Problemistan.  DR 2's kanalchef  ville ikke vise julekalenderen 'H*A*S*H' i 2009. I år får den så premiere på nettet. Og heldigvis for det. Historien om de hashrygende dukkesoldater - som Pinky, Bimbo og Christian, der her bumler af sted  i en jeep - er nemlig meget morsom.
Foto: Bald Film

Problemistan. DR 2's kanalchef ville ikke vise julekalenderen 'H*A*S*H' i 2009. I år får den så premiere på nettet. Og heldigvis for det. Historien om de hashrygende dukkesoldater - som Pinky, Bimbo og Christian, der her bumler af sted i en jeep - er nemlig meget morsom.

Medier

Jul på tv er de voksnes fest

Der er ikke noget til ungerne. Men de voksne kan pakke tre nye julekalendere ud.

Medier

Julen er børnenes fest. Siger man.

Men på tv-fronten er det i år kun de voksne, der får nyt legetøj, mens de yngste må nøjes med genudsendelser.

Til børnene sender DR ’Absalons hemmelighed’ fra 2006, og TV 2 tager endnu en ombæring ’Alle tiders eventyr’ fra år 2000.

Til gengæld kan voksne seere fornøje sig med ikke mindre end tre helt nye julekalendere – to på DR 2 og en på nettet.

Enten kan de tage med satirikeren og dokumentaristen Mikael Bertelsen på pilgrimsrejse til Santiago de Compostela i Spanien, idet den slipseklædte tv-mand i løbet af december tilbagelægger den såkaldte Camino-vandring mod Skt. Jakobs grav.

MUSIKPAKKEKALENDER

Eller også kan de voksne følge de to filurer Torben Steno og Kenn André Stillings rundtur til 24 af de i alt 11.000 danske monumenter med henblik på at finde ud af, hvad de indeholder af historier og betyder for Danmark.Hvis altså ikke de voksne hellere vil et smut til Problemistan, hvor dukkekalenderen ’H*A*S*H’ skildrer livet, som det tager sig ud for en deling udsendte soldater.

Børnejulekalenderdebut 1962
Det begyndte helt tilbage i 1950’erne i Sverige, det der med julekalendere. For selv om vi gerne vil bilde os det ind, så var det altså ikke i Danmarks have, at fænomenet tv-julekalenderen blev nusset fra frø til blomst.

En kvik person i Sveriges Radio fik i 1956 den glimrende idé at lave en føljeton i 24 afsnit, der kunne forsøde tilværelsen for nationens juleglade, men vintertrætte poder. Og i 1960 overførte svenskerne ideen til fjernsynsskærmen.

Først to år efter – i 1962 – tog Danmarks Radio sig sammen til at planke ideen, hvilket skete med ’Historier fra hele verden’, en blanding af børnefilm, indslag med dukker og lidt husflid.

Året efter kom nisserne Tim og Tam på banen, og de blev efterfulgt af figurerne Bonus og Minus.

Gennembruddet for genren kom imidlertid – sammen med den helt store udbredelse af tv-apparatet – i 1967, hvor den sagnomspundne Magnus Tagmus kartede omkring på Decembervej og var så glad for mad.

MOGENSENS JUL

Den opvakte gnaver blev startskuddet til en kongerække af julekalendere for børn, der omfatter såvel den sakrosankte trilogi ’Vinterbyøster’, ’Jullerup Færgeby’ og ’Kiggebakke Boligby’ fra årene 1973, 1974 og 1977 som skandaleserien ’Jul og grønne skove’ (den med Poul og Nulle i hullet i jorden) fra 1980 og de to første om Nissebanden fra henholdsvis 1984 og 1989.

Følg med i Mogensens Julestue helt frem til den 24. december. Kilde: Politiken.tv

TV 2 bar børnenes julekalenderfakkel
Sidste år kom så den intet mindre end fremragende ’Pagten’, der revitaliserede tv-julekalenderen ved at integrere det socialrealistiske tema om mobning med vaskeægte eventyrlighed og nisser.

Efter premieren i 1988 lod TV 2 lige gå et par år, inden man kastede sig ind i kampen om de små juleseere. Men i 1990 sendte man ’Trolderik’ på banen.

Ham blev det – afbrudt af fiaskoen ’Skibet i Skilteskoven’ – til tre aftapninger af, inden kanalen for alvor vandt momentum med ’Alletiders jul’ i 1994, hvor nissen Pyrus og arkivaren Bertramsen tullede omkring i Rigsarkivet og danmarkshistorien.

Herefter var det i en årrække TV 2, der bar børnenes julekalenderfakkel (’Krummernes jul’, ’Brødrene Mortensens jul’, ’Olsen-bandens første kup’ med flere).

Voksenjulekalenderdebut i 1990
Men TV 2 var langt tidligere foran med hensyn til voksenjulekalendere.

For det var nemlig stationen i Odense, der opfandt og introducerede den genre i 1990 med ’Jul i den gamle trædemølle’, hvor revisorparret Flemming og Berit (Peter Schrøder og Søs Egelind) har så travlt med at skaffe materiel velstand og realisere sig selv, at de ganske glemmer deres kærlighed og ikke mindst ’børnene’.

FOR BØRN

Det var imidlertid komikertrioen De Nattergale, der for alvor gjorde voksenjulekalenderen til et nationalt samlingspunkt året efter, da de med ’The Julekalender’ (genudsendes i år) fik hele landet til at gå omkring og tale dansk-engelsk, sige foodprocessor med falsetstemme og aflive alle tvivlsomme udsagn med replikken ’bob-bob-bob’ og det dertil hørende håndrygsvip, ligesom de tre gæve jyder et årti senere i ’Canal Wild Card’ gjorde glosen ’knaldhamrende’ til en landeplage.

DR kom efter et par skæve forsøg godt med i 2003, da Anders ’Anden’ Matthesen sammen med blandt andre Thomas Hartmann og Nikolaj Peyk skabte ’Jul på Vesterbro’, som i dag må siges at være en fuldfed klassiker – på linje med Magnus, Hansi, Günther og Fritz.

Lavmælt Bertelsen på vandretur
Sjovt nok forsøger ingen at fejre voksenjulekalenderens 20-års jubilæum med noget større. TV 2 gør ingenting. Og på DR 2 nøjes man med et par smallere tiltag.

Mikael Bertelsens pilgrimstur i det spanske er lavmælt tv.

Projektet er – bogstaveligt talt – ligeud ad landevejen:

Bertelsen er træt af at være lukket inde i et kontor og et fjernsyn, hvorfor han spænder rygsæk og sovepose på ryggen, tager vandreskoene på og begiver sig på den hellige fodrejse Jakobsvejen, der siden middelalderen har været en af de vigtigste kristne pilgrimsruter og fører til disciplen Jakobs grav i Santiago de Compostela.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

MIKAEL BERTELSEN

I 24 afsnit følger vi – set i en klassisk dokumentarisk optik – den kendte Bertelsen og de mennesker, han møder.

Han slår følge med en lidt ældre landsmand, Svend, og de to danner så et aparte par.

Bertelsens karakteristiske dead pan-facon er tonet ned, så man for en gangs skyld ikke konstant aner ugler i mosen. Og han lægger ikke an til en stor spirituel vækkelse, men forholder sig til gengæld åben – og reflekterende.

Bedømt på de par afsnit, som Politiken har fået lov til at se på forhånd, er det et spændende initiativ, som måske ender med et juleunder, hvem ved?

Steno og Stilling laver DR 2 classic
Dead pan-ironien er til gengæld temmelig tyk i Torben Steno og Kenn André Stillings rejse rundt til nogle af landets uendeligt mange monumenter med henblik på at finde det væsentligste – og undersøge, hvad lille Danmark skal gøre i en global sammenhæng, hvor Kina ser ud til at blive en næsten uoverskuelig magtfaktor.

Det er på en gang oplysende, satirisk og subversivt politisk fjernsyn, fordi man ved at gå tæt på monumenter har mulighed for at grave i en bestemt epokes selvforståelse og normer:

Vi kan alle sammen blive enige om, at Niels Bohr, hvis buste står på Frue Plads, er fed og en stor dansker; men hvad med Niels Bukh, der både var en banebrydende idrætspædagog og nazist samt homoseksuel?

For nu at tage dagsordenen for i morgen.

Steno og Stilling klæder hinanden og har helt åbenlyst en god dialog kørende.

Steno spiller rollen som den evindeligt talende journalistiske projektmager, mens Stilling agerer straight man på bedste beskub og samtidig affyrer polemiske missiler med smil på læben.

GUIDE

Det er klassisk DR 2-fjernsyn for tænkende mennesker og kan – baseret på de tre første udsendelser – meget vel gå hen og blive en fast visuel night cap for kanalens faste stab.

’Basserne’ møder ’M*A*S*H'
Samme DR 2 skrottede sidste år dukkekalenderen ’H*A*S*H', der ellers var skåret over den samme skabelon som den satiriske ’Yallahrup Færgeby’ fra 2007, fordi kanalchef Arne Notkin ikke fandt den tilstrækkeligt morsom. Men nu sender produktionsselskabet Bald Film den så selv i et web-univers samt på YouTube i løbet af julemåneden, og kan man ikke vente, er den til fals på dvd.

Og lad os bare sige det rent ud: Historien om de hashrygende dukkesoldater i Problemistan er meget morsom og sgu ikke ret kontroversiel.

Selvfølgelig er den satirisk og krigskritisk, men ikke mere end hverken tegneserien ’Basserne’ eller situationskomedien ’M*A*S*H*'. Faktisk ligger den et sted mellem de to, fremgår det af de tre afsnit, Politiken foreløbig har set.

Hovedpersonen er den lidt naive unge soldat Christian, der virkelig går ind for sagen. Og omkring ham vimser så den acitionbegejstrede Bimbo, den livstrætte Pinky og den frisindede kvindelige soldat Laila.

Alle under ledelse af den autoritære, men ikke voldsomt kvikke sergent Knudsen, kaldet, ja sgu, ’Kussen’. Desuden er universet befolket med nogle lokale arabere, en snotdum major med mere. Og det kommer til lidt af hvert.

Ret realistisk

På trods af at de medvirkende er dukker, virker det hele faktisk ret realistisk – om end ikke spidsvinklet som diverse dokumentarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men bestemt en anderledes og skæg julekalender, det ærlig talt ville have klædt DR 2 at vise, selv om den på sin egen gymnasielæreragtige måde tillader sig at tage knald på noget, der handler om liv og død:

LÆS OGSÅ

Danmarks aktivistiske udenrigspolitik, som indtil videre har kostet adskillige danske soldater livet. Samt være kritisk over for krig i det hele taget.

Til sammen udstiller de tre julekalendere en gammel sandhed: at ideologer ikke har humor, men er taknemmelige ofre for satire.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden