollen Xbox.

»Vi (populære youtubere, red.) kan godt tjene det samme som en normal voksen«, siger han.

LÆS MERE

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det skyldes blandt andet, at Armin i dag betaler Youtube-netværket Splay for at tage sig af henvendelser fra firmaer – hvis de tager sig af den økonomiske del, giver det ham mere tid til at spille Fifa, som han siger.

»Det er blevet lidt mere business-agtigt, ja. Før kunne jeg godt gøre reklame for et par strømper mod at få dem. I dag forsøger Splay at forhandle og få flere penge fra virksomhederne – de gider nemlig ikke betale særligt meget«, siger han.

»Men jeg skal også passe på. Jeg vil ikke have, at hver anden video er en reklame. Engang lavede jeg to i streg, og mine fans gik amok«.

Ude i haven skal Armin have skudt billeder. Fotografen beder ham om at se ’iskold’ ud. Men et drenget smil breder sig. Han nyder lige præcis det her for meget til at lade være.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce